用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南幼稚園(小西灣) 憤怒!嶺南校董會漠視家長意見 ,堅持遷校!? ...
go

憤怒!嶺南校董會漠視家長意見 ,堅持遷校!? [複製鏈接]

唉!我好鍾意嶺南嘅老師,真係好有愛心,亦有一套方法去教小朋友,我個仔返學好開心。

無端端攪成咁,我同老公商量轉校。佢就話我地當初揀呢間學校都係鍾意d軟件,唔係硬件,驚揾唔到好老師。

十五十六,唔知點算!

至於質疑校董會想賣地,應該唔會,因為塊地唔可以起住宅。

另外,城規會修訂《半山區東部分區計劃大綱草圖》,主要將東山臺嶺南小學及嶺南幼稚園用地剔出「綜合發展區」地帶範圍,並將小學及幼稚園用地改劃為「政府、機構或社區(4)」地帶,令日後將建住宅的前嶺南學院等地皮,佔地由約1.76公頃減至約1.6公頃,惟發展區可建樓面維持不變,仍約18萬方呎,高度限制為120米。

Unquote

全文:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20091003/00204_004.html

我估佢地最多可以同政府 bargain 換地,好似之前佢地用司徒拔道嶺南書院換咗依家嶺南大學塊地咁。但係搬到無雷公咁遠都好慘la!

好煩,唔知走唔走好。又走得去邊呢?

My son is in Primary.  Which schools are available?

回復 31# ngsmum 的帖子

極之捨不得!

相信經過家長會後,一年內學校不會搬,但危機仍在,會否影响小一入讀率呢?低年級不轉校,越高班越難轉,又怎取捨呢?

我大女不是讀嶺南,所以可以比較一下。很喜歡嶺南老師的愛心,教中文的方法(打好根基),小兒導修堂通常自己完成90%功課,他十分喜愛嶺南的生活。

我 husband 原本偏愛名校,在我 “循循善誘”下才送小兒到嶺南。 近日與他商量,他竟反對轉校!

我真的十五十六,不知如何是好!
‹ 上一主題|下一主題