用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人会放棄co-edu, 選convent???
樓主: liuiris
go

有無人会放棄co-edu, 選convent??? [複製鏈接]

咁一間係香港仔no.1,另一間係Causeway Bay no.1咁就睇吓自己鍾意個女讀香港仔定Causeway Bay啦。

原帖由 Loso 於 11-6-22 16:50 發表
講得啱!最好嘅和最適合是兩回事,咁唔代表最好嘅就唔係最適合喎!Convent 當然係好學校,但不能否認嘅係客觀現實上Co-ed又似乎好啲!升小一係家長可以幫子女鋪好入學之路嘅最後機會,升中一再想轉校就要靠孩子自己實力,咁諗揀最 ...

回復 2# hui916 的帖子

回復 1# Loso 的帖子

希望您可以盡快作出決定.

Loso 不是樓主如果他/她是,他/她已有決定。

順便一提,我只是路過的。感覺有趣味,答吓嘴姐! 但係又真係識得5-6個讀SPCCPS的家長

原帖由 Treestory 於 11-6-22 17:02 發表
希望您可以盡快作出決定.

醒目開學勳章

原帖由 hui916 於 11-6-22 16:55 發表
順便一問: 據聞不少SPC學生由小一開始, 已要參加由SPC 老師開辦的補習班, 當然不是公開班, 只是給圍內人, 上課地點在太古城, 收費不菲, 不參加的很難考取高分, 這是否孰實? ...

小一取高分,是靠小心,
如果靠操卷,我想捱唔到小四。想高分是靠上堂留心,閱讀課外書,考試前將所有 notes温一次。我自己識在各級學生同女同學都無人在你所講補習社補習。

退休教師開補習社並不是特別新聞,之前有topic講過

原帖由 hui916 於 11-6-22 16:55 發表
順便一問: 據聞不少SPC學生由小一開始, 已要參加由SPC 老師開辦的補習班, 當然不是公開班, 只是給圍內人, 上課地點在太古城, 收費不菲, 不參加的很難考取高分, 這是否孰實? ...

相當無稽的指控...

醒目開學勳章

回復 9# weisscarton 的帖子

放棄左co-edu.

原帖由 KK07 於 11-6-22 19:54 發表

相當無稽的指控...

同意.在職的SPC教師和離任的前SPC教師分別很大,如無實質的證據,請大家不要隨便說.

哈哈!你所講嘅車程太遠,會唔會因為你住九龍所以返DBS/DGJS近過返Co-ed 呢??

原帖由 QQLAU 於 11-6-22 20:13 發表
我都係因為返學車程太遠而放棄左co-edu.

有一點要提,又係關於SPCCPS。無法啦,我不認識SPC的家長。我認識的5-6位SPCCPS學生,有2位每年都有揾我捐錢。不多,每次我都只是給100-200。但其中一位是有些壓力的。他找不到很多人捐!他父母要自己填一些。當然這做法我不認同。但看來同學之間對此事是有比較的。

捐錢for what ???

原帖由 ok_ko 於 11-6-23 09:24 發表
有一點要提,又係關於SPCCPS。無法啦,我不認識SPC的家長。我認識的5-6位SPCCPS學生,有2位每年都有揾我捐錢。不多,每次我都只是給100-200。但其中一位是有些壓力的。他找不到很多人捐!他父母要自己填一些。當然這做法我不認 ...

多謝各位

多謝各位, 我会盡快決定à放出另學位…

明白大家都想有个好”位”
我連大抽奖都無, 不想霸住位的.

只是2天, 我要细心想想+家人商量. 周末才全家gathering...

1.        1. 我家不合資格申請減費,但$也不大多…而家住,
食,
行..
乜都貴…个女學嘢,
看病…$好似倒水咁 :<

2.        2. 大女太静, 慢熱, 胆小…適应新校不易
3.        3. 位置:二女分开, 接送难
4.    4.++++ 學術水平/文化/校政两各有千秋, 这我才难以揀取

Anyway, 这是” 開心” 的烦惱, 大家的意見也很有” 刺激” 作用。

回復 52# liuiris 的帖子

2. 大女太静, 慢熱, 胆小…適应新校不易

The interview time is very short, even though your daughter is 太静, 慢熱 but still, she is the type of student that SPCC is looking for.....I don't think you need to worry about this point.  Your daughter will be able to adapt to the new environment very soon.

有無考慮過宗教背景? SPC-天主教, SPCCPS-基督教.

P.S. 上年我只為兒子考基督教學校.

4無

我女是4無人士:無宗教、無舊生親人、無兄弟姊妹在校、無??忘記4th條件....她的no是4字頭.

我估,你最終會選擇Co-ed,因為你當時申請Co-ed,一定有原因,除非該原因已不存在。(你冇話該原因已不存在。)
你當時申請,唔會只係想試下個女的實力啩?
而家又唔想去Co-ed,好似.....

代友問想知co-ed給你多少時間考慮註唔註冊? 最後限期係幾時? thanks.

原帖由 liuiris 於 11-6-21 13:33 發表
有無人会放棄co-edu, 選convent???

co-edu waiting話有位…
convent 己收.

乖女,
大家姐, 樣樣驚…

很頭痛:
$--Co-edu>convent $2000/month?
妹妹
SPC升K2, 點好?

階級? 我家不富,
no車no樓, 双職父母! ...

原帖由 4eyesDad 於 11-6-24 06:34 發表
我估,你最終會選擇Co-ed,因為你當時申請Co-ed,一定有原因,除非該原因已不存在。(你冇話該原因已不存在。)
你當時申請,唔會只係想試下個女的實力啩?
而家又唔想去Co-ed,好似..... ...

我都覺得聖保羅男女中學及小學的魅力是難以抗拒,樓主節省一點和努力工作吧.

其實不是很特別的,具體項目我真的記不清楚了。有一次是學校步行籌款,在太平山。有一次是什麼讀書計畫….。我真的不能記清楚了。

原帖由 Christi 於 11-6-23 13:14 發表
捐錢for what ???

醒目開學勳章

回復 3# wasyinyin 的帖子

其實學校冇限期,但係應該己有位放出來.
‹ 上一主題|下一主題