用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神和協恩
go

天神和協恩 [複製鏈接]

20分入天神機會大過協恩好多,仲有妹妹跟尾,我會保守啲揀天神,如果入到兩姊妹都唔使煩中學。

20分真係唔敢包,一年比一年多20分入唔到。我20分都贏咗我朋友St. Mary old girl 啦!佢知道自己抽唔到嗰刻簡直係晴天霹靂。
原帖由 rebeccalo 於 11-6-29 16:53 發表

天神 ,媽媽系天神舊生一定入倒 !

父母畢業生+10分,只得20分,你攪錯了!因為有父母畢業分是不會享有首名子女的5分的。如果小朋友有埋宗教分,就再加5分,25分就穩入。unfair123,你啱啱玩過這個計分遊戲,都仲攪錯嘅。
原帖由 unfair123 於 11-6-29 17:45 發表
我想問父母畢業生+10分, 即30分?點會5收?

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作                                         (20分)                                                                 ...

題外話:乜兄姊係畢業生都有10分咩?呢個我無研究。

緊係唔係喇!大把20分入唔到協恩呀!20分天主教徒好多擁去博瑪利諾同聖瑪利,相對博天神機會大得多。
原帖由 LovelyBB06 於 11-7-11 21:54 發表
選協恩, 因為天主教的女生通街都係,so,多d人(20分)競爭 但係聖公會的女生數量就少得多了, so, 少d人(20分) 競爭

聖公會名津貼學校,無乜幾多間!
原帖由 MW9919 於 11-7-11 23:08 發表
我有朋友個女三年前20分入拹小,當年人數未有今年咁多,佢都反映話好大壓力,因好似當年20分入唔晒。

我就係明知20分博天神機會大,偏偏去博St. Mary嘅例子了,因為我如果博唔到,就會讀私校的。
原帖由 LovelyBB06 於 11-7-12 17:01 發表

"20分天主教徒好多擁去博瑪利諾同聖瑪利,相對博天神機會大得多。"

karen55407 ,

你識噤諗,人地都識噤諗啫!! 個案都係噤諗而去選天神的話,而佢又噤少位,  你可想而知機會有幾大了!!! ...

我覺得選校係好講策略的,好多人白白嘥咗15分。
原帖由 天瑜 於 11-7-12 20:47 發表
karen55407,

我囡都冇廿分。  真係好好彩!

呢個List只排官津校
原帖由 LovelyBB06 於 11-7-15 15:10 發表

你所給與的排名是否可靠? 點解排第一至第三十都無男拔, 女拔?????
‹ 上一主題|下一主題