用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 千祈唔好隨便羅返張註冊證出黎
樓主: suet07
go

千祈唔好隨便羅返張註冊證出黎 [複製鏈接]

咁樣會害死人喎!

如果樓主無back up, 我想問會點 ??  小朋友咪無書讀 ?

唔係嘛... 校長點會咁得閒打俾你, 仲同你講"收你小朋友讀書"?!

小朋友好outstanding?

原帖由 viviyu 於 11-6-21 13:16 發表

我都覺得無可能....今年好像無得見校長.........
除非有特別情況 ??

我唔係好信校長講錯野.....

好似有dd怪

仲有另一個post鬧得仲勁

請問你係幾時second in 咖?

回復 1# meia 的帖子

我都見,係咪話安排混亂兼乜人都見嗰個? 似乎空穴來風未必無因。

講事實, 當日安排真係有D混亂, 本來學校叫我地早10分鐘到, 我自己覺得合理. 當日我地係早15分鐘到達, 場內已經好多人, 小朋友開始排隊, 只見分左三組, 但又唔知呀囡係邊組, 原來學校將名單貼左係一個同成年人差不多高的notice board, 所以根本比其他家長遮晒, 到揾到呀囡係邊組, 但又唔知應該排邊, 因為老師將個牌拎得好低, 最後得到一位熱心的家長提點, 才知道呀囡應該排邊.

小朋友係6月18日考筆試, 佢地老師話最快6月21日會電話通知取錄學生, 唔call即係不取錄. 咁我地6月19日(周日下午)就收到校長電話講果d野, 然後6月20日按佢指示帶埋小朋友, 註冊證及支票見佢, 點知反口.

唔係剩係我地係咁, 至少仲有一個係咁.  一個當聽錯, 無理由兩個都係咁...  仲有無人係咁??

點解個校長咁勤力星期曰放假都會打俾家長?另外老師答左你話最快21/6有消息,咁你係19/6收到電話唔覺得有問題嗎?
可能你女太叻啦 校長等唔切星期一call你,但你去到學校時有無問校長係唔係有call 你,電話有無顯示咩號碼?
仲有點解你可以咁快(20/6 當日)可以去另一間小學取回註冊證再去srl見校長?
雖然我都不是大like個校長,但你的指控有少少令我懷疑囉,因身邊很多朋友都不能即日取回註冊證。而你所講因為取了註冊證去了srl而令你無津校讀要讀私學(我係其他文章到睇到你咁講)。
請你再交代一吓免誤導其他媽咪。

quote]原帖由 suet07 於 11-6-21 20:37 發表
小朋友係6月18日考筆試, 佢地老師話最快6月21日會電話通知取錄學生, 唔call即係不取錄. 咁我地6月19日(周日下午)就收到校長電話講果d野, 然後6月20日按佢指示帶埋小朋友, 註冊證及支票見佢, 點知反口.

唔係剩係我地 ... [/quote]

可能樓主講錯,係最遲21/6有消息,不過唔係好明點解咁多人唔信?係有可能好快通知,早年前我個女上午去考港島區一間學校,當日下午就收到學校通知注冊,當然唔會好多學校都咁有效率,但係都有可能發生。

津校註冊點解要帶支票 ?

嘜唔係七月二號起先可以取回註冊証嗎?

Personal Experience in Secondary Admission

Four years ago, my son was allocated through self-discretion section and got into a very good EMI school in our district.

After registration to the allocated school in the morning, an elite DSS school called my home and invited him to take a written tests in Chinese, English, Maths... in the late afternoon My son took the chance and sit for the tests two days later.

Two days after the tests, someone from the administrative office of the DSS school called him and informed him a place was offered to him and he needed to withdraw from the registered school tomorrow and registered the DSS school. My son asked her to get the telephone number and refer the case to me.

I called the said office (after confirming the number is from the adm office of the school) and talk to the clerk. I asked her to get a written letter to confirm the seat being offered before de-register from the allocated school. She rejected and explained to me each year they faced the same problem to rush and offer to the students asap and cut short the adm procedure. Eventually, the offer is so attractive.

