用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 2011-2012 播道小一生分享站
樓主: Sueita
go

2011-2012 播道小一生分享站 [複製鏈接]

多謝各位的建議,我最後都買了一大部份新書,因第一年,不知會否改版,下一年我會更省一點的啦。
我的兒子是P1B , Lawrence, 抽中的課外活動是:kid science class, 兒子喜歡玩科學實驗,他指定報讀,我還報了足球,不過抽不中,足球很好,又平宜又好運動量。
以後請大家多多指教,進入小學,緊張的還是媽媽呢!!:loveliness:
:-D :-D :-D

我個女都係~

原帖由 taboyan 於 11-8-19 15:53 發表
亞仔最開心係有手指餅食和有維他奶飲!!

我報了三個興趣班, 最後只收了體操一個...有點點失望, 因為我個女很喜歡跳舞的...抽不到唯有明年再抽過~
原帖由 sanvy-du 於 11-8-22 13:42 發表
多謝各位的建議,我最後都買了一大部份新書,因第一年,不知會否改版,下一年我會更省一點的啦。
我的兒子是P1B , Lawrence, 抽中的課外活動是:kid science class, 兒子喜歡玩科學實驗,他指定報讀,我還報了足球,不過抽不中,足球很 ...

各位家長您們好。我有幾個問題想請指各位成功的家長,麻煩各位指點。
1) 播道會不會很難考進?
2) 申請的時候是否要交很多東西?因為我現在才決定幫我女兒報這間學校(2012-2013),TKO不是很多選擇。(真是零時抱佛腳)
3)Interview 很難嗎?爸媽要注意些什麼?
4)學費是多少呢?
謝謝各位的寶貴時間。

回覆 23# Sueita 的文章

我都報了三個興趣班,只抽到一個,我想太多人抽了,只給第一志願。
明天要上學了,很緊張,他第一次坐校車,他很興奮,我就有點緊張,唉,不知他放學時會不會坐錯車!:(

Hi,
My daughter also study in 1A.

[quote]原帖由 happybb222 於 11-8-23 02:16 PM 發表
各位家長您們好。我有幾個問題想請指各位成功的家長,麻煩各位指點。
1) 播道會不會很難考進?
2) 申請的時候是否要交很多東西?因為我現在才決定幫我女兒報這間學校(2012-2013),TKO不是很多選擇。(真是零時抱佛腳) 豐儉由人
3)Interview 很難嗎?爸媽要注意些什麼?由心出發
4)學費是多少呢?$1,630/month

今早我們送囡囡上校車,之後好似追星咁坐的士到學校,見到盧校長在門口迎接學生。 不過就睇唔到佢地集會同上班房 :P
仲有今日一大堆通告要填

回復 1# chloe26 的帖子

12點幾先填晒d form.

但亞仔很開心呀!回家不停唱學校教的校歌和其他歌...真欣慰

等我又update 吓d 資料先!

midcochow   -- 1A -- 女
sueita           -- 1A -- 女
beetle           -- 1A -- 女
marcowcl      -- 1A -- 女
joyfulma       -- 1A -- 女
littlejim2004  -- 1A -- 仔
seanbaba      -- 1A  -- 仔
sanvy-du       -- 1B -- 仔
chloe26         -- 1C -- 女
mikoyau        -- 1C -- 仔

太耐冇上o黎啦, 唔知原來你哋已經講左o甘多嘢, 我囡囡返迎新日已經好開心啦, 仲話被老師請左上台唱校歌wor ! 又話老師好好人, 個個都獎貼紙比佢, 佢真係當d 貼紙係寶o甘呀!

其實佢第一日返學就冇坐校車, 因為我知佢好緊張, 所以我咪自己帶佢去學校, 等佢唔好太緊張, 好彩尋日佢放學都好開心, 仲話老師已經編左佢去第2組, 仲做埋數學組長wor. 係呢, 你哋小朋友編左去第幾組呀, 會唔會有人同我囡囡一組呀?

其實我都好想認識吓其他家長, 不如大家add 我fb, 等我可以認識大家呀!
我fb e-mail 係 [email protected]

回覆 1# midcochow 的文章

回覆 1# seanbaba 的文章

O甘又真係呀, 有成12年一齊相處, 最終可能全校都識晒呀!

我們倒比囡囡緊張她能否適應小一的生活,第一天在學校食午餐,她說能把所有螺絲粉食哂,味道還不錯呢!
好開心她還給老師選了做普通話朗誦比賽 :)

我們倒比囡囡緊張她能否適應小一的生活,第一天在學校食午餐,她說能把所有螺絲粉食哂,味道還不錯呢!
好開心她還給老師選了做普通話朗誦比賽 :)

回復 37# chloe26 的帖子

你囡囡好叻呀,可以比老師選為普通話朗誦,加油呀!我囡囡講野唔叻,而且又怕羞,所以一定冇可能比老師選到。hehehe......其實我幾擔心佢唔知適唔適應到返全日,希望佢ok啦!

你女女好厲害啊,不單隻被選到普通話比賽,還把一大盒螺絲粉食嗮啊!!
唉!我真是煩煩煩,第一餐也是選的是螺絲粉,他只吃了兩三粒,今天選的是
香草汁魚柳意粉,他說吃了三口,我相信他是真的,因為他很偏食,我才狠心讓他吃學校的午餐,希望改變那不好的飲食習慣,可是 我應該放棄嗎?   
除了飲食方面的問題,其他應該還好吧,都說喜歡這學校,喜歡和那全校最高的英文老師聊天,他還問了那外籍老師住在哪?哪國人呢, 還說是從紐約來的呢!不知是否真的,不過也很開心他主動和老師聊天!
原帖由 chloe26 於 11-9-4 14:14 發表
好開心她還給老師選了做普通話朗誦比賽 :) ...

亞仔都好鐘意吃學校的飯盒,他說很好味,但就常常弄污校服..

昨晚臨睡前他說 '今天(即昨天)番學很開心'. 太好了...但今天正式上課, 不會再如之前那麼輕鬆了, 今晚再問他吧!!
‹ 上一主題|下一主題