用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神和協恩
go

天神和協恩 [複製鏈接]

如果兩者大家有乜意見?
女女升K3,有妹妹。
新學期9月自行選校不知如何?兩間都系心儀學校,住廣播道,讀STC。
媽媽系天神舊生,但又是聖公會教友(女女已洗禮),兩間都有20分,機會一般,所以好難決定!
感覺協恩活動少少,但天神又一條龍直上ST MARY ,如果好彩過妹妹都唔使煩,中學都可以直上。
請各位比啲意見!
   0    0    0    0
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

回復 3# sheffield 的帖子

兩間唔系同一校綱,一間35,一間34,不過我而家考慮緊嘅系第一輪自行計分,兩間都同分,只能取其一!所以有啲。。。。

其實協恩都系一間幾全面嘅學校,不過,天神又有條龍唔會變嘅優勢,只要阿女聽聽話話,咁就唔使煩中學。
大家知唔知教學和老師、資源方面兩間又系點呢?

阿女真系只得20分,無論點計,都系要睇運氣!
其實我識得幾個朋友情況都同我一樣,是男仔,不過佢地所選嘅學校無我呢兩間咁難簡,因為兩間都系好好嘅學校!真系唔知點做決定,所以先請教各位意見!

天神系天主教學校,是不接受聖公會,不會有5分教友分加,但學校從來沒有說不接受聖公會教友的子女入讀。其實,有返聖公會的教友都知,聖公會本身系有別於一般教會。雖然隸屬基督教,不過禮儀與天主教相似。

呢兩年天神行小班教學,收生人數少左,不過好似好收扣門生,呢點無變!

各位如果協恩小學都轉直資,大家感覺如何?

請問各位,大家知否天神是否普教中?幾年班開始?
‹ 上一主題|下一主題