用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到今日,個人真的好灰!
樓主: leedorean
go

去到今日,個人真的好灰! [複製鏈接]

原帖由 miaooo 於 11-6-20 01:57 PM 發表
去到今日,個人真的好灰!

ME TOO
Me3,我已經由去年12月灰到而家!一封又一封信寄黎,就好似一把又一把刀插入我心甘,使我遍體鱗傷。眼見個仔好努力學習希望入到好學校,而自己又乜都做唔到。真係好痛苦!

雖側話唔好放棄,而事實上我都唔會放棄!但事實真係好痛苦!我成世女都未試過甘。

回復 38# redkoni 的帖子

多謝你!我會繼續努力!

回復 43# mscmit 的帖子

我地只不過係係度借個位呻下同互相勉勵喈,又無去遊行示威打校長同教育局局長!我地唔係要你可憐!但同時亦唔想拿黎開玩笑!唔係你,你唔知道有幾痛苦!

回復 59# prettygirls 的帖子

Me3,呢個答案已經答過無數次了。

回復 201# Charlotte_mom 的帖子

我今朝同老公做左一樣既事,見住人地開開心心去註冊,感覺真係好難受!不過為左阿仔我會繼續努力!希望我都會有好消息既一日啦!

今日去派到既學校開家長會,我一路聽個校長介紹一路好想喊!我究竟做錯左D乜野?個仔要甘慘!

今日去到學校排隊時見到大部分人廣東話都講唔正我已經情緒低落,之後阿仔去考分班試,我去開家長會。家長會上校長講解分班試份試卷,程度係阿仔K2果時學既野,聽完我個心又一沉。之後D人開始議論份卷太深,怕小朋友分到唔好既班。之後校長叫佢地唔洗擔心,考分班試既目的係要將D成績表差既學生分配係成績表好既學生隔離,等佢可以被同化。聽完呢句,我真係好想喊!可能你地會笑我白癡,但我真係擔心阿仔未同化到人地之前,就已經俾人地同化左。我而家真係灰到極點了!

原帖由 lrxsam 於 11-7-10 12:42 AM 發表

既然你覺得其他人的程度低... 同你仔仔一齊努力考到好的名次...都一樣係BAND 1 學生...

Better be the head of a dog than the tail of a lion!
其實程度底唔係主要問題,因為呢樣我可以補救。我擔心既係,假設你前後左右都成績差,上課唔專心。試問一個只有6歲既小朋友點會唔俾人影響到?過去呢幾年我好努力甘幫阿仔打好基礎,只怕道幸一朝喪。

原帖由 iknow 於 11-7-9 06:53 PM 發表
why u have such feeling ? do your school will have a lot of study & requirement for your child ? if you don't mind, can you pls adv the name of your school ? thanks.

我係大埔區,學校名唔開啦!

多謝你地既正能量!我係一個好悲觀既人,凡事都唸左最差果放面先。睇左你地既留言,個人無甘灰啦!

原帖由 ne6za 於 11-7-10 11:14 PM 發表
現在還有希望的, 像我初初以為冇機會的, 現在continue 收到好消息, 到我們去選擇好學校, 所以不要灰心, 未到8 月尚有機會, 用平常心, 即使沒消息, 小一再叩門, 不要放棄!

各位未有好消息的家長, 加油!  我會支持你 ...
多謝你!雖然呢段日子係我有生以黎最難過既日子,但為左個仔我係點都唔會放棄架!我會繼續努力!聽日又到我滿懷希望甘去寄信既日子,希望可以好似你甘,有好既消息啦!

原帖由 acomcom88 於 11-7-11 12:41 AM 發表

聽聞沙田區有不少好的小學,當年我姑奶不斷遊說我搬入去,其實我不清楚的,你不妨試試,總好過讀你話,咁唔開心的學校
到左而家已經唔係搬屋可以解決了。

原帖由 leedorean 於 11-7-10 10:19 PM 發表
cheers up!!一個多月拆磨並不好受!!加油!!

多謝你!當每日見到個仔好開心甘返學,好認真甘做功課,我就會提醒自己唔可以氣餒!我會加油!

回復 245# Jasmine-4711 的帖子

如果可以用考試黎做報學校既條件,相信好多人都唔洗甘無奈了!可惜唔係呢!無奈ing!

其實我無唸過公唔公平,我只係無奈自己唔係運氣好果個。怨既只係自己應該文采唔夠好,未打動到校長。我知我個仔係唔叻,如果唔係佢點會一間直資\私校都考唔到。只係佢好鍾意讀書,而又讀得到。但始終年紀細,我怕佢會被影響。因為我相信近朱者未必赤,近墨者一定黑。

回復 274# kathykat 的帖子

其實我覺得谷既幼稚園係會為D谷得既打落好好既學習基礎。但我覺得對考直資\私校or叩門只有少少幫助。因為背後既因素真係好多,以前淨係聽人講唔信邪,而家自己親身經歷過有好深既體會!
‹ 上一主題|下一主題