用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一派位的反思
樓主: HappyKookaburra
go

中一派位的反思 [複製鏈接]

原帖由 wwwwong 於 11-7-8 15:37 發表

都係大家互相信任傘
見老師們用盡心思去幫學生度身編選學表,
每個學生張表都起碼改2-3次, 真係少D精力都唔掂呀

Hi wwwwong,

Your daughter's school is APSKT?

100% agreed, 其實我個女間小學都派得非常好,
老師話99.5%同學派到頭3個志願, 放榜那天校長,老師, 家長, 學生,個個開心到見牙唔見眼
回想起填選校表時, 比老師改動了不少, 因老師會分析學生及心儀學校的次序, 千萬不要一尾把心儀填在頭3位, 而是分析如果第一位的入不到, 那同grade的2-3位都應該所餘無幾, 所以要就要選其他來填, 有目共睹這方式真的可行.

真的要多謝老師的付出,謝謝

幾多%頭三志願,冇咩意思。不過,最重要係家長開心。

幾多%頭三志願,冇咩意思。不過,最重要係家長開心。 [/quote]

阿囡學校今年首三志愿95%, 有幾個派第三忘愿BAND 1 英中都當堂落淚, 皆因唔滿意.

原帖由 candytl 於 11-7-8 17:45 發表
幾多%頭三志願,冇咩意思。不過,最重要係家長開心。

阿囡學校今年首三志愿95%, 有幾個派第三忘愿BAND 1 英中都當堂落淚, 皆因唔滿意. [/quote]

BAND1英中都喊??  中一派位只是小朋友第1個要面對公開的挑戰, 日後有很多大大少少的風浪要佢地自己去面對, 家長係咪應該隨遇而安呢??

如果英國美國同香港D家長一樣心態,一定要讀牛津劍橋耶魯哈佛,唔見得英美D教育制度好得去邊

回覆 37# jiemeidi 的文章

Totally agree!!!!

原帖由 tkkmama 於 11-7-8 11:10 發表

AGREE~~~ 放低那份虛榮心啦, 實事求事, 入唔到啦叭, 入唔到英王..唔係天趺落來. 平凡中學都可作育英才.. 百年老校亦可出件垃圾.. ...

非常同意...另外, 如果小朋友真係叻, 可考慮中二先插班心儀學校...

我女女派唔到心儀小學, 而家個間仲係要跨區添, 頭一日有少少開心, 但當晚已經收拾心情, 盡量去發掘所派中學嘅優點同亞女分享, 而家大家都好開心.

所謂band1學校, 收到band1學生, 去到會考6科14分的都是五,六成. 係負增值, 事實好明顯,入到中學. 最終都係要學生自己努力, 學校名氣係幫唔到學生的.

家長太過在意名聲, 忽略子女的真正問題在哪.

有部份家長只要子女在XX學校讀,就算做一線的包尾生都冇問題,最緊要是在一線band 1讀,最後追唔上,就出國讀,還何大聲話香港教育差。

原帖由 talknwrite 於 11-7-9 18:00 發表
所謂band1學校, 收到band1學生, 去到會考6科14分的都是五,六成. 係負增值, 事實好明顯,入到中學. 最終都係要學生自己努力, 學校名氣係幫唔到學生的.

家長太過在意名聲, 忽略子女的真正問題在哪. ...

Totally agreed.

原帖由 talknwrite 於 11-7-9 18:00 發表

回覆 70# talknwrite 的文章

家長太過在意名聲, 忽略子女的真正問題在哪.

Can you elaborate more on the real problem(s)?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

在這裡重可以找到有些家長狂插學校,不論中學小學,認為子女考得唔好是學校的責任。呢幾日,狂插MCS大有人在。

同意

原帖由 Cello093 於 11-7-11 11:22 發表
Totally agreed.

突然想起名日歌,於是將佢改一改。
名校待名校,名校何其多,
我只待名校,萬事成蹉跎。
人生本被名校累,春去秋來老將至;
今扣band 1頭,暮即變墮落,
百年名校有幾何,請君聽我名校歌。

大家返同一間小學,讀同一樣嘅書,偏偏有人更上層樓,有人望門興嘆。而且升中遊戲規則早已訂明,直屬嘅安全網已經比外人高/大,俾著我,只會自認技/運不如人。

原帖由 fallenleaf 於 11-7-11 11:34 發表

在這裡重可以找到有些家長狂插學校,不論中學小學,認為子女考得唔好是學校的責任。呢幾日,狂插MCS大有人在。

原帖由 jiemeidi 於 11-7-7 23:03 發表
我個人覺得,香港教育成了這種局面,是基於香港的精英教育取向。教育應當有教無類,而不是催逼孩子達到所謂精英的水平。其實,精英的定義也不同。每個孩子有他自己的長處和短處,家長和學校的工作,就是把孩子的潛能發揮出來。按 ...

無錯,我自己都系過來人,來香港讀左2年英文就憑全級第10入左一間band1頭既學校,結果系:全英教學,令我生不如死,中一中二都好努力爬,但系無論我點爬,都唔及人既3分2或者一半,甚至我最引以為傲的中文課都從全級第6跌到第26,其他絕大部分成績都系見紅,到左中4讀左2個月就決定離校,因為我發覺0的人真系好顛,成績高不可攀,我越來越無自信,讀到想自殺,哎...當時唔識轉校繼續學業,屋企人又由得我自生自滅,真系好失敗...若干年後先發覺自己系入錯學校,如果我入既系band2學校,我應該最起碼會中7畢業,哎...
今年個仔派左間band3學校,元朗區,結果我叩門,石沉大海,得一間直資收距,不過又系人地口中校風好差既學校,好處就系卑派位個間近屋企,講真,成績點我都唔奢求,只系怕距學壞,無得翻轉頭.....頭痛中......

原帖由 LittleKidult 於 11-7-7 23:06 發表

唯一令所有家長滿意既方法 :  全港band2/band3升做band1, 重要全部改名為皇仁一校, 二校, 喇沙一校, 喇沙二校等等, 以後d人就可大大聲話讀喇沙/皇仁(唔講幾校), 攪掂! ...

hehe,good idea..

原帖由 Rattie 於 11-7-11 14:25 發表
大家返同一間小學,讀同一樣嘅書,偏偏有人更上層樓,有人望門興嘆。而且升中遊戲規則早已訂明,直屬嘅安全網已經比外人高/大,俾著我,只會自認技/運不如人。

...

重點係有人只想“返同一學校,讀唔同的書”。你讀深d,我讀淺d都制,務求只要可以返同一學校。
‹ 上一主題|下一主題