用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學 vs 港大同學會小學 邊間好
樓主: AHO8681
go

高主教小學 vs 港大同學會小學 邊間好 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我鐘意呢句
我呢D SPECIAL NEED小孩既家長, 要湊大個仔真係"如履薄冰", 樣樣都要勞心勞力, 我仔係聰明(CHECK過IQ比正常高), 學野快(當佢有俾心機, 例如1:1時), 但另一方面需要既SUPPORT亦比人多, 如果學校唔包容, 只跟"大路"去做野, 我同我個仔都只會係死路一條, 唔好講學習, 連其他社交人格發展都會出事
感謝主令我小朋友有機會入到一間令佢地有發展空間既學校(要學術OK又肯包容SUPPORT, 唔易搵的), 當年我第一次認識HKUGA, 就係O係BK, 希望我既分享, 可以令更多人有更多資料可以考慮唔同既選擇

原帖由 Sunnyland 於 11-7-12 09:46 PM 發表
May God let all our kids have the best developments.

回覆 21# Charlotte_mom 的文章

Charlotte_mom 你好!! 請分享一下當初報讀此校原因, 點樣去衡量? 有咩地方吸引你, 而又覺得適合你小朋友呢?  知道你小朋友入讀後好開心... 我正consider報讀這間, 看看是否真的適合自己小朋友... 謝謝!

港大同學會小學簡介會

請問有無人可以分享下簡介會後感? 邊類型小朋友較為適合呢?

醒目開學勳章 王國長老

一個好長既post, 有唔同既家長分享點解揀活動教學, 你可以睇睇:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=1

Charlotte_mom
請問港同p1-P2係咪都係做project 多,不知p3-p6如何?謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

唔係做project多........成日都做, 好花時間姐
我地都有一般功課, 都有工作紙, 有詞語簿, 有grammar exercise, 我記得一年班project有:
英文: 教公園, 要小朋友自己拎個box tissue盒做個公園出黎然後介紹
英文: 用dr seuss reader做教材, 最後要小朋友搵有關sr seuss資料完成一張a3咁大既工作紙(材料題材不限, 可以圖文並貿, 家長要幫小朋友搵資料)
常識: 最後一課係關於中國, 小朋友要畫一張工作紙介紹佢認為中國最"威"既野 <-嚴格黎講唔算project吧, 成日都有d類似既野的
常識: 學期初學保護身體, 要小朋友自己做一本書, 講點樣保護視力聽力等(幾版紙每版一幅畫加1,2句句子)
數學: 用唔同既立體野整一個模型

暫時唸到係咁多

隨住小朋友一路大, 學校要求都會越黎越高, 例如project有指定既sections同guildline, 小朋友1,2年班, 未識上網, print或者search出黎既野太深, 又或者未識將資料運用, 家長就要指導, 大個左, 自然更多部分要自己完成喇
原帖由 WanSze 於 11-7-13 01:28 PM 發表
Charlotte_mom
請問港同p1-P2係咪都係做project 多,不知p3-p6如何?謝謝!

謝謝!另想請問, 小學概覽2010的資料提到: 小一、小二不設考試;小三至小六每年兩次總結性評估。 不知道小三至小六所提到的總結性評估是指測驗,考試嗎?因擔心小一至小二沒有考試,到小三才有,家長及小朋友適應不來....再次謝謝你的資料.....

醒目開學勳章 王國長老

小1,2係持續評估, 即所有上堂表現小組討論, 工作紙, 堂課等全部都計分, 而學校亦間中有評估(你可以叫pop quiz, 係學完既野, 唔會預先通知), 唯一會預先通知家長溫習既, 係中默英默, 所以去到學期尾, 老師會知道每一科, 每一個小朋友名次, 不過唔會主動交代(去到p3-p6成績表都只有分幾級同評語, 唔會有名次)
小3,4一次2次考試, 考中英數, 其他科目都有評估但唔會o係大考特別有一個時間考, 平時有認真學習都唔駛特別溫
小5,6考中英數常音, 其他科繼續持續評估, 都係一年2次

所以其實小朋友不停都有學習同評估, 只不過唔係次次都要大考姐
原帖由 WanSze 於 11-7-13 02:31 PM 發表
謝謝!另想請問, 小學概覽2010的資料提到: 小一、小二不設考試;小三至小六每年兩次總結性評估。 不知道小三至小六所提到的總結性評估是指測驗,考試嗎?因擔心小一至小二沒有考試,到小三才有,家長及小朋友適應不來....再 ...

我小朋友係港同讀小三。小一及小二雖然冇考試,但老師平時都會給評估卷小朋友去做的,只是冇通知家長,學生已習慣堂上有卷做,但又冇需要事前溫習,好靠平時吸收幾多而去做的, 所以壓力一點都不大。

到小三學校有考試範圍給學生溫習的 , 仔仔都沒有不習慣, 因為小一小二已習慣有卷做,只是小三定為"考試"要事前溫習。另外小三考全港性系統評估(TSA)都沒有問題。

iwff

原帖由 WanSze 於 11-7-13 14:31 發表
謝謝!另想請問, 小學概覽2010的資料提到: 小一、小二不設考試;小三至小六每年兩次總結性評估。 不知道小三至小六所提到的總結性評估是指測驗,考試嗎?因擔心小一至小二沒有考試,到小三才有,家長及小朋友適應不來....再 ...

回復 28# Charlotte_mom 的帖子

Charlott_mum,

Thanks for your sharing on hkuga. do u think the kids can adapt normal traditional secondary school after 6 years study in hkuga? will you plan to let your girl to study in hkuga's secondary school?

btw, how much is the school fee for primary1 now?

thanks a lot for your help!

醒目開學勳章 王國長老

學校有安排呈分, 有D學生(特別係最叻果批)都會考慮更上一層樓, 每年約有廿幾個學生會走, 都係去一般所謂BAND ONE名校(或者BAND ONE超級名校都有)
而其他人, 好似我咁, 唔好攪咁多喇, 直升啦
而家P1係$2100/1個月, 一年交10個月學費

中一適應問題, 留返俾IWFF答

原帖由 bwm 於 11-7-13 03:25 PM 發表
Charlott_mum,

Thanks for your sharing on hkuga. do u think the kids can adapt normal traditional secondary school after 6 years study in hkuga? will you plan to let your girl to study in hkuga's seco ...

醒目開學勳章

唔應該係Savoy嗎???
她的小朋友才是由港同小升左港同中wor
iwff的小朋友跟我們一樣是小學

原帖由 Charlotte_mom 於 11-7-13 16:38 發表
學校有安排呈分, 有D學生(特別係最叻果批)都會考慮更上一層樓, 每年約有廿幾個學生會走, 都係去一般所謂BAND ONE名校(或者BAND ONE超級名校都有)
而其他人, 好似我咁, 唔好攪咁多喇, 直升啦
而家P1係$2100/1個月, 一 ...
‹ 上一主題|下一主題