用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南幼稚園(小西灣) 憤怒!嶺南校董會漠視家長意見 ,堅持遷校!? ...
go

憤怒!嶺南校董會漠視家長意見 ,堅持遷校!? [複製鏈接]

我好懷疑嶺南的動機係想"賣地求榮"
校董連"9年免費教育,政府一定要幫我們找到學校!"
的說話都講得出!
完全沒有責任心!置學生於不顧!

【本報訊】港島司徒拔道前嶺南書院地皮上月以高價賣出,旁邊的嶺南小學暨幼稚園隨即以工程安全為由提出遷校,惹來大部份家長質疑遷移為名賣地為實。校方昨舉行家長會交代,但有指校方含糊其詞,並引述校方提出四個可能性,包括遷校、留在原址、把學生分流至其他學校,最壞打算是停辦。
校方昨日臨時將家長會改在杏花邨嶺南中學舉行,據了解有逾 800名家長到場,家長均關注搬校問題,然而校方卻含糊其詞,強調暫未有安排。

校方解釋含糊其詞
家長胡太斥校方愧為辦學團體,「成個會咩都冇交代,搬去邊都唔知,係咪想賣咗幅地求財呀」?另一名家長鄧先生則表示,校方昨只提出四個可能情況,並無具體方案。

校方開了上千人的大會,完全沒有結論,亦沒有明確指示!
包括遷校(但暫時仍未找到校舍)、留在原址(9月暫時唔搬,但明年一月一定搬) 、把學生分流至其他學校,最壞打算是停辦。

原帖由 JenniferS 於 11-6-19 10:46 PM 發表
好煩惱好擔心, 我女女剩返一年就升小一, 只係希望平平靜靜地完成哩一年學業都咁難, 其實只不過想校董會可以明确d俾個方案出來, 例如一定遷校, 原校咁搬既話, 真係就算係九龍都會跟過去, 但係如果係轉去機構其下既其 ...

現在要搵其他學校仲有位的,真係好難!問過很多KG都已經沒有位,有位都係下午班,仲要係唔出名那些!
冇辦法之下都要死跟住佢,除非佢咁絕搬去新界!

原帖由 avi_lam 於 11-6-19 11:07 PM 發表
我個仔Avi本身8月18日開始讀幼兒園,我同佢都一直好期待,所以上個月已經買齊校服!因為嶺南口碑好,讀過既家長都話老師好耐心教導,嶺南幼稚園畢業生品德好好,而且亦都入到不錯的小學.因為我地就係住係嶺南隔離,所以間唔 ...

求助無門,現在係肉隨砧板上、任宰任割!

我都驚如果大部份人轉曬校,學校想唔結束都難啦.....佢宜家小學已經得十幾個學生一班.....幼稚園下午班又係得十幾個學生一班........佢請咁多老師,又咁多NET teacher,可能已經冇錢賺......如果唔搬,斜坡維修又係佢俾錢,搬的話,租校舍又要佢俾錢..........再加上這件事,有很多學生又轉校....真係搬又死,唔搬又死......除非結束就一了百了.....仲可以賣埋幅地求榮.......有錢落袋.......!(個人意見,不喜勿丙)

事到如今,唔知如果我們家長真係團結起來,誓死唔轉校的話,結果會係點!?但作為家長們,最關心係自己子女,如果有另一條路可以走,我相信好多家長都會把握!我自己也在搵後路,但到目前為止重未搵到條好路........

請問現在是否已決定搬去小西灣?是2012年1月搬嗎?

新樓盤叫「校園」
2011年07月19日

司徒拔道一家私立小學,忽然被告知,全校遭旁邊的新樓盤地皮動工影響,塵土滾滾,不宜上課,為師生健康着想,全校必須馬上搬遷。但搬到那裏,未有定案,總之要「動全身」。假如家長不滿,可以退學。辦學團體擺出不在乎的姿態,視師生如內幕交易,肆意操控,確實聞所未聞。教育局沒怎麼插手,因為人家私校,絕對有自己一套。就是說,這純粹是私校糾紛,家校雙方錢銀兩訖,教局早就認過衰,自稱對直資私校「冇牙力」。現在看,一家老牌小學八百師生任從辦學團體賣豬仔,「被陳志雲」,教局一點辦法都沒有,只能「理順」,對被賣一方深表遺憾。
辦學團體主動殺校,不必道明原委。殺校動機,畫公仔畫出腸。私校家長未必知道,辦學團體裏頭,邊位是地產菁英,送孩子入甕,才發覺上錯賊船。孩子不是女藝員啊,辦學不是做賊啊。地產肥利可觀,私校地皮奇貨可居,辦學團體裏面那些地產傍友,將地產魔爪引入校園,將學校等同學店,話執就執,遣散忍無可忍的苦主家長,有那麼容易?我支持家長變怪獸!

陳也
蘋果日報副刊
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple_sub/art_main.php?iss_id=20110719&sec_id=12187389&art_id=15442547

今日收到嶺南寄來的信,已經決定明年2月1號搬去小西灣.......

請問現在校舍係搬去小西灣還是銅鑼灣?我看到有人話搬到銅鑼灣???不是出了通告話出年搬去小西灣嗎?

我知道升K2有小朋友成功轉了去香港靈糧堂,救恩,真光讀K2,但係下午班.
坦白講如果搬去小西灣,我是接受的.車程是係長少少,校園係細少少,但我真的喜歡學校的老師!

原帖由 samsheep 於 11-8-29 01:55 PM 發表
I am so so so upset about this.
I feel so helpless and so sorry for my little boy.
I heard it's very difficult to get a place in K2 in most of the good kindergarten, is this true? Please share if you ...
‹ 上一主題|下一主題