用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2E 家長交流互助區
go

2011-2012 P.2E 家長交流互助區 [複製鏈接]

Hello! 我係Kristie Ng daddy, 1B 升 2E 請大家多多指教!

今日阿女病了冇返學,老師又忘記交返手冊folder俾校車姑娘,請2E家長提點下有乜功課要做或星期一要交?
星期一上乜課呀?要帶D乜呀?

真惨,本來阿女昨日返屋企重好開心話返學好開心有很多朋友同一班,點知夜晚就病啦,即刻睇醫生食藥睡覺。今朝重有D燒喊哂話要番學,梗係唔俾佢返啦!

Yes. I want the timetable, pls send a copy to me. Check PM for my email address.

Thanks
原帖由 bigsheet 於 11-9-2 20:39 發表
if anyone want to get the timetable in excel, pls pm me & leave email address.

回復 21# mavisng2003 的帖子

Hi Mavisng2003,

I want the notices and would you help scan and send a copy to me if you are convenient. Pls check PM for my email address.

Thanks

Thanks bigsheet & Mavisng2003. BTW, I found the timetable seems not mention Eng. Maths class, will they need to bring both Chinese and English Maths books together for every Maths class?

Hi Mavis

I called my daughter and she told me that it is CWB, not CnB. CWB means Class Work Book and they have written down several topics on the CWB, such as Tense, Preposition, Vocab. etc. and they need to bring the files for each topic.

剛開學,她們抄手冊都會有D混亂,大家互相幫忙糾正啦!

佢重話明天小測(P1 內容),15Sep中默。咁快又默書啦!

原帖由 mavisng2003 於 11-9-5 17:25 發表
亞囡今日手冊英文功課寫了以下這兩項:

1. Bring List 3A, Phonics 3, NM3A and CnB
     請問CnB是甚麼書本?

2. Prepare files refer to CWB.
    亞囡話明天要預備6-7個files,是否真有其事呢?

唉!亞囡寫手冊雖然已 ...

Thank for your info.

原帖由 lbb 於 11-9-5 18:22 發表
Thank u for info!

今日問過班主任, timetable唔會特別寫何時上Eng Maths, 會係上EngMaths前一天寫手冊通知。另Act係指全級五班一齊上同一科。

te]原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 11-9-5 18:08 發表 http://forum.edu-ki ...

只不過係泳會招生,唔係學校課外活動之一。我囡囡都在這泳會學游水。這泳會的總教練龐麗潔亦是德望校隊的總教練,所以校隊都會她及其他教練教的,另外大力泳會都會租用這泳池練水的。如果想入學校泳隊作為課外活動之一,我想都要經她甄選,一般要三年班才會選入校隊,除非很outstanding可能例外。

原帖由 boygirl 於 11-9-9 07:46 發表
各位,想問下大家,早前派的泳會通告,其實係屬於學校的游泳訓練班(即係學校其中一個課外活動),還是只係如外邊的校外泳會招生單張,只是借了學校場地用,活動唔關學校事呀?

因為阿囡係出邊泳會學緊,如果這單張係學校的 ...

咁我阿女跟咗佢地又確係進步咗,以前跟私人教練進展緩慢。但他們每期兩個月的課程教練未必一樣,so far 我阿女都接受到,始終有人一齊游冇咁悶,而且有peer pressure動力好D。他們都可以提供私人教練或私組2人班等等,妳揾龐麗潔私人教都得,但當然貴D啦,幾多錢就要打電話查詢他們。我每星期六都有見佢教游水,有D重好細個tim

原帖由 boygirl 於 11-9-9 13:24 發表
Bon_Bon_Pa_Pa, 唔該哂你的資料!咁你覺得這間泳會好嗎?同埋他們每期課程的教練是否都是同一個教練?因為我知道有d泳會係期期唔同教練的!

老師叫她們將平時學到的或閱讀書本、報紙時學到的詞語寫在"我的詞庫"內,要經常做,但不知需唔需要交和老師會否查閱?

原帖由 mavisng2003 於 11-9-30 07:40 發表
係呀!亞囡只係開咗本簿"我的詞庫",但係就一次都未做,問佢又係話唔知。

請問今天的中文功課範圍,小女有遺漏。

謝謝!

Thank you! 是本週四默書。

原帖由 CDFamily 於 11-10-4 18:18 發表
4/10

詞單三字(7) 7
長河改EX1
字(一)改
週四默書單一(2) [請其他家長confirm是否本星期四, 謝謝)

Correct!

原帖由 mavisng2003 於 11-10-4 18:56 發表
麻煩大家對一對英文評估範圍:

Date: 2nd November, 2011
Content: NM 3A U1-3
              WRR .126-128 Sun and Wind
              C/P/T/V  WS 1-3
              GR WS 2.1-2.3
              Vocab list

Li ...

請問今日中文功課係唔係有排句成段工作紙做呀?我阿女話揾唔到張紙,所以問有冇家長可以scan份工作紙email俾我呀?

謝謝!

收到了Mavis, 唔該哂!

希望今日可以早D放工番屋企同阿女温書啦,數學完全未温過,睇怕考佢天才波啦!

祝大家女兒測驗順順利利啦!

Thanks again!
原帖由 mavisng2003 於 11-10-25 18:11 發表
我 email 咗俾你喇!

問阿女話係Listening Practice correction

原帖由 mavisng2003 於 11-10-25 18:16 發表
今日其中一樣英文功課是:LPSIC(Q+A),請問係咪指份Listening呀?

各位家長,記唔記得放聖假前一日,學校有冇特別嘢做,例如會測驗呀,或者有中、英文Speaking/Listening assessment 等等,因為有事想同阿女請12月21日一天假,除了假期功課外(可以揾姐姐攞或請教大家),担心有其他嘢會影嚮一月的考試o

如有經驗請提點,先謝!

請問今天數學CR有冇功課做,如有做那業?小女Activity堂去了課外活動未能抄上手冊o謝謝!

Thanks!
quote]原帖由 CDFamily 於 11-11-8 19:48 發表
CR改P.27做P.28 [/quote]

聽阿囡今曰講教英文的Miss Lei 就嚟唔教啦。如果係真就煩啦,因為阿囡英文科麻麻地。
‹ 上一主題|下一主題