用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 孫公.孫公....放過我們吧!
樓主: VV媽
go

孫公.孫公....放過我們吧! [複製鏈接]

希望在明天,退後一步,放開一點,努力一定會有回報...........祝你好運

原帖由 霖霖B媽咪 於 11-7-6 20:26 發表

我係受傷者,依兩日就好似發惡夢一樣.... 我想過係天馬纜既新政府總部跳落去....

出年我哋班龍仔龍女仲惨

香港教育制度,一改再改,學能測驗到呈分試抽獎,母語教學,縮班, 班高官同d仔女唔會係受害者, 佢地入貴族學校, 出國留學, 難為我地d平民百勝…..

醒目開學勳章

原帖由 cwcw 於 11-7-7 12:13 發表
香港教育制度真係垃圾, 朝令夕改, 越過越衰, 無長遠計劃, 完全不知所謂, 今次減班就搞列一鑊泡, 害了一D成績好但派唔到心儀學校, 你話孫明楊係咪害人害物, 叫佢快D退休, 我真係想去遊行示威要佢落台 ...

完全認同..

我個女居然派到 15 位, 都不知是點派位的.

這 2 天在荃灣區找學校, 走到無命.

原帖由 cwcw 於 11-7-7 12:13 發表
香港教育制度真係垃圾, 朝令夕改, 越過越衰, 無長遠計劃, 完全不知所謂, 今次減班就搞列一鑊泡, 害了一D成績好但派唔到心儀學校, 你話孫明楊係咪害人害物, 叫佢快D退休, 我真係想去遊行示威要佢落台 ...

孫公講"微調"....
我地就"眼眉跳".....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 26# ANChan59 的帖子

凶兆應驗

原帖由 ANChan59 於 11-7-7 13:11 發表

孫公講"微調"....
我地就"眼眉跳".....

ANChan: 你呢排幾幽默喎!

原帖由 redkoni 於 11-7-7 14:55 發表

ANChan: 你呢排幾幽默喎!

與時並進........
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 25# roger163 的帖子

出年就輪到我們d龍仔龍女去做炮灰了………勁無奈!!

原帖由 roger163 於 11-7-7 05:09 發表
我個女居然派到 15 位, 都不知是點派位的.

這 2 天在荃灣區找學校, 走到無命.

朋友個仔派30位, 當堂暈咗! 其實孫公唔駛通波仔, 通吓個腦就真.

統一派位, 害死細路仔

讀書憑自已努力,派位靠運氣,當仔女努力完但運氣唔好,一樣派得差, 你如何向他她解釋, 這種制度是否應該檢討.大熱天時三十幾度,大人細路通街撲, 真係冇陰公.

近日見到身邊或網上家長因為"派位"而周圍"叩門", 真的很憤怒和痛心!!!

點解香港教育越搞越衰, 孫公因為"瀉膀"而提出"自願縮班", 唔駛負責, 完全不是一個"官"要"為民請命", 為教育訂出長遠和完善的政策!!!

有沒有人要遊行?我今次一定去!!!

唔自願都唔得啦, 當年細路多就上下午班疏散人流, 跟住細路小左就全日制,又攪唔掂就殺校縮班, 第日班大陸來港生的細路大左要在港讀書睇怕又要上下午班了, 政府最鈡意見招拆招, 今次遞補hold住就知啦.

我識人, 1子1女, 分別死係 母語教學, 今次縮班!  相信很多家庭比呢班庸官害死

我識人的囝囝,讀中中,一樣入到大學,最緊要是睇人。

回復 1# jose 的帖子

短短2日, 我已叩了17間學校, 現只有一間收左.  絕對肯定自己小朋友不是那麼不濟, 只是今年d學校個個用高資態及傲慢的態度, 要是再找不到出路, 我會幫小朋友找國際學校模式既學校. 算吧啦....... 依個政府,你做乜都冇用, 你鬧佢多d, 佢又改多d, 越改越衰, 為免更影響黎緊既升中生, 忍左佢就算.

原帖由 starfire 於 11-7-7 16:38 發表

朋友個仔派30位, 當堂暈咗! 其實孫公唔駛通波仔, 通吓個腦就真.

孫公這輪真係無見佢係電視露面,可能係驚咗羣情洶湧的家長.

原來真是有家長填埋第30志願...

回復 39# redkoni 的帖子

24/06聯校畢業禮,在一眾總理保護進塲

[/url]
‹ 上一主題|下一主題