用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del.............
樓主: 淋雨
go

del............. [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 andy.ma 於 11-7-10 22:08 發表
星期六講座話冇精英班。可能高年級有啦。

no,一直都冇精英班ga~

派到都係天意, 比我會照讀, 唔得咪轉校囉!!

無錯既然派左入去, 可能真係神既安排呢, 到真係讀到壓力大時, 夾住TST 名轉去其他中學!
我知我個仔唔係自動自覺, 過目不忘既TST 人, 所以我唔會以TST 做首選!

原帖由 Whitesnow 於 11-7-10 23:33 發表
派到都係天意, 比我會照讀, 唔得咪轉校囉!!

回復 23# 淋雨 的帖子

以呢個轉網例子, 咁即係散葵青區網轉入沙田網都無跌到BANDING BOR, 仲KEEP 住係BAND 1, 係咪呢?

原帖由 andy.ma 於 11-7-10 18:34 發表
阿仔今年亦是入到曾記,但是他自行的志願,他亦知會很辛苦,但因為阿仔是屬於有競爭才會發力的人,至於將來是怎樣?冇人會知?既然是他和我的選擇,如果真是讀不上,只能怪自己.現在我在心理上,給他一點調節,因為很多人都好叻,只要盡力就可。

以我觀點,你囝囝讀曾記才是適合的配搭,囝囝自行入相信成績名列前矛,但也未必一定讀得上(比喻),不過,既然家長和小朋友都清楚自己做梗乜,又清楚呢間學校,覺得適合才有備而來,成功機會很高,大家升中選校何嘗不是試吓,只不過成功例子大多留給知彼知己的人.

曾記公開試成績沙田區最好,也只是沙田咁多好中學的其中一間,其實佢地各有特色和優點,有咁多好選擇,樓主朋友肯請教pineapple,都會略知邊間更適合佢個仔,雖然話讀曾記,唔試過點知得唔得,我無話實唔得,不過,讀唔上才轉校點都會頭dub dub,到時就算再降呢讀,信心都未必返番嚟,自己諗吓喇.

應該由葵青區去到沙田區是降左小小,不過未跌出band1區,是band1尾,如果唔係,沙田崇真無理由在自行階段唔收佢.個家長心知不妙的地方是崇真都唔肯收,入TST咪好難追,長期頭dub dub。問到底,究竟為咩先?!band1頭跟band1尾的學生能力是有一定距離的。中學階段的青少年,是培育自信心、自尊感、朋輩認同的重要階段,而學業成績也是自信和自我認同的重要元素。如果讀TST或一間band1尾的中學,六年後該生都是能考進大學的話,那麼後者在個人成長的正面影響遠遠大於前者了。因為前者要成為領袖生、學會幹事的機會很少,而後者則機會較多。萬一,在TST讀到失了志氣,那家長和學生付出的代價便更大了。當然,讀一間名校,是有一個奮發的希望和滿足一些虛榮心。可是,現今的青少年,他們奮發的先決條件是在N次的滿足感中培養出來的,看他們打機追分數和武器就知道了。若果N次的努力都換不到多少滿足感,那孩子的毅力和奮發精神還有維持多久呢?最清楚孩子的,莫過於自己的父母,本人都是這樣分析。多謝大家熱心和中肯的回應!

所以好的學校不等於最適合自己. 即使小學, 個個爭住入喇沙, 入到後發覺小朋友唔適合, 會好痛苦, 識個人入宣小, 家長呢幾年與擔憂同行.

其實小朋友好難講架,有d小朋友一上到中學個人會完全唔同曬,一開竅就進步得好快,特別係男仔。

所以,有d學校係自行時會主動收多d男仔;因為小學成績好既女仔比男仔多。但中學就啱啱相反。

不過有時讀書要有方法,最好係每日返到屋企溫番當日教既內容,肯定唔好將唔識既野累積。因為英文學校上堂、早會等都要係講英文;老實講,我相信超過一半人都聽唔明得曬,除非係 eng native 既小朋友啦。如果每日都唔明,咁成績又唔好,無論在學校、在屋企、在朋輩中,小朋友都承受好大壓力。做家長係e方面要配合先得,到中3、4 等個小朋友適應左先完全放手都未遲~

原帖由 ALAL 於 11-7-10 18:08 發表
拿著曾肇添派位證去扣門會易D,快D 試下LA!

quote]原帖由 Hoining 於 11-7-10 16:25 發表

我亞姨個姪孫係曾記讀, 佢全級第一我問佢讀得辛苦嗎? 佢答我好eas ...

