用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 上playgroup老師叫佢唔應人
go

上playgroup老師叫佢唔應人 [複製鏈接]

I have a son aged 3.5 years with autistic features.  When attending the musical playgroup, he could boardly follow teacher's instruction.  However, if the teacher calls his name / asks him question, he would not response.

Pls help.  Thx.
   0    0    0    0

叫名無反應是其中一個明顯的自閉徵狀, 但他有沒有以下其他徵狀?

1) 與人欠眼神接觸及交流 --> 所謂唔睬人
2) 言語發展遲緩
3) 不會玩要用想像力的遊戲 (如煮飯仔, 角色扮演)
4) 排列玩具 或 不停轉動物件
5) 重覆行為 - 自轉, 拍停, 擺手, 摸牆等

1) 與人欠眼神接觸及交流 --> 所謂唔睬人 : 是, 但同熟的人有eye contact, e.g. me, father, maid
2) 言語發展遲緩: 有, around 6 months.
3) 不會玩要用想像力的遊戲 (如煮飯仔, 角色扮演): 不會玩
4) 排列玩具 或 不停轉動物件: 沒有
5) 重覆行為 - 自轉, 拍停, 擺手, 摸牆等: 沒有

有冇方法令佢應人 or any course suggested?

thanks.

原帖由 gigilee2009 於 11-6-27 13:36 發表
1) 與人欠眼神接觸及交流 --> 所謂唔睬人 : 是, 但同熟的人有eye contact, e.g. me, father, maid
2) 言語發展遲緩: 有, around 6 months.
3) 不會玩要用想像力的遊戲 (如煮飯仔, 角色扮演): 不會玩
4) 排列玩具 或  ...

我個仔5月中被評為自閉症(7月兩歲半), 佢以上4項都中, 宜家上緊私人密集式訓練同針灸, 有改善. 佢其他同學仔都係唔一定中4項, 真係個個d症狀都有d唔同, 我個仔都同我, 工人都老公有eye contact, 但其他人就唔多睬, 老師話我個仔唔係完全唔望人果種, 但理解力差~

你個仔已經3.5歲, 快d打去健康院request 做評估啦~要快的話去協康排, 樂x教室...等排私人, 要快...可pm我俾資料你或傾下

原帖由 JJran 於 11-6-27 13:55 發表

我個仔5月中被評為自閉症(7月兩歲半), 佢以上4項都中, 宜家上緊私人密集式訓練同針灸, 有改善. 佢其他同學仔都係唔一定中4項, 真係個個d症狀都有d唔同, 我個仔都同我, 工人都老公有eye contact, 但其他人就唔多睬, ...

e? jjran 你個b係咪一月出世? 同我個仔一樣大   
我個仔以前都唔望任何人,叫佢10聲先可能回頭望1秒,返左正常n班後,佢對我地有eye contact 仲可以望好耐,袋家叫佢1-2聲都會望你,多左手指指,仲開始跟我地發聲,但都係無meaning ,無啦啦會講"媽咪 / 橙橙 / apple / happy....." 但都叫有進步,但病得太勁所以被迫停學

他不回應老師,那會不會回應你?如果會,也不太差. 我想他不回應有兩個原因:一是他根本不知你在叫他,即他不能將自己與自己的名字連上關係.一是知你叫他,不過不知道原來要回應.

我兒子起初上專為自閉兒的playgroup時,他們用大量時間去教他們認自己的名字. 你可以在家跟他玩遊戲,他和另一個人(可以是爸爸或傭人)一起玩,然後每玩一個step便輪流叫名,要叫到他的名字才可出來玩,久而久之,他便知自己的名字.

如他不是不知自己的名字,而是不知道要回應,那你便在家練習叫他,而且要堅持等他回應才罷休,要望著他去發問,不要心急,慢些,他可能需要時間去處理資料,所以較普通人慢回應.

我兒子初時也是不回應的,但現在我們已不用望著他去發問,而是由房間喊出廳去叫他做事,他也知道要回應了.
‹ 上一主題|下一主題