用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學班制及校政(轉直資?一條龍?)問題 ...
樓主: Adayeung
go

喇沙小學班制及校政(轉直資?一條龍?)問題 [複製鏈接]

聽聞喇沙小學將會轉直資,是否屬實?

如題

冇聽過校方有咁o既打算。

原文章由 sharon2005 於 2007/9/11 13:23 硐表
如題

原文章由 Odin 於 07-9-19 21:15 硐表
冇聽過校方有咁o既打算。

Odin,

Thanks

zitalin,

咁結龍問題呢?校長凈係話2012/3會係最後有結論的時間。你知啦,亞水仔家陣先小一,可能會mun到車邊bor: :

原文章由 zitalin 於 07-9-20 18:12 硐表
校方已澄清 - NO

希望到時喇沙有足夠band 1學生成為英中龍校啦。

原文章由 亞水 於 2007/9/21 16:13 硐表
zitalin,

咁結龍問題呢?校長凈係話2012/3會係最後有結論的時間。你知啦,亞水仔家陣先小一,可能會mun到車邊bor: :

請問小一有幾多班和一班有幾多人?

原帖由 Tatama123 於 09-4-28 17:28 發表
請問小一有幾多班和一班有幾多人?

今年讀緊既有6班, 每班有30人

原帖由 Tatama123 於 09-4-29 14:52 發表

功課多不多?深唔深? 是否每星期都有中英默書? 有沒有教高一級?中學是否直上? 收回幾多人? 唔該哂!

功課量我覺得ok(今年小一情況), 但教得好快

每個星期都有中英默書.  我地兩公婆要番工, 平日無乜時間同亞仔溫書, 所以次次都係weekend溫.  當你每個星期7日都係不停咁掛住或做亞仔d功課及溫書, 好快就覺得好累, 變左好似routine咁.  如果知道下個星期唔駛默書, 家長們都好高興, 因為可以relax一下.

我唔覺得有教高一級(或者有我唔知), 不過唔會淺. 暑期前如果有時間, 學校會開始教定下年級數學.

小學去中學唔係直上, 好似收70-80%(定係60-70%?).  當然最top個group(唔知幾多%)一定會收番, 然後中間成績個group就睇彩數.  所以大家唯有keep住成績, 希望盡量成為最top個group, 咁就安全升中.

部份主要科目在5年級下學期放暑假前會用6年級上學課本。

原帖由 maria_lai 於 09-4-30 13:57 發表

功課量我覺得ok(今年小一情況), 但教得好快

每個星期都有中英默書.  我地兩公婆要番工, 平日無乜時間同亞仔溫書, 所以次次都係weekend溫.  當你每個星期7日都係不停咁掛住或做亞仔d功課及溫書, 好快就覺得好累,  ...

hi maria_lai,

我個仔今年都報咗LS, 如好彩的話今年9月入讀小一 (現等緊派位), 想請教你:

1. 每日要做幾多樣功課?

2. 我聽人講, 課程深不特止, 仲要係考試範圍超出課堂教的東西, 例如上堂教 1-5, 但考試就考5-10 的東西, 因此大部份學生都要在外找補習班, 實情是否如此呢?

請睗教!

Thanks.

原帖由 Adrian_mom 於 09-5-11 17:42 發表

我個仔今年都報咗LS, 如好彩的話今年9月入讀小一 (現等緊派位), 想請教你:

2. 我聽人講, 課程深不特止, 仲要係考試範圍超出課堂教的東西, 例如上堂教 1-5, 但考試就考5- ...

以今年亞仔小一既情況:

每日做既功課量唔定喎, 大約5-6樣掛, 我無特別數.  不過我當同一份功課既改正同要做既當一份.

亞仔每日寫手冊都會有十幾樣, 有d係亞仔要做既功課(有時改正同要做頁數會寫兩項), 有d係俾家長睇(例如回條, 下星期默書範圍, 幾時要交d乜, 等等).

星期五有時會多d, 不過都應該係8-10樣掛.

考試範圍基本上都係考教個d喎, 最多係常識好似有一兩條係課外題, 同默書有課外.  不過好似聽過高年級會多d課外, 但應該都係主要考課文既野.

原帖由 maria_lai 於 09-5-12 09:25 發表

以今年亞仔小一既情況:

每日做既功課量唔定喎, 大約5-6樣掛, 我無特別數.  不過我當同一份功課既改正同要做既當一份.

亞仔每日寫手冊都會有十幾樣, 有d係亞仔要做既功課(有時改正同要做頁數會寫兩項), 有d係俾 ...

Maria_lai,

明白哂, 多謝你的 information.

我同你一樣咁担心d功課呀!!
原帖由 Adrian_mom 於 09-5-11 17:42 發表

2. 我聽人講, 課程深不特止, 仲要係考試範圍超出課堂教的東西, 例如上堂教 1-5, 但考試就考5- ...

原帖由 FITTI 於 09-6-6 22:42 發表
我同你一樣咁担心d功課呀!!  

don't worry too much
take it easy
relax

請問LS有邊幾個科目?

請問LS有邊幾個科目?

貢獻勳章

中文
英文
數學
普通話
音樂
視覺藝術
Science
常識
宗教
電腦

即係一般小學有的科目,喇沙都有。其實你想問乜呀?

係咪仲有P.E.呀

咁有冇Phonics同Literature這兩個科目呀(P.2)?
‹ 上一主題|下一主題