用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 面試考的咩
樓主: Nique
go

面試考的咩 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

根據校方講, 其實第一輪佔既比重好高, 而第2輪影響唔係好大, 最主要係見下家長MAKE SURE大家係對教育小朋友想法一致, 家長們唔需要俾自己太大壓力

大家好:想問問大家,係咪所有小朋友都會second in架,我封信度無寫要帶書,係咪個個吾同?thanks!

醒目開學勳章

以上年來說:
第1輪的2 part 面試是不同日子的
所謂要脅書的是第1輪的second part
而所有小朋友都需要經過第1輪的2次的面試,學校才會從中選擇400個進入第2round

原帖由 mlca1314 於 11-8-21 18:17 發表
大家好:想問問大家,係咪所有小朋友都會second in架,我封信度無寫要帶書,係咪個個吾同?thanks!

My son said he played with cars and there were toy guns... Not sure if he's just joking.

He said it was all english, but I see plenty other kids who aren't fluent speakers.

so does girl need to wear jeans for part 1 first round?

醒目開學勳章

還有第1輪第2part見校長,我想如果那一part俾到好印象給校長,會重要D.

原帖由 joanthony 於 11-9-10 22:05 發表
唉好無心機...今日我地準時到1:30pm到(係信上面寫的時間) 但睇漏左要早15分鐘去登記!! 個仔話入到課室時人地已開始舉手答問題, 係答關於故事的, 即應該故事都講完了我估? 如果係咁點解唔直情話1:15pm面試時間既? (當 ...

Ziyi(daddy)
我是住將軍澳的,印象中你好似又係
想請問港同有校車到達嗎
港同中學在黄竹坑,你認為會太遠嗎?
thank you!

容許我講句老實話, 有好多人去interview 都鍾意早d 到, 約15分鐘或早更多, 等小朋友可以warm up 一下, 而我就鍾意只早5-10分鐘到, 因為我怕太早到, 反而會令到我同小朋友都緊張.

學校已經明確講明面試時間係幾點, 亦有溫馨提示叫家長要早15分鐘到, 所以上年我係早左20分鐘到, 而相信亦會有家長更早到, 例如30分鐘前到.

如如你所說, 學校寫1:15開始, 有人又可能會再早15-30分鐘到, 那麼成間學校都係人, 到時又會有人投訴學校side 家長時間要等咁耐, 明明1:30 先開始, 又要佢地白等15-30分鐘.

去年我自己就覺得港同响時間上的安排好好, 唔需要我地白等, 準時開始, 準時結束, 唔係好多間學校可以做得到. 家長有責任睇清楚通告上每一隻字, 臨出門口前, 再check 一次有冇帶留野, 尤其是準時問題, 係父母的責任, 責無旁貸. 希望你今次引以為鑑, 往後的面試順順利利.

原帖由 joanthony 於 11-9-10 22:05 發表
唉好無心機...今日我地準時到1:30pm到(係信上面寫的時間) 但睇漏左要早15分鐘去登記!! 個仔話入到課室時人地已開始舉手答問題, 係答關於故事的, 即應該故事都講完了我估? 如果係咁點解唔直情話1:15pm面試時間既? (當 ...

阿囡話老師叫佢認字,佢話一個都唔識:(

醒目開學勳章

今年有兩部行TKO,最正係我囡搭那部是後加的,2個站後直飛學校...7:13才上車
黃竹坑...到時有MTR,都是1個小時內到

原帖由 kitty23205 於 11-9-12 09:29 發表
Ziyi(daddy)
想請問港同有校車到達嗎
thank you!

醒目開學勳章

我係緊張大師...成日怕會塞車等...所以上年面試...我都會預多一些時間...如果早得多...咪在最後行路那段慢慢行

原帖由 mimi1102 於 11-9-12 09:52 發表
容許我講句老實話, 有好多人去interview 都鍾意早d 到, 約15分鐘或早更多, 等小朋友可以warm up 一下, 而我就鍾意只早5-10分鐘到, 因為我怕太早到, 反而會令到我同小朋友都緊張.

學校已經明確講明面試時間係幾點,  ...

醒目開學勳章 王國長老

唔緊要啦, 個INTERVIEW有好多PART, 唔係淨係答問題既
不過下次真係要早D喇, 因為太趕, 小朋友心情都會受影響的, 考學校都係一樣幾緊要既事, 為左咁而蝕底就唔好喇!

原帖由 joanthony 於 11-9-10 10:05 PM 發表

醒目開學勳章 王國長老

TKO係有車的, 但都有可能兜唔晒, 方唔方便講你住咩屋苑?
原帖由 kitty23205 於 11-9-12 09:29 AM 發表
Ziyi(daddy)
想請問港同有校車到達嗎
thank you!

回復 4# ziyi 的帖子

thank you!

回覆 2# Charlotte_mom 的文章

將軍澳中心
thank you!

醒目開學勳章

今年沒有站係將軍澳中心,最近的是去到將軍澳廣場的回轉處,再唔係要去調景嶺

原帖由 kitty23205 於 11-9-12 16:25 發表
將軍澳中心
thank you!

咁請問ziyi爸爸,校車經清水灣半島同坑口嗎?

原帖由 yummyyum 於 11-9-11 00:10 發表
so does girl need to wear jeans for part 1 first round?

有着牛仔褲,亦有着裙,短褲都有!
個look斯文大方同smart,着乜都冇所謂喇!

醒目開學勳章

今年有站係日出康城,但沒有清水灣半島
而坑口有兩個站..East point City &  文曲里
但有時會加站的...校車公司我far fast覺得ok,
好似我到8月中才報(雖然係正取生,但一直爭札係自己接送定校車).都盡量安排到.而且今年都有因學生加站

原帖由 SCKnight 於 11-9-13 22:19 發表
咁請問ziyi爸爸,校車經清水灣半島同坑口嗎?
‹ 上一主題|下一主題