用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 粉嶺心誠中學VS大埔靈風中學
go

粉嶺心誠中學VS大埔靈風中學 [複製鏈接]

兩间撰一间, 邊间好?
   0    0    0    0

心誠由以前band5升到現在band2,一定有他可取之處,而校社比較新,有一座大樓剛落成全新裝修,礼堂剛裝修完好靚,有些科目用英文教(詳程問學校),比教活動教學,不過學校建議學生F.1開始可出街lunch,校長話訓練學生獨立.
而靈風校社比較舊,可能是津校,(而心成是直資收學費的,校社和設施始終會好d),我覺得心誠收生要求是高過靈風.

個女想讀靈風,因為近屋企,今天派位越區俾咗心誠,心大心細,越區返學辛苦D,但心誠設備好D,靈風好舊又free!

原帖由 1999 於 11-7-5 15:56 發表
心誠由以前band5升到現在band2,一定有他可取之處,而校社比較新,有一座大樓剛落成全新裝修,礼堂剛裝修完好靚,有些科目用英文教(詳程問學校),比教活動教學,不過學校建議學生F.1開始可出街lunch,校長話訓練學生獨立.
而 ...

有無北區媽媽俾D意見?

原帖由 skypig 於 11-7-5 22:16 發表
有無北區媽媽俾D意見?

好好想清楚心誠,唔好浪費個名額,我個friend去心誠叩門只是waiting,我有個朋友住在北區,佢話心誠話係咁易入,但係我唔明,点解你第8志願都入到,你係咪自行收生時報左名?

多謝你覆我!
因為抽獎NO.後(原來用英文名第2同3字母排先後,成績差過佢都派1-4志願.佢係C字堆TY,所以連靈風同劉梅軒都派唔到,全大埔得3個入心誠,校長都o嘴!
原帖由 1999 於 11-7-6 00:50 發表

好好想清楚心誠,唔好浪費個名額,我個friend去心誠叩門只是waiting,我有個朋友住在北區,佢話心誠話係咁易入,但係我唔明,点解你第8志願都入到,你係咪自行收生時報左名? ...

劉梅軒留咗個位到明天覆,靈風得後備,最大機會讀心誠,讀唔到再出年轉校!
‹ 上一主題|下一主題