用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 試升小二或留班?
樓主: MrsFung
go

試升小二或留班? [複製鏈接]

我老公已決定了比他在原校試升小二。這個暑假努力同佢溫習,希望可追返。 如果小二還是追不上,到時再決定轉津校。
原帖由 pocoyo123 於 11-7-1 21:43 發表
你住邊區呢, 我小朋友明年上小一, 問題差不多, 手上已有些學校資料, 比你睇下OK 唔OK

: : : : : : : :

基督是我一家之主

原帖由 MrsFung 於 11-6-28 19:11 發表
我仔讀私校小一,有發展遲緩問題(遲6-9個月發展),剛考完試,主科 中、英 得約40分,數學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=581&cb=11106x分。
而其他科成績都係緊緊合格。因主科2科不合格,學校 ...

邊間私校咁貴?如果係啟思,佢地有豐富經驗同支援

我都想轉佢出來津校。但我老公想同佢努力多一年,睇下係咪真係唔得先,到小二才轉。

原帖由 yhk329 於 11-7-2 09:53 發表
樓主,有時免强無幸福,照你講讀緊的私校,又無支援,又唔夠包容,老師無足夠訓練,好易將小朋友標籤左,令到小朋友無晒自信咪重橙

我想分享小小經驗:
小兒小2時評有讀寫障礙, 當時在津校就讀,都好似版主咁學校無社工跟進,同時學校好多抄寫, 佢又係寫字好慢既人, 所以當年就決定同佢轉私小重讀小2, 而當年佢係中文唔合格,以往幾年佢既中文成績都係剛好合格,今年小5,剛考完呈分試中文唔合格,私小要佢重讀,我覺得既然佢本身讀寫在中文方面比較弱,就算repeat 小5,意義不大, 但學校堅持, 所以決定同佢轉校, 呢兩個星期,就在希望失望中渡過,全部小學都唔會收小6插班生, 唯有去教署登記,等安排,在教署安排下,又考了兩間津小,都係因為中文唔合格而唔收, 想問下有經驗既mami ,如本人堅持小兒讀小6, 是否最終教署都會安排到 ?
而家反覆思量,其實在小兒p.2時,作左一個錯誤的決定, 以為佢既讀寫障礙對佢影響不大,只想搵一間愛心小學令佢有興趣學習,問題就會解決, 而家佢正因為中文一科令佢又要重讀, 其實呢科永遠都係佢既弱項, 若果當年肯接受現實,同佢搵一間融合小學, 就唔會有今日兩難的局面了.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

作戰一年後, 希望明年今日樓主上來報告喜訊.
加油!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

怎才知是否有讀寫障礙。
‹ 上一主題|下一主題