用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優小朋友有沒有公文數
go

資優小朋友有沒有公文數 [複製鏈接]

資優教育學院的課程多數是奧數,是沒有公文數教的。

原帖由 ballcat 於 11-7-10 11:01 發表
請問你地小朋友有沒有學公文數學, 我個囝現在有一個問題, 就係佢每一日做完大量數學後, 就會好興奮, 會手舞足蹈, 會有少少控制唔到自己咁, 是不是正常?
但是他從小到大, 也很愛數字和數學~ ...

公文的教育方法是不停重複做,資優生一般喜歡靈活思考,奧數是比較好的訓練。

太細個,奧數可能不太適合,做家長的也不用太急。

原帖由 Aerosol_Ma 於 11-7-15 21:08 發表
其實我很少教他 (除了除數和分數),絕大多數是他自學. 好似最近–星期, 他問我2-5 是多少? 我對他說這個你不會懂, 他說2不夠減5, 答案是-3.

Algebra 是很淺, 5x=15, x = ?
Polynominal?! 不要嚇我吧, he is just 4 ye ...

同意,公文數是太死板,資優生沒有理由會喜歡,所以資優教育沒有教公文數,只有奧數和代數。

原帖由 smartcar 於 11-7-27 00:42 發表
奧數連成年人都看不懂

解難又有趣(我個仔話)

學過公文數一個summer,跟本同寫copy book 冇分別,

要problem solving 不要drilling.

D數學叻既小朋友都有學公文數是因為家長幫佢地報讀,而不是小朋友自已選擇。
佢地超前一般人是因為數學方面比別人資優,不代表佢喜歡這教學方法。
當然世界上有這麼多人一定有資優生喜歡這類教學法,但應該數量唔多。

原帖由 kenkao 於 11-8-5 13:03 發表
其實"公文數是太死板,資優生沒有理由會喜歡"呢句…
我覺得有少少主觀
我識得有D數學叻既小朋友都有學公文數, 佢地超前學多左好多級學到去中學數 ...

‹ 上一主題|下一主題