用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

回復 CathyDannyBB 的帖子

最重要你嘅小朋友對體育或視藝有興趣大於一切,成績要B2以上,喜愛非一般傳統中學,有興趣去聽佢嘅簡介會同開放日啦!

請問各位家長有冇喺網上投票揀校服吖?我覺得3款都分別唔大,唔知揀邊款好

florencelau  囡囡選第一款  發表於 13-5-24 13:08

回復 CathyDannyBB 的帖子

通常都在年頭的,你問吓你地小學嘅老師吖,通常佢地都會有資料架!

回覆 WSTS6B 的帖子

其實每年都一樣,好少會齊書,因為出版社印唔切,放心開學後會陸續收到;回想幾年前我都同你地一樣成日上黎爬文,但係體藝嘅精神就係教識啲小朋友獨立,好多嘢都唔會再需要我地粗心(亦都唔到我地粗心)
順便提一提你地,冬季運動服唔駛咁急買,我發覺體藝啲小朋友零捨強壯,極大部份學生冬天都只係著夏季運動衫,就算VA生都一樣,我果時買咗兩套,一套送咗比人,另一套我女著都未著過

亞女讀咗三年VA,印像中除咗學期初交書簿費交埋外,冇額外交過美術用品費;亞女好好笑,成日話因為學校包哂所有材料,所以佢畫晝都好大刀闊斧,完全創意無限

我女住宿舍架,好少見佢攞功課返黎做,好多時佢都喺學校做哂返黎;其實慢慢你會發覺點解佢地成日都冇功課做,因為體藝嘅測驗同功課比起其他學校真係相對少好多;
小測耐唔耐都會有,考試上學期12月一次聖誕假前,下學期3月一次復活節前,6月一次,一個學年總共3次;
不過我建議你地都係放輕鬆啲,留番比啲細路自己慢慢pick up la

回覆 IHaveADream 的帖子

幾年前女兒升中選校時我都不停問自己這問題,女兒小學時是B1生,可選的B1中學有好幾間,但最後我們都決定讓女兒入讀,入體藝的學生大部份都是B1學生,但體藝入大學率相比其他B1中學是遍低,但觀察女兒其他小學同學我覺得自己沒有選錯,女兒在體藝讀得開心,開朗,比一般中學小壓力,但富創意都是我所想見到的。其實讀書是小朋友自己讀的,分析利弊給他們自己選擇,將來他們就不會責怪你,因為路始終是要他們自己行出來的,太多安排他們就不會穩固成長。

回覆 taksun 的帖子

泳池是給上體育課的同學用的,寄宿學生放學後都可以用。

回覆 taksun 的帖子

BRAND1中學入大學率好多都唔只30%⋯⋯

‹ 上一主題|下一主題