用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TKO Boxhill 已run了一段時間 有無家長可以comment下nur ...
go

TKO Boxhill 已run了一段時間 有無家長可以comment下nursery班呀 [複製鏈接]

如小朋友返學開唔開心
學唔學到野
英文對答是否有很明顯進步
自理方面有無改善
老師家長溝通是否足夠
   0    0    0    0

我曾經都擔心唔知呢間新校得唔得...... 好樂意分享吓呢幾個月嘅experience ...

我女2Y年頭插班, 适應期一個月左右開始鍾意返學, 上咗兩個月左右已經學到幾首歌, 我地全家都覺得佢返學之後進步比上playgroup 快好多.

英文對答方面, 由於我地喺屋企一向以廣東話溝通, 所以有時都幾surprise佢偶然會不經意講一兩句英文(發音唔錯架). 可能佢母語係廣東話, 我覺得佢未可以complete sentence 英文對答(佢廣東話都係開始講句子), 不過佢會知NET老師講乜, 如果我用英文問佢簡單問題佢都會以英文答我. 不過我發現小朋友喺屋企一個樣, 出到學校見到老師又第二個樣, 我都唔知佢點同NET老師講嘢 . 另外,每星期學校都借2本書(1中1英)俾家長同小朋友講故仔.

自理方面都有進步嘅, 以前點鼓勵佢都唔肯自己嘗試除鞋, 到今日會自己好努力除鞋. 返到屋企玩完玩具有時會自己主動自覺話要clean up (當然唔係次次都咁自覺).

佢地有本手冊,老師家長可以日日寫啲嘢交流. 學校都有好多親子活動, so far 我好似個個月都要weekday請假一次去學校join 活動, 對我來講溝通都足夠. 試過個女喺學校整親小小, 班主任一放學好快就打電話同我講返件事.

除咗個校舍細, 基本上間學校係唔錯架!

回復 2# fatmuichai 的帖子

多謝你既分呀享呀

請問中文名叫咩, 在TKO邊度?

Does Boxhill has K3? or only K2 like other international kindergartens?

回復 1# ol_bb 的帖子

boxhill 有k3架!

原帖由 tongtong2007 於 11-6-22 13:18 發表
請問中文名叫咩, 在TKO邊度?

博士山國際幼稚園, 係都會駅商場。
‹ 上一主題|下一主題