用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 2011-12升小一交流區
go

2011-12升小一交流區 [複製鏈接]

Hi hi! 我都係305室呀! 之後去左金錀買校服,唸住一次過唔駛煩,點知條街曬到無倫,差d熱c左...如果學校安排埋校服公司即場賣校服,大家都方便嘛,橫掂個個都要買啦~

我地個評估都好慘烈 ,中文最好因有得揀唔駛默,英文要串字,數學又要自己解題,一向無做開,瓜晒~好大打擊

我淨係包左書,仲未睇添,都要開始睇下,了解下小一會教乜~
係喎,要影學生相...
黎緊仲要買書包筆盒學生鞋,都唔係問題,係要幫佢惡補一下d程度,突然覺得好大壓力呀!

Hi IJai ,維維媽,
我有個問題,關於上課時間,朝早8點開始上堂,到下午1點先食飯,成5個鐘,小朋友咪會好肚餓 ?你地會否安排食物俾佢地小息時食呀?

維維媽,你咁夜瞓嘅?
唔駛著校服卦,佢都無講...不過著埋又好似好d咁,等佢習慣下都好~
我都唸住要日日要預備d乾糧俾佢帶番學校食呀,唉,佢食野倫倫盡盡咁,知道上左小學唔會再有茶點食,好似晴天霹靂咁呀,哈哈

係啦,仲唸住可以玩埋個暑假添而家疊埋心水,玩少d啦

我淨係聽到校長介紹張智能咭,但就聽唔到要交相喎...

Hi hi~ 好耐無上黎啦, 報到下先~ 我個女都係1D呀, 呢度好多同學仔喎~
三日適應班話咁快就完左嘞, 都好順利, 起碼阿女無抗拒先啦 , 佢而家最擔心都係到時食飯, 因為佢唔食肉架, 好驚到時會有老師迫佢食囉, 都唔擔心得咁多, 好快就正式返學啦, 我都希望有人迫下佢會搞得掂呢個齋妹呀!
我阿女又係話有黃sir, 仲有三個添, 黃sir1號, 黃sir2號, 黃sir3號喎...
佢仲話班上除左唐老師, 仲有另外三個人, 其中一個黃sir介紹自己係大學生黎架, 淨係呢三日黎幫手, 之後就要返番大學了... 唔怪得等放學時都見到幾個好後生嘅年青人啦, 我都估佢地都係學生, 應該係呢幾日幫手招呼小一新生而已~

回復 191# IJai 的帖子

睇左1E, 我都笑左, 哈哈!
尋日好努力睇通告, 又係俾佢地嘈生晒  整理好入番晒落個膠袋度, 再同阿女交帶落要俾老師, 希望阿女搞得掂啦~
另外影相$12下星期一交,
買補充練習就星期三交支票,
希望我記得啦, 我好鬼無記性的...

回復 209# csk家長jj 的帖子

jj, 多謝你的温馨提示,原來都要開始執書包了~

我都未詳細睇個timetable,好似都幾多孖堂喎,孖堂加埋個幾鐘,我細個最怕,一定恰眼瞓呀~仲有就係星期一三體育堂,好怕唔記得,著錯校服~

原帖由 IJai 於 11-9-7 11:46 發表

即係冇體育堂都可著運動服??
吾會比人鬧?

我仔都換左陳端褀繩了
糖就冇份la1定
lol

我唸係講緊今個星期四正式上課前啦,以後就應該要跟時間表了...我地今日都跟左時間表著運動服~
估唔到開學幾日阿女就咁大頭蝦,前日漏低晒手冊筆袋同功課喺學校呀,搞到尋日無得簽手冊同交功課,唉~希望剛剛開學,老師會鬆手d啦~

原帖由 IJai 於 11-9-7 13:29 發表

1D星期1,3運動堂
你地又係?
=]

我個隻仲搞笑
話搵5到筆袋要問同學借筆
救命個書包有幾大姐?
逐隔睇下要幾耐
- -"

我都係1D呢~

維維媽, 我阿女之前排第五而家排第六, 都好近維維喎~
佢早兩日已經講全班調左位, 我仲以後佢地傾偈太勁老師要大執位... 當然證實唔到啦~

IJai,
d簡寫我都唔知喎,不過我記得有一張紙係講簡寫意思架, (張紙仲有什麼默書呀, 改正呀d規矩呀咁) 今晚返屋企巢返黎睇先~
要背天主經... =.="

維維媽,
係呀, 我見佢地前面係分男左女右咁排, 後面就全部男仔囉~

維維媽, 我記得係一張白色A4紙, 底面縮印1開4版架~唉,見到d功課代號就頭痛,佢識我我唔識佢囉~~

睇番時間表,聖經係吳老師,中文係尹老師呀

Hi all!
星期一開始喺學校午飯,即晚已經好憂怨咁叫我俾佢帶飯,佢話佢只係食左白飯同少少汁,我都有d心軟,當然無俾佢知啦,anyway,我都會俾佢試埋今個月先~

嘩!乜中默突然咁快呀,仲以為下個月先開始添~仲要一次過星期二中默星期三英默...其實都係得周末少少時間可以溫,平日要等我放工做得功課黎都已經要瞓,希望佢可以快d自己pick up到,唔駛等我咁夜先開始做同溫啦
不過暫時都係得個望字,我而家篤住佢做都好似張櫈有針吉咁不停行來行去,仲旨意佢自己黎,唉
‹ 上一主題|下一主題