用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 2011/12小一家長集合
樓主: hazelwoo
go

2011/12小一家長集合 [複製鏈接]

我都未收課外活動 up-dated 資料,無老師通知我買樂器

可能未通知啫, 你都可以打去學校問下喎!

關於課外活動的問題, 剛打去學校問了, 佢話除非個別通知己滿額, 否則, 應該已接受申請, 也將派發收據給我們了!

原來游泳班, 將於下星期一 (10月3日) 開始了, 好彩打去學校問下啫, 唔係都唔記得帶嘢tim

回復 1# Peonylai 的帖子

今日第一堂嘅游水班因三號波取消咗,亞仔仲比人執漏咗上校車,同班嘅仲有四個被執漏!你哋d仔女有冇係其中嘅一個?
學校話早會時有廣播過,可能d一年級冇聽入耳!放學時老師又冇再follow up,結果.............好彩我老公今曰返夜,可以去接番亞仔返嚟!

我都唔知3號風球會取消, 因為話哂都係室內泳池!

我地都係3點幾接到主任來電, 接番個女咋    講真, 大力泳會都應該通知我地 一聲啦, 話哂第一堂而我地D小朋友先一年級, 你說 : "對不對?"

亞女無得游水超失望, 希望下次順順利利啦!

回復 1# Peonylai 的帖子

Peony,唔係喎!尋曰十點幾,我收到大力水會send message比我,話因三號風球取消,咁我咪一心唸住亞仔會好似平時咁坐返正常校車返屋企,點知三點多,老師打嚟話亞仔留咗係學校冇上到車,叫我自己要接仔走!我收到電話時咪問老師你哋有冇人通知小朋友話今曰冇游水班,按正常方法放學,老師話佢地係早會有廣播到,可能d一年級冇留意!我老公去到學校接仔時,見到同班嘅有五個同一命運,唔同班嘅就唔知有幾多個又冇上到校車!

接仔時,有d家長都插學校,學校就解釋今曰確實有d亂,我老公就叫佢地下次一定要關顧到d低年級同學,因佢地真係唔g癸生乜野事嫁麻!

老公接仔時話佢地好乖,全部由老師睇住做功課,因特別事故,仲可以通容到七點左右接返小朋友!亞仔沉曰差不多係學校做哂d功課,咁又唔錯喎haha。

回復 1# caca911 的帖子

仲有件事想分享下,亞仔參加了足球班,但要小朋友自備足球,個足球又唔可以留係學校,所以每個星期二,亞仔都要捧住個大西瓜返學校!但我真係有些奇怪,點解學校唔提供足球,要自己拎返學囉!

請問張正字工作紙係唔係要廿個全做, 諗死人啦.

大家 1E 的家長覺唔覺得我哋的功課量和其他班相比實在少得有點兒過份. 我諗呢個星期六真係要同雷老師講講.

回復 2# junta 的帖子

正字個張嘢唔c一次過做哂架話?亞仔話每次做d做d咁交個播,所以我聽亞仔話,凈係填咗二個咁多交番去炸!

回復 2# junta 的帖子

少就真係好似比同級嘅小咗啲啲,但我諗大家嘅進度都keep一樣,我覺得都ok吖。

今個星期六參加之課外活動,要唔要穿校服呢? 學校好似無通知我地家長點安排,我覺得學校真係安排上有些問題,好似缺少照顧小一新生,同缺少同家長溝通。

我女星期六都參加課外活動, 如果無指定, 我地會穿便服, 舒服D   

另外, 我都覺得功課量OK喎, 唔太多, 亦不算少喎, 最緊要D小朋友同我地都應付到, 唔會太大壓力!

hi,
返學校一定要穿校服的

回復 1# hazelwoo 的帖子

邊樹有寫話要著校服呀?我都諗住著便服+條掛頸牌返去咋!

老師覆我地話要穿校服!

請問尼間學校系傳統教學還是活動教學?難晤難入,系晤系區內受歡迎學校?因為晤熟,明年又會搬過去油塘。麻煩各位啦,萬分感謝。

請問 1E 班的同學

請問雷老師是否收了你小朋友的手冊,我仔仔話係,但已ㄧ星期了。
‹ 上一主題|下一主題