用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 非常不滿 ST ROSE
樓主: unfair123
go

非常不滿 ST ROSE [複製鏈接]

其實連校長自己都唔滿意部份政府派比佢既學生(雖然呢個肯定係事實同間間津校都係咁), 但係講到出口就真係唔係幾好, 自己學生都唔尊重, 可能因此係佢平時作風唔覺意就表露出來, 無咩愛心.

回復 2# raul7892003 的帖子

yes, i leaves SR is a good schooL (at least base on my previous view) but Principal is a leader of the school.  She will lead a school forward to a new trend.

回復 1# To_Ma 的帖子

yes, you are correct, she will lead SRL to a new BAD NEW TREND...

a new BAD NEW TREND...

原帖由 iknow 於 11-6-25 00:34 發表
yes, you are correct, she will lead SRL to a new BAD NEW TREND...

其實SRL 校長上場都5-6年, 由我女K.1 時都知道小學部唔一定收番 Kinder 學生...

雖然校長咁多年都好多-ve news , 但無疑SRL 是一間好學校。

之前以為3個SRL KG 生"叩門"收左, 2/7謝師宴問家長, 2個根本無收, 1個係派位收, 即係"叩門"1個SRL KG 都無收.

5想屈SRL校長, 係"叩門"收左, 請通知, OTHERWISE, 以后家長不要希望SRL 小學收自己KG學生(包括小女)

今年我終於感受到了, SRL 幼園生叩SRL 小一D好處都無, 可能唔係自已幼園學生仲叩到.

之前傳言小學校長同幼園校長不和, 應該係, 因為幼園畢業禮及謝師宴小學校長沒有到場, 反而中學校長兩次都有到場, 同時幼園謝師宴與小學謝師宴撞期, 完全沒有共悉.

今年我認識幼園生全部沒有一個成功叩到SRL 小, 反而叩其它學校成績非常好, 有德望, 馬小, 陳守仁x3, 九龍塘聖家x2....

unfair,
As i know NONE of any SRL KG girl was successfully knocked into Primary... so if you really want to get back to Primary, pls don't choose SRL KG !!

SRL KG生叩門SRL P, 好似話收了3個, 不過好似只有一位會讀, 其餘2個都唔讀, 情願讀私小都唔同佢玩啦!!! 我都認同唔讀個2位家長的感受!!!

我和同事講開St.Rose,佢個女幼稚園同學都係讀緊,呢期周圍叩門。
冇錯!係叩小二。嗰位乜校長小一已經谷爆小妹妹,成績唔達標就成日見家長質問,請假都請到怕。小一下學期近尾直頭模仿41網男校嘅對白(唔好浪費小朋友時間)(有冇想過轉校對小朋友會好D)。
小一咋,咁快勸退真係唔夠愛心同包容,乜校長果然來自喇叭。

根本St Rose Pri 校長有問題, 過份高估自己學校之能力, 以為可以同其他BAND1(如St Mary,Maryknoll,StPaul, LaSa.......)同級或超越佢地,我不是懷疑 St Rose Pri 之成績, 但希望呢一類教學理念之校長可以真正為小朋友著想....................

St.Rose九月入小一家長們咪做好D,自行谷定小朋友,等校長開心吓囉!
小朋友千奇唔好跪低,睇怕冇人扶你地。

原帖由 MW9919 於 11-7-4 23:54 發表
我和同事講開St.Rose,佢個女幼稚園同學都係讀緊,呢期周圍叩門。
冇錯!係叩小二。嗰位乜校長小一已經谷爆小妹妹,成績唔達標就成日見家長質問,請假都請到怕。小一下學期近尾直頭模仿41網男校嘅對白(唔好浪費小朋友時間)(有冇想 ...

睇完真係想爆粗 呢位小朋友真係可憐呢個校長真係當正自己係"神"...不知所謂!!! :;pppp:真係要快d轉校...呢d說話應係出自受人萬分尊重既"校長"嗎??? 只係半年1年時間, 可以睇到幾多??? 咁搞法, 唔係天才都唔洗指意入去讀la... 真係痴孖筋...

原帖由 MAYANGUSPO 於 11-7-5 08:54 發表

睇完真係想爆粗 呢位小朋友真係可憐呢個校長真係當正自己係"神"...不知所謂!!! :;pppp:真係要快d轉校...呢d說話應係出自受人萬分尊重既"校長"嗎??? 只係半年1年時間, 可以睇到幾多??? 咁搞法, 唔係 ...
我講嗰位小妹妹係大抽獎派去(貴校),唔係叩門入去嘅,乜校長好似標籤晒同校幼稚園生同街外一般資質學生,佢字典入面照咁多家長口供黎睇真係冇人情味同愛心呀包容呀呢類字眼,眞係...唉!算把啦。
強如女小拔都冇聽到小一俾人捽得咁慘。

算把啦, 我們SRL KG 生叩門只是陪跑及做SHOW比人看吧, 小學校長跟本無想過收回SRL KG生, 在謝師宴時問幼稚園校長有否收回SRL KG生,她都說不清楚. 而且小學校長謝師宴及畢業禮都不來,可想她們沒有溝通及接軌...

P.S. 另聽朋友說她KV生叩門當日 6:00PM, 己收到接見, 唉

原帖由 unfair123 於 11-7-4 11:49 發表
之前以為3個SRL KG 生"叩門"收左, 2/7謝師宴問家長, 2個根本無收, 1個係派位收, 即係"叩門"1個SRL KG 都無收.

5想屈SRL校長, 係"叩門"收左, 請通知, OTHERWISE, 以后家長不要希望SRL 小學收自己KG學生(包括小女) ...

回覆 95# hunter3988 的文章

(而且小學校長謝師宴及畢業禮都不來,可想她們沒有溝通), 呢D門面嘢我睇佢想黎架,不過到時群情激憤場面好難控制有機會食雞蛋喎!

您們覺得校長真的那麼差嗎

我個女同妳同事個女一樣, 整個小一年度簡直係人間地獄, 苦不堪言, 我個女比佢講到比白痴兒好少少. 所以我幫佢轉咗學校啦,免得我個女以為自己真係咁不堪...

原帖由 MW9919 於 11-7-4 23:54 發表
冇錯!係叩小二。嗰位乜校長小一已經谷爆小妹妹,成績唔達標就成日見家長質問,請假都請到怕。小一下學期近尾直頭模仿41網男校嘅對白(唔好浪費小朋友時間)(有冇想 ...

回復 98# kathyfcc 的帖子

好彩走得快
‹ 上一主題|下一主題