哈哈,e個提議相當好。因為d學校會同人講:拿,d學生連曾記都唔讀,過黎我度讀呀!

原帖由 redkoni 於 11-7-10 13:28 發表

pineapple, 唔怪得有咁多"沙田柚"讚你,你有果句講果句, 實事求是, 我都要掹車邊讚埋你.

小朋友讀書過目不忘,我都幻想梗,我做父母家陣過目即忘,又老花,又耳聾,睇少咗d衰野,聽少咗d是非,我的壓力過晒檔俾 ...

嘩,你做乜亂up架,牙齒印我就多!

你就好啦,可以咁快甩難,我仲要成日做心理輔導員;不過今個暑假我會叫佢地學第樣,要提高佢地 EQ。

但如果佢地太過獨立,乜事都唔話我聽,咁仲驚。因為到發生大獲野我先知,可惜鑄成大錯啦~做人父母真係難。

原帖由 pineapple0983 於 11-7-11 11:04 發表
其實小朋友好難講架,有d小朋友一上到中學個人會完全唔同曬,一開竅就進步得好快,特別係男仔。

所以,有d學校係自行時會主動收多d男仔;因為小學成績好既女仔比男仔多。但中學就啱啱相反。

不過有時讀書要有方法,最好係每日 ...

這的確是讀書的正確方法!

TST學生唔係個個都過目不忘,絕大部份都係靠自已努力。每年自行收57個,其他都係大抽獎派入。一樣有人留班,一樣有人試升。

去到公開試,TST係會有優勢。要小朋友讀得開心,又要成績好,真係好難!

既然派左入去,梗係要讀啦!如果追唔上,有補底班,又有大哥哥大姐姐個別輔導,唔駛咁擔心!

醒目開學勳章

我小朋友也是今年入了TST是志願,不過我唔知佢是自行入定派入的,但都無所謂啦入到就得啦.
不過,如果不是自行選時我小朋友有得去面試,我大抽獎是一定不會選佢做第一志願羅.這是本人的見解.

原帖由 pineapple0983 於 11-7-10 13:09 發表

算啦,件事都過左咁耐,唔好再提啦.......

我相信學校已經作出應對架啦,e+都好左好多架啦。

以前有個住我樓下的女仔,自從升左上去之後,人變得好鬱鬱不歡,對眼成日望住自己對鞋,好怕正面望人;但e排碰到佢,已經見番以前的光彩, ...

可是我女兒以前有個師姐 , 因為在 good hope 讀 壓力太大, 中三 轉了去沙田 曾肇添 後 , 成個人輕鬆晒

原帖由 johnnywalker 於 11-7-10 12:17 發表
>哈哈....我好認同你既講法...我都成日同阿囝講,只要你肯努力,一定成績唔會差....

大家回想自己細個,阿媽咪又係咁樣同自己講,但我諗好多小朋友都當耳邊風 ...

呵呵 系啊  一陣風吹過

唔使驚,係好學校,當比個機會小朋友,可能會辛苦些,唔試過點知唔得。
呀仔有個學姐住係我地樓上,入了去讀,頭個一兩年見到佢個瘦晒,無晒精神,近排見到佢精神返,佢呀媽話,初初入去都有些辛苦,因為全用英文,佢個女的英文唔差的,可能係唔習慣,現習慣左,無咁辛苦,佢個女都係好叻的,小學無補習班過,成績都好好,係初初升上中一唔太習慣用英文,補左一段時間,雖然辛苦,中學的考試成績都唔差的。

小兒都是TST,中二升中三,今天派成績表,考20名內,                                             回想F1時 是全級尾10其中一位,真係好大壓力,中一都咁,中二点算?又怕留級又怕叫你轉校,對小朋友会好hurt,
幸好應該都是適應的問題 ,
不過以此成績,又將要面臨揀科的壓力了!

回覆 36# toyotacar2 的文章

請問令郎如何取得如此大的進步呢?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 toyotacar2 於 11-7-11 17:02 發表
小兒都是TST,中二升中三,今天派成績表,考20名內,                                             回想F1時 是全級尾10其中一位,真係好大壓力,中一都咁,中二点算?又怕留級又怕叫你轉校,對小朋友会好hurt,
幸好應該都是適應的問題 ...

是全班/全級20名內?TST如要選phy chem bio這些科目最好全級在50-60名內~

Lucia 6119,

請問個女仔讀Good Hope是因甚麽而壓力大?又以怎樣的成績考入TST?謝!

‹ 上一主題|下一主題