Next day, I went to the allocated school with my son to withdraw the registration. Interesting, the vice-principal asked a simple question, where my son will go, after that, he smiled and invited us to the office and completed the withdrawal form, the whole process was 15 minutes.

The we rushed to the elite school and took 2 hours to complete registeration. Including fill in the form, adm procedure, booklist and a briefing of the summer course............

Kind reminder:
1. The offer is for second chance or second interview or the firm offer, don't mixed-up;
2. Need wriiten confirmation for what offer you may take if possible;
3. Check the incoming call for safety sake; and
4. The great chance coming up, take it and celebrate.........

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

因為要交書簿費&家教會年費.. 但可以用CASH交.. 唔一定要俾支票..
其實我都見過校長.. 雖然係講得好直接對入學小朋友有要求
.. 但不至於無理取鬧... 所見老師, 校公.校嬸都好有禮貌. 唯獨有一個主任我唔係好LIKE...

原帖由 jackie_lau2000 於 11-6-22 09:51 發表
津校註冊點解要帶支票 ?

醒目開學勳章

係囉, 校長點會親自打嚟!

原帖由 seeloyan 於 11-6-22 10:23 發表
係囉, 校長點會親自打嚟!

咁都唔出奇哦, 我都知道有些學校係又校長打來的.

但一定好清楚同你講點做 : 如問你張註冊證在手嗎 ? 跟住俾足夠時間你取回後, 就要第2天何時交給他們(交給邊個). 否則就當放棄.

原帖由 mvbb2009 於 11-6-22 10:09 發表
因為要交書簿費&家教會年費.. 但可以用CASH交.. 唔一定要俾支票..
其實我都見過校長.. 雖然係講得好直接對入學小朋友有要求
.. 但不至於無理取鬧... 所見老師, 校公.校嬸都好有禮貌. 唯獨有一個主任我唔係好LIKE...
...

咁快交書簿費, 家教會費.....唔係做晒登記, 太約7月左右時先做嗎 ? 因大部份小學先考完試, 學校現在好忙的...又要編班......

係有來電顯示23382016, 仲有佢自稱鍾校長, 無可能校長會容許其他人冒認佢, 如果一間小學係可以咁兒嬉, 咁我無說話好講!

我一直無註冊任何津校因為派得唔理想, 所以隨時可交出, 支票係鍾校長話用黎交家教會用.

九龍城聖家都係星期六下午in完, 有家長同日六點幾已經收到電話話收, 我遲一日收電話有咩咁出奇.

其實我只係唔想有人特登係津校羅張註冊證出黎再見校長時又話唔收, 咁真係兩頭唔到岸.

又或者學校應該講明仲有second in 見校長先決定, 咁就無誤會啦.

因為學校要係7月中/尾搬去新校, 現校要交番出來給其他人用, 好多ADMIN 要趕DEADLINE, 所以好多嘢都好趕...
我係7/6註冊時已通知18/6開家長會, 係NOTICE入面已經交代左要交書簿費等等...
可以因為要搬校所以係安排上有少少亂... 但家長日所見又OK 喎.. 當日遇著落大雨, 有家長未到.. 主任都話叫大家耐心等等家長.. 另外一早通知個禮堂細, 座位有限, 只可一位家長出席, 盡量不要帶小朋友.. 但仍有不少家長帶了小朋友來, 校方仲安排了小朋友去佢哋自己所屬組別課室睇圖書等家長.
家長會完畢, 校方仲放咪問各家長係唔係已經認領番自己個小朋友...
以我所見.... 我又唔係好覺學校安排得混亂囉....

唔知我係唔係只係見到好的一面, 見唔到其他呢....

原帖由 jackie_lau2000 於 11-6-22 10:32 發表

咁快交書簿費, 家教會費.....唔係做晒登記, 太約7月左右時先做嗎 ? 因大部份小學先考完試, 學校現在好忙的...又要編班......
‹ 上一主題|下一主題