用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 2011-2012 K1 下午班報到Say Hi
樓主: sue_young
go

2011-2012 K1 下午班報到Say Hi [複製鏈接]

買黑色鞋要買大D呀, 因為冬天先著, 得2班應該同班既命中率都高

原帖由 Syamky 於 11-6-22 08:28 發表
謝謝你,Sue_young, o...原來要買好多對鞋。哈哈。7月15日我地都會返去影相。唔知幾時分班呢,希望我地小朋友可以同一班啦。

Hi everyone...

My girl also got into pm class!  Hope to see you...

Nice to meet you, carmensamso.

Hihi Carmensamso, nice to meet you~~

原帖由 carmensamso 於 11-6-22 13:50 發表
Hi everyone...

My girl also got into pm class!  Hope to see you...

what time will you come to school on 15/7?

We will be coming at 10:00-11:30

Mine is 9:30-10:30

謝謝你提議, Sue_young, 咁你知唔知今年K3班小朋友升GH小學多唔多呢?Waiting個d有無收返晒呀?

hi, this is connie媽媽.
my daughter 妍妍 will be PM classmate. nice to meet you all ^.^

Nice to meet all of you!!!

Hi, All

Nice to meet all of you.  Seeing our daughters to become Good Hoper!!!

Best wishes,
Guppyfish

Nice to meet all of you!!!

Hi, All

Nice to meet all of you and grateful to see our daughters to become Good Hoper!!!

Best wishes,
Guppyfish

Hi hi Gubbyfish & Connie mum, nice to meet you guys~~~

Chicken, school mentioned that around 80%, heart waitlist student received offer but not all of them.  My elder one may also need to attend the interview in the coming academic year after studied 1 year in Good Hope.  So nervous.

我諗比出面的學生已大機會好多。起碼唔收唔係因為唔夠位。BTW, 原來黃色or綠色的頭飾係好難買,請問係唔係頭飾上小小其他色都不可?

好期待開學的日子

我想問學校對校裙長度有無要求:
我個女著size20的話上身perfect.但條裙短咗少少.膝頭上2吋
size21裙長就ok,但身就好鬆

我係中環利園東西街都揾到黃色or綠色的頭飾,你可以試下!

我自己個時就買大小小, 等佢高咗都著得返.  學校又無乜執過裙長短wor. 係顏色的要求都幾一致架.  我見過既同學仔都有跟返黃, 綠, 黑頭飾規定, 以前我地屋企乜野色都用架, 整整下而家成個頭飾盒都變了黃黃綠綠lu.

回復 3# sue_young 的帖子

我個囝都要準備考小一, 但無GH做backup, 所以勁擔心同緊張.  

我同你都要努力, 重要為2個小朋友加油呀!

囝囝同囡囡既target唔同, 都幾煩, 加油呀!

原帖由 chicken 於 11-6-28 14:00 發表
我個囝都要準備考小一, 但無GH做backup, 所以勁擔心同緊張.  

我同你都要努力, 重要為2個小朋友加油呀!

回復 11# mlca1314 的帖子

mlca1314,
您好呀!請問您可唔可以share多啲您所提及嘅意外收獲呵?我好開心我个女截收咗下午班,但其实我哋住港島区,本身有一間好好嘅幼稚园收咗上午班,但因为佢直屬中学津貼,我擔心到時自己个女又唔知有無能カ升到直屬中学,所以真係好煩呀!请您帮帮忙呀!

Hi vlui55:我大女比較慢熱,被動.番學後好明顯地有自信,有禮貌會主動跟人打招呼.GH對每個小朋友都一視同仁,每個小朋友都有機會表現自己的才能.老師細心亦很有愛心,需然是活動教學但絕不比傅統教學所學既嘢少,會將每個小朋友的潛能發揮出來.如我個大女鐘意畫畫,我事前沒跟老師提及過,老師會很鼓勵女兒多點創作,亦不止一次向我建議可重點培育女兒畫畫創作.老師和小朋友相處有時似母女,小朋友都會好受落,我真的很感恩我倆個女兒能在GH上學.

mlca1314, 好多謝您的分享,令我更加安心比囡囡喺呢間学校讀!另外我想問多一样嘢,您女兒讀下午班,她習惯嗎?好似覚得上午班的時間比較好用,呢方面您点睇呀?多謝您呀!
原帖由 mlca1314 於 11-7-3 20:52 發表
Hi vlui55:我大女比較慢熱,被動.番學後好明顯地有自信,有禮貌會主動跟人打招呼.GH對每個小朋友都一視同仁,每個小朋友都有機會表現自己的才能.老師細心亦很有愛心,需然是活動教學但絕不比傅統教學所學既嘢少,會將每個 ...

大女由k1起己沒午睡習慣,所以下午班亦無問題,而興趣班時間有些由下午轉上午,有D轉吾倒既就放學{pm5:00己到家}後做完功課先至去.而細女將要番下午班,我想她起碼要1個月才適應倒吾瞓晏覺.
‹ 上一主題|下一主題