用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

大家好,小囡都係黃社,21/8家長日期待同大家見面,想問你地有冇申請寄宿?

大家好,小囡都係黃社,21/8家長日期待同大家見面,想問你地有冇申請寄宿?

回復 1# 彤媽媽 的帖子

亞囡有寄宿,每日打電話返黎我都問佢有冇功課做,見佢暫時都唔係好多功課做,但係好驚佢成績追唔追得上,因為見佢D書真係好深吓,想問仲有咩方法可以更加支持佢?
每年中一寄宿生喺升中二後唔再寄宿關唔關成績事呢?

回覆 3# linyc 的文章

最重本數學書吖,我跟書單買書時,書單又指明本數學書要全釘本,點知亞囡話同學好多都用分拆本....

回覆 1# ^^. 的文章

我囡囡都係VA的1E班,想問你地有冇參加學校考試前六星期嘅星期六補習班?

回覆 1# et_0429 的文章

我諗你講果個增值課程係拔尖班,我個冇咁叻,不過我聽佢講有D同學有份,我個囡都讀得勁開心,因爲寄宿仲更加開心!

回覆 3# ^^. 的文章

我個囡原本唔想參加架,因為佢係寄宿生,如果星期六都要補課星期五晚就唔返屋企,但係我同佢解釋呢個只係考試前六個星期的試前補習只係六日啫,咁佢就接受咗啦!不過都唔係申請咗一定有得補,人多好似要抽籤架!唔知幾時有結果呢?!

係吖!星期五係一定要走,但係有原因係可以申請留宿架,我諗應該冇問題呱?其實我都係估估吓,不過就算冇得留宿都係六日啫!

頭先亞囡打電話返黎,佢問咗bonnie啦,如果真係抽到可以寫家長信申請,不過抽到至算啦!
你就話嘆多日喳,我老公日日掛住個囡掛到儍!

要佢地習慣打電話返黎報告吓每日嘅情況,等佢地習慣同你分享每日嘅點滴,咁呢個反叛期就會過得容易D!
因為我地隻紙鳶已經飛得好遠,條紙鳶綫已經放得好長,如果佢地連電話都唔打返黎,隻紙鳶就飛咗去邊都唔知啦!

回覆 1# 瑄婷 的文章

咁你就要改一改跳舞時間啦!改星期五,六或日咪得lor!

亞囡琴晚打電話番黎,講開話學校唔比帶爽報返學校睇,贊成!D咁鬼低俗嘅報紙,真係送都唔睇吖!

嘩!好似好勁咁,連續3個星期見家長,LS係咪通識吖?但係KLA‘S又係咩呢?我都唔係好清楚,試吓今晚問吓亞囡知唔知!
想問吓你地D小朋友報咗咩嘢CLUB吖

你個女真乖喎,報D咁學術性嘅club,我個女參加咗korfball club同Dance club, korfball今日巳經開始集會啦,Dance club 就好似要考試喎!

係吖!亞囡之前喺電話同我講得唔清唔楚,原來星期五係試玩日,但係幾時知結果呢?雖然亞囡修art但係我都幾鍾意佢參加呢D球類活動,一來佢地而家發育時期做多D運動可以增高,二來呢D活動可以增強佢地團隊精神!

回復 1# et_0429 的帖子

剛剛亞女打電話來,如果明天掛3號風球就會6:30前send 短信比家長取消swimming gala.

回復 2# et_0429 的帖子

重有,如果明天取消swimming gala寄宿生可以即刻返屋企!

回復 1# creativy45c 的帖子

明天如果6:30前取消三號風球可繼續否則swimming gala將取消!

回復 1# ^^. 的帖子

應該冇得補啦!
但係頭先打電話比亞囡諗住叫佢搭港鐵返黎,點知佢話而家玩緊"捉衣因"唔走住,你話吖,佢地邊有失望吖!:;pppp:

回復 1# ^^. 的帖子

係吖!到佢地大過咗,呢D都會變成佢地美好的回憶
‹ 上一主題|下一主題