用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

小女已注冊, 是Yellow House, Arts Stream. 多多指教!

我覺得間學校好似功課不太多, , 唔知係唔係小學時太谷, 囡囡放學後得閒好多, 有D唔慣, 小女1C班, 你地D小朋友那一班

我知多功課唔代表有效益, 但係真係唔太慣, 覺得自己同個女都好似好懶, 希望慢慢習慣啦, 其實我知係間小學問題, 同中學無關, 初入中學係應該給予同學時間去適應的, 或者好戲在後頭, 遲D好忙, 還是好好享受現在的Honey moon 時光, 你個仔仔定囡囡, VA / PE

creativy45c,

請問1E班有無enrichment course因為開學時聽周副校講有D增值課程給同學, 想問下知唔知係點? 你小朋友返了兩個星期學, 覺得間學校如何? 我女兒很喜歡間學校, 我暫時覺得真的沒有選錯

個女前天都有問有無拿爽報, 可能同學有講所以好奇想睇, 昨天她告訴我學校禁睇, 我乘機解釋佢聽, 間學校真係好, 行政效率好快, 另外, 你地有無留意, 校曆表內Meeting for languages teacher with parents, Meeting for Ls teacher with parents .... 是什麼?

小女報左English and Maths Club, 但Maths club 滿左, 現在等English Club 回應, 另外, 今日好似選班會

明日水運會, 如果落大雨, 會唔會取消

通常通告會係幾時出? 今日還是明早, 若明早的話出門前可能要Check check. Anyway, thanks!

我都盡量抽時間參加, 個女話間學校D同學比小學時好, 你測驗成績好過佢, 同學之間不單唔會妒忌你, 仲會話你成績好好, 好犀利呀, 同你一樣開心, 希望佢在中學階段找到真正嘅友誼喇

回覆 6# creativy45c 的文章

其實, 我個女以前小學都是讀高了一級, 結果令到小朋友及家長都壓力好大, 只為考試而讀書, 而且真的要因才施教, 因為有些同學可能語文好但數學唔好, 如果全面高一級, 個同學已無數學天份, 讀同級數都可能未明, 你仲叫佢讀高一級, 佢自然分數低, 無興趣, 相反對一些數學好語文差的同學亦然, 所以, 還是現在用拔尖的方法較佳, 鼓勵同學好的科目更上一層樓, 而較弱的科目要更努力以赴, 最好的是每次test都有平均分, 自然了解子女的強弱科目作合適處理

另外我家長會那天遲到了, 可唔可以大概告訴我中國語文科老師講了什麼, 還有測驗時會出什麼, 會唔會有課文問題, 不供詞填充(課文詞語)…… 因為個女都唔知, 另外, 知唔知果日, 英文科個女主持係Miss ?, 因為我同個女講, 個女唔知我講邊個Miss, 唔該晒

唔該晒! 因為她小學時是要考課文內容及詞語的, 我唔知中學要唔要, 因為唔要就無謂花時間溫喇, 我個女英文科是較突出, 其他中文及數學卻可能比別人弱, 但上到S1讀起來明顯較輕鬆 (因為是英中), 但我想讀書講恆心, 到出年S2 優勢便會失去, 所以, 都不可掉以輕心

我都係收過2次數學小測的e-mail, 其他科沒有

我都取得成績表喇! 成績都OK, 不過希望仍有上升空間, 我都係現在先知原來分開VA同PE排, VA70人PE110人, 分開排係為方便將來分班, 你們對成績感到滿意嗎?

K_wong7 & Florancelau, 你地仔女上的應該都係增潤課程, 逢星期六早上, 約12人一班, 去年1C班同學英文較佳, 所以大部份英文增潤課程同學均來自1C, 而平日上英文課時段, 也有英文程度較佳的同學被老師抽出到English Centre上課, 而其他四班則中文及Maths程度較好, 但不知他們有否數學/中文增潤課

k_wong7

唔好意思我係et_0429, 用另外login name, 關於enrichment course, 不過個小朋友其實都唔太喜歡上星期六, 因為只有50分鐘, 而佢來回學校加起來都兩小時, 又要穿校服, 之後去街唔方便, 可能佢較被動所以佢話得益不太多, 但是今年都會参加, 因為都想佢oral方面有進步
‹ 上一主題|下一主題