用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 2011-2012 播道小一生分享站
go

2011-2012 播道小一生分享站 [複製鏈接]

hihi, 好開心見到有依個TOPIC 出現, 你哋小朋友都邊班呀? 我小朋友讀1A(係女仔), 希望大家有機會在此交流交流啦! hehehe....

sanvy-du:  我見到小一書單同以前好似冇分別, 都係用一樣嘅書, 不過書內容有冇太大更改就唔知啦, 不過我都會用舊書(因之前我留番哥哥d 書)...所以你都唔駛太擔心唔會有人用舊書. hehehe....不過數學書&英文書我就建議要買, 因為書本入面都有好多練習, 佢哋之後都會要做. 除左依兩本, 其他我就用舊書.....

原帖由 sanvy-du 於 11-7-1 01:18 發表
hi!大家好,好開心在這和大家見面!我有事情要請教前輩:我有朋友給了我一年級,二年級,三年級和四年級的書本,因她是第一屆學生,不知教科書有沒有改版?不知用不用得翻,因覺得書本還挺新的,為環保也為省錢,不知小學有沒有人用舊書來 ...

等我暫時做個統計先!

midcochow   -- 1A -- 女
sueita           -- 1A -- 女
beetle           -- 1A -- 女
marcowcl      -- 1A -- 女
littlejim2004  -- 1A -- 仔
chloe26         -- 1C -- 女
mikoyau        -- 1C -- 仔

等我又update 吓d 資料先!

midcochow   -- 1A -- 女
sueita           -- 1A -- 女
beetle           -- 1A -- 女
marcowcl      -- 1A -- 女
joyfulma       -- 1A -- 女
littlejim2004  -- 1A -- 仔
seanbaba      -- 1A  -- 仔
sanvy-du       -- 1B -- 仔
chloe26         -- 1C -- 女
mikoyau        -- 1C -- 仔

太耐冇上o黎啦, 唔知原來你哋已經講左o甘多嘢, 我囡囡返迎新日已經好開心啦, 仲話被老師請左上台唱校歌wor ! 又話老師好好人, 個個都獎貼紙比佢, 佢真係當d 貼紙係寶o甘呀!

其實佢第一日返學就冇坐校車, 因為我知佢好緊張, 所以我咪自己帶佢去學校, 等佢唔好太緊張, 好彩尋日佢放學都好開心, 仲話老師已經編左佢去第2組, 仲做埋數學組長wor. 係呢, 你哋小朋友編左去第幾組呀, 會唔會有人同我囡囡一組呀?

其實我都好想認識吓其他家長, 不如大家add 我fb, 等我可以認識大家呀!
我fb e-mail 係 [email protected]

O甘又真係呀, 有成12年一齊相處, 最終可能全校都識晒呀!

回復 37# chloe26 的帖子

你囡囡好叻呀,可以比老師選為普通話朗誦,加油呀!我囡囡講野唔叻,而且又怕羞,所以一定冇可能比老師選到。hehehe......其實我幾擔心佢唔知適唔適應到返全日,希望佢ok啦!

Hi, viann 媽咪,我囡囡叫makiyo, 不過佢話老師通常叫佢蔚嵐,唔知你囡囡知唔知邊個呢! (佢係坐第二组)其實我每曰都會問佢返學有冇識到同學仔啦?小息有冇同學仔同你玩呀?佢都話上堂老師唔比傾計,小息去完洗手間出嚟,d小朋友都巳經去晒操場,佢又唔認得邊d小朋友係自己嗰班。所以識唔到, 但佢又識得d小朋友嘅名. 其實我囡囡比較怕羞,所以我都好擔心無同學仔同佢玩!

原帖由 marcowcl 於 11-9-6 16:09 發表

我個女叫viann呀, 你個女呢?  唔知佢地做咗朋友未呢?

viann papa, 唔好意思呀, 我冇留意個名就直接打左媽媽tim,

睿怡依個中文名我好似有印象makiyo返學頭一兩日有講過呀, 但因為佢日日返o黎都不停同我講d 小朋友個名, 仲要大多數係英文名, 所以我都唔知邊個打邊個, 好似依一兩日, 佢提得最多嘅就係一個叫"天藍"嘅同學!

原來你囡囡有學跳舞呀, 係咪o向米雪x 度學呀, 因為我囡囡o向依間學芭蕾舞, 唔知係咪o甘之前識得呢? 等我今晚返去又問吓佢先!:)

原帖由 marcowcl 於 11-9-8 09:18 發表

其實我係爸爸. :p

我個女個中文名叫睿怡, 坐喺第一組. 佢話識蔚嵐. 之前仲一齊學過爵士舞.

我叫佢今日搵蔚嵐做朋友.  唔知我個女記唔記得呢.

太好啦!我又知道多一個蔚嵐同學仔個名啦!仲要係同一組tim! 真開心!

/
原帖由 [i']Sueita 於 11-9-8 19:36 發表
我個女叫KARY...佢都係同天藍/蔚嵐/一組ga~

回復 65# marcowcl 的帖子

我囡囡嵐嵐都係呀, 一放學返到屋企就想瞓, 所以我之前好都擔心佢唔知上堂會唔會瞓著左, 尤其食完lunch 後. 希望佢可以快d 適應啦!
‹ 上一主題|下一主題