用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兩間軒小2011獲派皇仁結果
樓主: redkoni
go

兩間軒小2011獲派皇仁結果 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 andy223 於 11-7-7 12:05 發表
軒小上午今年果個全級第二的, 都只派左去聖公會....
完全係輸係隨機 number 度 ~~

第二志願放聖公會都抽得入, 就好好彩啦, 應該開心

醒目開學勳章

原帖由 mycathy 於 11-7-7 12:40 發表
唔好意思, 我對升中機制唔係太明白, 咁聯繫係有咩意思呢, 原來聯繫只有十幾個位, 我仲以為軒小每年入皇仁既都係聯繫位, 如果所有band 1都係一齊來抽, 抽完聯繫再抽open, 咁其實校內名次都已經唔代表d咩, 結果都係要 ...

BPS 今年比灣仔的聯繫位, 如果我無記錯, 好似9個
如果考全級第一(只係女仔), 又或者全級第十(都係只係計女仔), 真係有可能全級第十抽到, 全級第一抽吾到

上年就有個BAND 1尾抽到入, BAND 1 頭抽吾入

但抽到入, 都讀吾上.................

醒目開學勳章

原帖由 IYMAMI 於 11-7-7 15:38 發表

我真的不懂得派位制度。想問在自行分配,果兩間學校會不會看你把學校放在第一或第二位置。

中學係吾會知道, 你放學校係第一志願定第二志願(我講自行)

另外, 全級第二無得IN, 甘今年男生有幾多個有得IN?
如果話, 軒小, 全級得頸一名男生有得IN, 就可以話QC 看低軒小一線, 但如果, 其他名次的學生有得IN, 而呢位全級第二的同學無得IN, 看怕好多因素
1. 可能上一屆考同樣名次的師兄的PRE-S1 成績考得差, 影響左今年考全級第二的同學的分數
2. 該同學其他課外活動各樣不夠其他人黎
.......................

不可以單憑話全級第二名無得IN, 就話QC 看低軒小一線..........
‹ 上一主題|下一主題