用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 融合學校 (大埔區)
go

融合學校 (大埔區) [複製鏈接]

仔仔今年小六,就快升上中一了, 而仔仔亦需要特別照顧,他有一些學習障礙,認字,寫字及讀書能力比較弱,我真的很擔心他升中, 我想問大埔區有沒有一些專業的融合教育的中學可以介紹?  希望各位家長可以提供一些意見給我。
   0    0    0    0

http://www.hkrsstpss.edu.hk/

香港紅字會大埔慈中學

我個大仔讀緊

我今日問過仔仔同學既家長, 他們介紹我去"佛教大光慈航中學", 其實我不太熟悉, 你們覺得如何呢?

呢間都好,不過有少少驚讀讀下收生不足殺校,到時要轉好麻煩,我地讀卍慈就講明六年吾會殺校,果時好似講話因為佢地融合辦得好, 佢地17人已經一班,可以照顧得好好, 中一, 中/英/數仲有8個抽離教學,你可以打電話去學校搵潘副校長問下,佢會好詳細講解有關學障嘅資料

簽名被屏蔽

我識學生在萬x讀,我亦參觀過,我覺得萬x攪左很多年融合,有一定的豐富經驗,而且學校上左山,都冇咁多人專登去等放学,好似又有校車.
我參觀時,他們說会按學生的程度而教,如果孩子是有讀寫等問題,我覺得萬x好d,因為他們專攻融合,老師有多年豐富的經驗,可以應付學生各方面的難題,而我2個朋友都話,個仔讀得好好.而大光和慈航因為收生不足,所以合併,你想吓,收生不足攪到合併,該學校.............

但是我聽聞萬慈中學也是收生不足,所以由普通中學轉為特色中學,而中一只收兩班,我非常擔心這學校處境,而我怕很多老師都將會被裁撤而影響教學質素,真令人擔心。

還有沒有其他照顧特殊學習需要(SEN) 的中學介紹?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題