用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學 (鳯德)
go

聖文德天主教小學 (鳯德) [複製鏈接]

hihi,

我大女升小三,細女就九月入去做新生 ....今天我都收到對公仔好靚=0=..明日last day 約晒d媽媽和同學仔去大吃一餐

原帖由 yiuyiu730 於 11-7-13 00:00 發表
咁好去大吃一餐,不過佢地放暑假,除左佢地HAPPY,之外,我地做家長都勁FREE, 唔使返去CHECK功課,放工之後可以行下街先返去都得,HAHA! 阿女聽日放學之後要幫手執野,我地14號去旅行AR,咩都未執好.

...

yiuyiu,

去邊旅行一定好開心kakaka~~九月有個來自第2間學校插入英文班~

原帖由 kcpak 於 11-7-13 01:00 發表
其實哥哥間學校比聖文德近我屋企,哥哥好多時自己返學放學都仲得,,不過想同佢轉既原因係...哥哥依家間學校比較淺,我擔心佢中學會追唔上,所以同妹妹一齊報聖文德
,佢考插班結果出黎話佢英文程度唔理想,我就知死...... ...

Kcpak

最重要妳覺得大哥間學校比較淺嗎?如果你不認同佢課程淺,我見意妳不要轉,但一方面如果真是淺去聖文德可以拉番高佢英文水平..

我有個例子:有個女同學當時讀緊聖文德P.2,但佢成績不理想,在P.2留班,補番個底子,結果佢重讀下考全級第1,往後佢都考得不錯,,,

個人意見,你真是認真考慮~

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 09:03 發表
yiuyiu730,

呀女成日都話想養倉鼠, 我就話如果佢考到全級十名之內我就買比佢.

睇怕今年佢都實現唔到呢個願望啦.

等派了或許有頭十名都唔定嘛,如果獎唔到獎第2d,等佢開心下...

原帖由 QQ_Monster 於 11-7-13 10:53 發表
聖文德d英文真係唔差, 我仔個英文補習老師都話佢地既英文程度很高, 拍得住好多名校.

佢地深過民生,優才呀,,我有晒佢地試卷~囡囡d表姐表哥都會羅d卷比我女溫下..

今日個女超開心,張成績表得書法是B,全部A...最開心是我奶奶kakaka~

今年P.2數學優異生來自2A~我其實覺得數學好先代表腦轉得快架..我讀書時老師都是咁講....2C有個同學羅了進步獎,學校這方面都真是好好,把本來差d既小朋友都拉回水平上~但好奇怪進步獎有獎書卷~~反而各科和1,2,3名都無獎書卷既

原帖由 yiuyiu730 於 11-7-13 15:42 發表
我地聽日一早去機場ar, 去bbk ar, 有個插班生ar, 黎自邊間學校ar?咁出年英文班咪多左好多勁人lor,haha, 阿女要努力la.

玩得開心d....唔駛掛住我地架xd~~回來妳慢慢追回我地f post~

我都不知來自邊間,校長話有插班新生.

原帖由 yiuyiu730 於 11-7-13 21:07 發表
superyen,

阿女今次成績我都好滿意,雖然今年拎唔到英文優異獎,不過MATHS由B升左去A,真係好開心.我18號返架LA,到時先慢慢追POST LA,希望我地快D有自己小學FORUM就好LU. ...

我都好滿意上學期電腦,書法英文語文,語文都是b..今個學期佢進步不少呢....

妳女兒MATHS英文班羅到A好叻呀~~有冇問老師佢考第幾,今日接放學個個圍住老師問考幾多 真是在成績表唔填名次就是會咁,我地圍住蕭老師就是不捨得,最後攪喊老師kakakaka

yiuyiu730,

我女班第4,全級第6,同上學期一無一樣,但平均分就有進步,有94.8~其實我想頭十幾名d分唔會差好多,我女同全級第一名既同學差0.5分@@我都好開心聽到妳囡囡Maths羅A

原帖由 yiuyiu730 於 11-7-13 22:15 發表
superyen,

阿女班考第5,同上學期一樣,級就進步左一名,排第9, 你阿女呢? 阿女MATHS一向都無咩信心,今次A真係好開心.

TungTungB,

我想去呀,不過有人話排好耐同埋食野好貴@@...排得耐嗎?我都想去,我老公獎個女去迪迪尼..點知我女話唔去太貴(佢見TV話加價),叫我地帶佢去玩冒險樂園~kakakaa

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:29 發表
呀女下學期都進步左好多, 除左 PE & Music 得個B, 其它都有A, 雖然買唔到倉鼠,不過我都應承左送其他禮物給她.

