用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del.............
go

del............. [複製鏈接]

TST 其實唔係大家想像中咁催谷,既然派左入去,梗係要讀啦!如果小朋友唔比心機讀書,就算去到邊間學校結果都是一樣。

原帖由 pineapple0983 於 11-7-11 11:04 發表
其實小朋友好難講架,有d小朋友一上到中學個人會完全唔同曬,一開竅就進步得好快,特別係男仔。

所以,有d學校係自行時會主動收多d男仔;因為小學成績好既女仔比男仔多。但中學就啱啱相反。

不過有時讀書要有方法,最好係每日 ...

這的確是讀書的正確方法!

TST學生唔係個個都過目不忘,絕大部份都係靠自已努力。每年自行收57個,其他都係大抽獎派入。一樣有人留班,一樣有人試升。

去到公開試,TST係會有優勢。要小朋友讀得開心,又要成績好,真係好難!

既然派左入去,梗係要讀啦!如果追唔上,有補底班,又有大哥哥大姐姐個別輔導,唔駛咁擔心!

原帖由 toyotacar2 於 11-7-12 18:30 發表

是全班20名內,
如果係全級20名,就唔駛担心楝科啦!
老師說 要揀理科,以此成績還是很危險!

即係全級100名左右,如果keep到呢個成績,揀理科問題應該唔大。中四會有三班理科,兩班文商科。不過聽講三班理科中,會有一班係尖子。

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-12 19:28 發表

對~
如只想選phy chem確是三班理科,但如想選全理即phy chem bio+m2則只有一班,要50名內比較穩陣~

明白!
一班38人,要入全理科,30名內才穩陣!

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-12 22:40 發表

其實都好複雜,因其餘2班都有約10個phy chem bio ga~
所以我話頭50名左右都可以,不過最好梗係全理果班lor,吾使周圍走ma~

明白!
仲想請問:中四編左班後,是否到中六都不再編班?
謝謝!

原帖由 yanyan-mummy 於 11-7-13 11:19 發表

係呀~
一直到中六都吾變gala,包括老師~

咁又幾好喎!唔該曬!
‹ 上一主題|下一主題