用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兩間軒小2011獲派皇仁結果
樓主: redkoni
go

兩間軒小2011獲派皇仁結果 [複製鏈接]

唔好意思, 我對升中機制唔係太明白, 咁聯繫係有咩意思呢, 原來聯繫只有十幾個位, 我仲以為軒小每年入皇仁既都係聯繫位, 如果所有band 1都係一齊來抽, 抽完聯繫再抽open, 咁其實校內名次都已經唔代表d咩, 結果都係要講運。係唔係咁解呢?

另外, 軒小頭十名和頭二名照計都會都會係自行收生揀皇仁, 但入唔到係唔係自行收生階段d學校除左成績都會睇好多其他方面既野。

唔知有無媽咪知道庇理羅士俾軒小既聯係位又有幾多呢, 一年入十一二個人

唉, 我就怕要抽奬, 咁谷到d小朋友第一二名都唔代表d咩。

回復 21# mycathy 的帖子

如果谷到小朋友考獲全級一、二名,自行派位當然機會大好多。
任何一間好學校自行派位階段學生成績都會佔其收生標準相當大的比重(有部份甚至全部)。

照計應該係咁, 所以聽到話考全級第二都入唔到皇仁, 令我好困惑

初時就係見軒上/下前幾年都唔少學生上到QC, 點知政策個話變就變...

慶幸上年考到插班後決定唔讀,如果唔係可能依家會勁後悔

原帖由 mycathy 於 11-7-7 12:40 發表
唔好意思, 我對升中機制唔係太明白, 咁聯繫係有咩意思呢, 原來聯繫只有十幾個位, 我仲以為軒小每年入皇仁既都係聯繫位, 如果所有band 1都係一齊來抽, 抽完聯繫再抽open, 咁其實校內名次都已經唔代表d咩, 結果都係要 ...

原帖由 twcho 於 11-7-7 12:53 發表
如果谷到小朋友考獲全級一、二名,自行派位當然機會大好多。
任何一間好學校自行派位階段學生成績都會佔其收生標準相當大的比重(有部份甚至全部)。 ...

軒上全級第三果個, 自行分配揀佢.... in 都無得 in .....
軒小已被皇仁看低一線 ~

吓, 咁誇?!

原帖由 andy223 於 11-7-7 13:28 發表

軒上全級第三果個, 自行分配揀佢.... in 都無得 in .....

唔好意思, 我對升中機制唔係太明白, 咁聯繫係有咩意思呢, 原來聯繫只有十幾個位, 我仲以為軒小每年入皇仁既都係聯繫位, 如果所有band 1都係一齊來抽, 抽完聯繫再抽open, 咁其實校內名次都已經唔代表d咩, 結果都係要講運。係唔係咁解呢?

Exactly!  但校內名次可以決定是否屬於Band1,如果不是Band1連抽ge資格都無,抽唔到去其他叩門都要靠高名次ge.仲有皇仁自行收生成績好只是面試入場券(其實間間開條件不同,e.g.張祝珊自行只睇成績),出面小學無頭三名都幾難有得in皇仁.

庇理羅士我不如開個新thread再講,你過去睇吧!

醒目開學勳章

原帖由 andy223 於 11-7-7 12:05 發表
軒小上午今年果個全級第二的, 都只派左去聖公會....
完全係輸係隨機 number 度 ~~

第二志願放聖公會都抽得入, 就好好彩啦, 應該開心

醒目開學勳章

唔好意思, 我對升中機制唔係太明白, 咁聯繫係有咩意思呢, 原來聯繫只有十幾個位, 我仲以為軒小每年入皇仁既都係聯繫位, 如果所有band 1都係一齊來抽, 抽完聯繫再抽open, 咁其實校內名次都已經唔代表d咩, 結果都係要 ...

