用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兩間軒小2011獲派皇仁結果
樓主: redkoni
go

兩間軒小2011獲派皇仁結果 [複製鏈接]

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 18:58 發表

好多家長都會咁。自行收生一開始就發晒茅,好驚入唔到,拿拿聲揀間穩陣的學校填左落去,點知就派呢間。自己放棄在乙部抽獎的機會。不過填得太無厘頭,照計老師都會出聲架! ...

如果屬實,呢個係家長嚴重錯誤,明知自己個囝嘅成績鄧肇堅勝算極高,聖公會鄧肇堅自行收生計分(面試表現 30%;學業成績(包括成績次第) 50%;操行 10%;課外活動及服務 10%。),如果一心唔想讀皇仁,除非自行第一志願也不是揀皇仁,所以我覺得是嚴重的低級錯誤(我都唔想咁講).

原帖由 redkoni 於 11-7-7 19:17 發表

如果屬實,呢個係家長嚴重錯誤,明知自己個囝嘅成績鄧肇堅勝算極高,聖公會鄧肇堅自行收生計分(面試表現 30%;學業成績(包括成績次第) 50%;操行 10%;課外活動及服務 10%。),如果一心唔想讀皇仁,除非自行第一志願也不是揀 ...

派得唔好,好多真係犯低級錯誤。一係真係犯死搏難搏,又唔識買保險。真係衰隨機no差的應該唔會好多。

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 19:33 發表

派得唔好,好多真係犯低級錯誤。一係真係犯死搏難搏,又唔識買保險。真係衰隨機no差的應該唔會好多。

最可惜是囝囝囡囡盡咗佢地力,做好咗自己本份

好多時都是家長太過進取,令結果差,有部份就怨天怨地,制度不公平,找人出氣,世上那有個制度是公平的,只要大部份人受惠就算公平。
個個都選一線學校,開幾多班都滿足唔到家長。

原帖由 fallenleaf 於 11-7-7 19:33 發表

‹ 上一主題|下一主題