用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2E 家長交流互助區
樓主: katiecheung
go

2011-2012 P.2E 家長交流互助區 [複製鏈接]

唔該哂呀!咪係囉!我都覺得奇怪,點會將啲顏色寫喺張紙上面,真係激C人!

咁係咪用A4紙做呀?

原帖由 lbb 於 11-9-6 17:38 發表
係詞語11個

冷的顏色如黑,白,灰...

暖的顏色如紅,橙,黃...

把自己的名字用冷或暖色上色.

V.Art 亞女話係學校做, 不是家課的。

回復 60# lbb 的帖子

真係唔好意思,我再問亞囡,佢話畫名字幅畫上堂已經交咗俾老師,仲話如果未完成就下堂繼續。

而手冊上的功課就係用張A4紙,然後寫一些暖色及冷色的例子。

回覆 62# katiecheung 的文章

唉!我估係亞囡上堂緊係發夢,亂咁抄功課,可能根本就無呢樣功課!麻煩咗各位,真係唔好意思!

阿囡咪又係講到一舊舊,乜都話唔知,問她,她就只係讀番手冊上寫的字,比佢激c!你地又知唔知有冇東西要帶,用係visart堂?我記得上年都要帶圍裙,墊紙等,但唔知今年駛唔駛?
原帖由 mavisng2003 於 11-9-6 18:05 發表
唉!我估係亞囡上堂緊係發夢,亂咁抄功課,可能根本就無呢樣功課!麻煩咗各位,真係唔好意思!

原帖由 boygirl 於 11-9-4 14:14 發表
hi, bigsheet,

Would you send the timetable to me, thanks a lot! Please check PM.

hi boygirl,
pls check email box, tks.

bigsheet, Thanks!
原帖由 bigsheet 於 11-9-6 21:24 發表

hi boygirl,
pls check email box, tks.

係呀!我個囡又係咁架!又係剩係識得讀番手冊上面的字,又係乜都話唔知,又或者自己想像出來,但係老師都無講過,唉!

星期二上V. Arts 時,我都有幫佢預備個袋,裝哂啲用具,而個袋就放喺學校。

原帖由 boygirl 於 11-9-6 20:49 發表
阿囡咪又係講到一舊舊,乜都話唔知,問她,她就只係讀番手冊上寫的字,比佢激c!你地又知唔知有冇東西要帶,用係visart堂?我記得上年都要帶圍裙,墊紙等,但唔知今年駛唔駛? ...

今日功課好似唔多,麻煩大家對對:

7th Sept., 2011(Wednesday)

中文:
1. 工(改寫)

英文:
1. GR WS(2.1)

數學:
1. 小測簽改

其他:
1. 簽閱通告19
2. 已派泳會單張

尋日阿囡已經問了視藝老師,原來係要搵有冷、暖色的字體,如見到紅色的字體便剪下來,並要知道那是冷色、還是暖色。如有d字體可能係冷暖色合併的,又可剪下來。

明白, 謝

唔該哂!

咁係咪下一堂V. Arts 交呢?

原帖由 boygirl 於 11-9-8 10:25 發表
尋日阿囡已經問了視藝老師,原來係要搵有冷、暖色的字體,如見到紅色的字體便剪下來,並要知道那是冷色、還是暖色。如有d字體可能係冷暖色合併的,又可剪下來。 ...

係呀!
原帖由 mavisng2003 於 11-9-8 20:14 發表
唔該哂!

咁係咪下一堂V. Arts 交呢?

各位,想問下大家,早前派的泳會通告,其實係屬於學校的游泳訓練班(即係學校其中一個課外活動),還是只係如外邊的校外泳會招生單張,只是借了學校場地用,活動唔關學校事呀?

因為阿囡係出邊泳會學緊,如果這單張係學校的泳班,我可考慮報,但如果係普通泳會的宣傳單張,就要再考慮了!

只不過係泳會招生,唔係學校課外活動之一。我囡囡都在這泳會學游水。這泳會的總教練龐麗潔亦是德望校隊的總教練,所以校隊都會她及其他教練教的,另外大力泳會都會租用這泳池練水的。如果想入學校泳隊作為課外活動之一,我想都要經她甄選,一般要三年班才會選入校隊,除非很outstanding可能例外。

原帖由 boygirl 於 11-9-9 07:46 發表
各位,想問下大家,早前派的泳會通告,其實係屬於學校的游泳訓練班(即係學校其中一個課外活動),還是只係如外邊的校外泳會招生單張,只是借了學校場地用,活動唔關學校事呀?

因為阿囡係出邊泳會學緊,如果這單張係學校的 ...

回復 1# Bon_Bon_Pa_Pa 的帖子

Bon_Bon_Pa_Pa, 唔該哂你的資料!咁你覺得這間泳會好嗎?同埋他們每期課程的教練是否都是同一個教練?因為我知道有d泳會係期期唔同教練的!

咁我阿女跟咗佢地又確係進步咗,以前跟私人教練進展緩慢。但他們每期兩個月的課程教練未必一樣,so far 我阿女都接受到,始終有人一齊游冇咁悶,而且有peer pressure動力好D。他們都可以提供私人教練或私組2人班等等,妳揾龐麗潔私人教都得,但當然貴D啦,幾多錢就要打電話查詢他們。我每星期六都有見佢教游水,有D重好細個tim

原帖由 boygirl 於 11-9-9 13:24 發表
Bon_Bon_Pa_Pa, 唔該哂你的資料!咁你覺得這間泳會好嗎?同埋他們每期課程的教練是否都是同一個教練?因為我知道有d泳會係期期唔同教練的!

Bon_Bon_Pa_Pa謝謝你的資料!很詳細呀!
原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 11-9-9 14:33 發表
咁我阿女跟咗佢地又確係進步咗,以前跟私人教練進展緩慢。但他們每期兩個月的課程教練未必一樣,so far 我阿女都接受到,始終有人一齊游冇咁悶,而且有peer pressure動力好D。他們都可以提供私人教練或私組2人班等等,妳揾龐麗 ...

祝大家中秋節快樂, 人月團圓 ^_^

亞女今日手冊寫上 19/9 UNSEEN DICT, 請問名位媽咪知唔知道是默課內還是課外?
‹ 上一主題|下一主題