BPS 今年比灣仔的聯繫位, 如果我無記錯, 好似9個
如果考全級第一(只係女仔), 又或者全級第十(都係只係計女仔), 真係有可能全級第十抽到, 全級第一抽吾到

上年就有個BAND 1尾抽到入, BAND 1 頭抽吾入

但抽到入, 都讀吾上.................

我真的不懂得派位制度。想問在自行分配,果兩間學校會不會看你把學校放在第一或第二位置。

會唔會係操行唔得呢?或者完全冇校外獎,或者課外活動,班長,風紀等等。可能唔一定單睇成績。我地小朋友學校都有這個情形。

原帖由 IYMAMI 於 11-7-7 15:38 發表

我真的不懂得派位制度。想問在自行分配,果兩間學校會不會看你把學校放在第一或第二位置。

自行分配果兩間學校係唔知你排佢第一定係第二!  果張自行報名證只有一個code,家長的存根則印上同一個code再加第一志願或者第二志願.

醒目開學勳章

原帖由 IYMAMI 於 11-7-7 15:38 發表

中學係吾會知道, 你放學校係第一志願定第二志願(我講自行)

另外, 全級第二無得IN, 甘今年男生有幾多個有得IN?
如果話, 軒小, 全級得頸一名男生有得IN, 就可以話QC 看低軒小一線, 但如果, 其他名次的學生有得IN, 而呢位全級第二的同學無得IN, 看怕好多因素
1. 可能上一屆考同樣名次的師兄的PRE-S1 成績考得差, 影響左今年考全級第二的同學的分數
2. 該同學其他課外活動各樣不夠其他人黎
.......................

不可以單憑話全級第二名無得IN, 就話QC 看低軒小一線..........

原帖由 andy223 於 11-7-7 12:05 發表
軒小上午今年果個全級第二的, 都只派左去聖公會....
完全係輸係隨機 number 度 ~~

全級第二的, 都只派左去聖公會....
他應該是把聖公會XXX放在自行的第二位.

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 15:39 發表

會唔會係操行唔得呢?或者完全冇校外獎,或者課外活動,班長,風紀等等。可能唔一定單睇成績。我地小朋友學校都有這個情形。

You are right....

Some parents they didn't really look at QC's admission criteria before application.

50% Academic achievement
5%   Conduct
15% ECA
***************** Shortlisted for interview

30% Interview
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 cow 於 11-7-7 16:15 發表

全級第二的, 都只派左去聖公會....
他應該是把聖公會XXX放在自行的第二位.

全級考得第二名的學生家長,無道理自我放棄抽聯繫保留位嘛!

原帖由 ANChan59 於 11-7-7 18:30 發表

You are right....

Some parents they didn't really look at QC's admission criteria before application.

50% Academic achievement
5%   Conduct
15% ECA
***************** Shortlisted for interview

30 ...

其實到最後,interview原來真係會定生死。我初頭都唔信,以為學業成績好就得,誰知好成績又有得in的同學真係會死係interview到。有心想憑自行入皇仁,真係諗一諗點樣可以在interview時殺出重圍,面試都佔30%架。

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 18:49 發表

其實到最後,interview原來真係會定生死。我初頭都唔信,以為學業成績好就得,誰知好成績又有得in的同學真係會死係interview到。有心想憑自行入皇仁,真係諗一諗點樣可以在interview時殺出重圍,面試都佔30%架。 ...

I am so glad you get my point.

Don't just rely on heresays in different forums, go to the websites of your target schools and read their slection criteria in details....... For example, my son not very confident in interview, I picked the schools with less weighting in interview or no interview at all.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 redkoni 於 11-7-7 18:37 發表

全級考得第二名的學生家長,無道理自我放棄抽聯繫保留位嘛!

好多家長都會咁。自行收生一開始就發晒茅,好驚入唔到,拿拿聲揀間穩陣的學校填左落去,點知就派呢間。自己放棄在乙部抽獎的機會。不過填得太無厘頭,照計老師都會出聲架!
‹ 上一主題|下一主題