用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學班制及校政(轉直資?一條龍?)問題 ...
go

喇沙小學班制及校政(轉直資?一條龍?)問題 [複製鏈接]

【明報專訊】拔萃男書院與拔萃小學脫

0    0    0    0

Re: 喇沙擬結「一條龍」

會否同時轉「直資」?

VID:

以下是前幾天一則新聞:

【明報專訊】拔萃男書院、聖保羅男女中學等「名牌學校」紛紛轉為直資,籌款開源,不過將於本學年完結後退休的喇沙書院校長譚瑪士修士說,該校暫無意轉直資,但計劃發動大規模籌款,確保學校實力與其他直資名校「看齊」,下學年該校計劃籌款600萬元,以添置設備及推廣文化活動。他說﹕「5年後喇沙會檢討學生表現是否較直資學校的差,如果有此情

I remembered the teacher said in 2006 (or 2008 ? I forgot exactly) they definitely will be dragonised.....
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p093b2f8d9a326f07fec7160770ffeec4/fc28be39.jpg.thumb[/img]

很多傳統名校同有直屬中小學, 教局有一限期要學校如不轉一條龍, 這些名校中小學就要骨肉分離, 不能收回大部分己校小學生, 中學由中央派位, 名校最終多被迫轉一條龍.  

教局行一條龍減低名校效應, 防止名校在中一盡收外校精英生, 但亦奪去外校小六成績好學生進入好學校機會, 把家長入名校戰線推前小一階段, 也形成另類小中學世襲制.  我想知道一條龍淮不淮學校要不及格學生留班, 11年直升制對學習質素有影響否.  

請問喇沙小學三年級有冇淘汰試?

我識有個小朋友係喇沙讀緊小一,佢

Re: 請問喇沙小學三年級有冇淘汰試?

我未聽過wor.....
[quote]
maria_lai 寫道:
我識有個小朋友係喇沙讀緊小一,佢
一個非常著緊囝囝學業的媽咪 :-D :-D

我都未聽過, 所以想請有小朋友讀緊喇沙小學既家長回應下

其實係個嫲嫲話俾我亞媽聽, 但我話未聽過, 咁我亞媽就話人地係到讀緊, 應該最清楚掛

我姑奶個仔讀緊但我未聽過佢話有淘汰試喎.等我過兩日問吓佢先..

catherinetpk,

唔該晒.  因為真係唔多覺有人講過呢個試, 所以我都係奇怪想問清楚

謝謝

肯定的告訴你絕無此事.

王國長老

可能係個亞媽講黎嚇個仔,
個嫲嫲聽左當真呢?
我成日嚇我個仔,
話你再曳老師會叫你停學。  

又有可能個婆婆當左TSA 係淘汰試,
老人家成日聽少少又攪錯晒。

其實係個嫲嫲話俾我亞媽聽, 但我話未聽過, 咁我亞媽就話人地係到讀緊, 應該最清楚掛

個嫲嫲係咪當左以前既中三淘汰試呀?  小學真係從來未聽過有淘汰試.  私校都唔會有, 何況喇沙小學係津校.

我個人見解:-
因喇沙小學現在的P1-P2係活動教學, 但係P3會轉番傳統教學, 學校會唔會係P2特別留小朋友的成績就真係未有人知喎, 因為要等今年的小朋友下一年升P2大家自然會知道!所以我覺得會有這個可能性喎!

純個人意見!如有錯誤請大家更正!

麟媽媽,

TSA係唔係小三評核試呀?
如果係, 我都係估呢個
我都覺得喇沙應該無淘汰試, 因為宜家應該唔興呢樣野啦

希望我既提問無為大家帶來恐慌
因為我地唔好意思特登走去再問個

EvaFong88,

呢個活動教學係唔係今年先開始架(即宜家讀緊小一既學生)?

學校特別留意學生既成都無問題, 但我想唔會話到時升班會'飛'咁D學生走掛

呀... 會唔會其實係講緊升中時唔會收晒所有該校既小六學生呢? 不過我亞媽又話人地係講緊小三喎.

哎呀, 真係有機會都要搵個

點解咁複雜兼猜測?

LS不論邊一級都無留班及淘汰試,即使今年九月小一開始活動教學果批,都應該冇.

阿仔高年級la,相信可以消除你的疑慮.

[quote]
EvaFong88,

學校特別留意學生既成都無問題, 但我想唔會話到時升班會'飛'咁D學生走掛

呀... 會唔會其實係講緊升中時唔會收晒所有該校既小六學生呢? 不過我亞媽又話人地係講緊小三喎.

maria_lai,

本人於上年9月曾電LS, 問佢地如果小朋友係P1入不到貴校, 可在何時叩門, 如果真係叩門都不成功可以點做, 咁佢哋就答我, 因由06年9月開始P1為活動教學,每班人數巳減小, 到P3會轉番傳統教學, 所以係P3每班會多番人數, 可在P3嘗試插班!
點解頭先我會話上P3可能會有特別test, 可能唔係要你地走, 而係考慮小朋友上到P3可否適應, 或者要特別分班!

而現在係到讀高年班的一定不會有這種情況, 因為之前係由P1-6都係傳統教學, 其實我會打電話去問囉, 唔好自己諗得多而唔開心la! 佢地會答得好詳細, 好似我上年問咁, 雖然我唔係係到讀, 佢地都好詳細咁答我

唔好意思, 攪到大家咁煩.  Sorry, sorry!

哎呀, 我無想過可以直接打電話去學問呀.  我第一時間只係想到係呢到問, 哈哈!

因為我地都想出年試下幫亞仔抽LS, 所以我亞媽同我都好留意呢間學校既野.  那個

p1&p2 活動教學應該是由07年9月開始. 現在小一仍然是傳統教學.

[quote]
EvaFong88,

‹ 上一主題|下一主題