我地今日去左充氣嘉年華玩, 好好玩呀, 你地有冇人去左玩呀. ...

原帖由 yiuyiu730 於 11-7-13 22:30 發表
superyen,

我唔知阿女平均分幾多AR,係咪要問老師? 你阿女都好叻AR,你張成績表有無寫佢課外活動? 阿女今次第一次記左1優點1小功,都好開心.

yiuyiu730

是老師另外有寫平均分比我們,出去比賽羅過咩獎都有優同功...本來4優..但女兒話3個優會變1功,所以張成績表有1功1優點~反而一年級有個大功..

我見做過班長都會有一優點~

17號咁快,這幾日都好忙去唔到

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:36 發表
去到17號咋.

TungTungB,

P.1時佢參加校外繪畫比賽羅過全港第一名...羅了個大功...但u差點e獎杯都要放在學校,自那次起我們在外得獎都不會同學校講了!(女兒話羅佢個獎走佢會死xDD)

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:51 發表
嘩! 拿大功真係唔簡單呀

點樣先有大功架.

呀女今年都有個小功

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:54 發表
點解有時回覆可以 quote 番原文, 有時又唔得的

TungTungB,

我都是有時得有時唔得

yiuyiu730,

去BBK記住帶防晒比小朋友xd

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 23:35 發表
superyen,

嘩!  全港第一, 真了不起呀!

佢繪畫我覺麻麻地,不過繪畫這方面個女比學業更為努力用心=-=...叫佢坐係度做功課會郁來郁去又會走來走去...又會做一句講兩句老師話佢真是做什麼都好慢,要佢這個暑假好好訓練自己既速度- - ....但繪畫可以讓佢靜上好幾個鐘...所以我在家一想佢靜下.我會出殺手柬羅顏色筆畫簿

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 23:50 發表
superyen,

我想8下, 你呀女考第四, 咁第三個果學校點解無叫佢人英文班.

其實考全級第1,2,都在我班...咁我班既2,3無選是..二個媽媽都不識英文...所以校長無選擇...老實我覺得學校真是不公平,抹殺了這兩個小孩天份,考第2果個小孩是星期1-5都在留在學校做功課,考第3果個男仔好叻架,評估都日日踢波,都考得咁好...我都有問校長,校長話佢地開過會要選d不出外補習,家人又跟到,最重要是不會選擇過份緊張既家長,驚過份吹谷一入去會讓小孩不開心

你們考的全是英文跟本名次就會不準架,你們比我們吃力好多~所以你地考得頭既小孩真是好值得一讚!

原帖由 彩虹冒險 於 11-7-14 01:14 發表

校長話佢地開過會要選d不出外補習http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=599&cb=2119,家人又跟到,最重要是不會選擇過份緊張既家長......
但這兩位學生沒有出外補習, 又唔使媽媽補英文, 靠自 ...

所以我都有叫考第2既同學自薦自己去英文班~其實靠自己真是好好多~不過人地英文班讀左2年了,插入去是比佢地慢左,學校都是想有家人跟下等小孩更有自信

原帖由 kcpak 於 11-7-14 14:36 發表

我係到講就係為左多聽意見,點會怪你多事呢~~放心
我仔9月,但佢好細粒,似小一生,其實依家讀緊個間學校除左淺,我仲有d唔滿意,所以我先會同佢轉,重讀有個好處就係打好個底,我仔本身幾懶下架.....讀緊個間又幾hea...... ...

Kcpak

在第2間重讀會好d,如果在原校重讀就真是驚小孩子不開心,又會驚佢比同學笑留班...妳要加油呀~有咩唔明可以問我地^^

原帖由 QQ_Monster 於 11-7-14 15:08 發表

咁點樣可以知自已個班有咩同學仔攞奬? 問老師? 同埋一共有幾多個奬? 因為我好少湊仔返學放學, 好多野我都唔知.

QQ_Monster

已往1,2年級有全級考試1,2,3名,全級中英數優異獎,全級進步獎都會上台羅獎,但今年1,2年級改了無考試,所以無1,2,3名既獎,同埋班裡進步獎今年都無左~有d班主任會早d話比同學知會有獎,有d只在當天先知~

今日第1日放假你地有咩做@@?
‹ 上一主題|下一主題