用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學 (鳯德)
樓主: QQ_Monster
go

聖文德天主教小學 (鳯德) [複製鏈接]

充氣嘉年華係邊AR? 至到幾時? 如果有時間,都想去玩下,JOVI都有講過養倉鼠,不過我怕DIRTY,因阿妹仲細,怕佢地玩C隻野就唔好LA.

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:29 發表
呀女下學期都進步左好多, 除左 PE & Music 得個B, 其它都有A, 雖然買唔到倉鼠,不過我都應承左送其他禮物給她.

我地今日去左充氣嘉年華玩, 好好玩呀, 你地有冇人去左玩呀. ...

TungTungB,

我想去呀,不過有人話排好耐同埋食野好貴@@...排得耐嗎?我都想去,我老公獎個女去迪迪尼..點知我女話唔去太貴(佢見TV話加價),叫我地帶佢去玩冒險樂園~kakakaa

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:29 發表
呀女下學期都進步左好多, 除左 PE & Music 得個B, 其它都有A, 雖然買唔到倉鼠,不過我都應承左送其他禮物給她.

我地今日去左充氣嘉年華玩, 好好玩呀, 你地有冇人去左玩呀. ...

醒目開學勳章

去到17號咋.

原帖由 yiuyiu730 於 11-7-13 22:33 發表
充氣嘉年華係邊AR? 至到幾時? 如果有時間,都想去玩下,JOVI都有講過養倉鼠,不過我怕DIRTY,因阿妹仲細,怕佢地玩C隻野就唔好LA.

原帖由 yiuyiu730 於 11-7-13 22:30 發表
superyen,

我唔知阿女平均分幾多AR,係咪要問老師? 你阿女都好叻AR,你張成績表有無寫佢課外活動? 阿女今次第一次記左1優點1小功,都好開心.

yiuyiu730

是老師另外有寫平均分比我們,出去比賽羅過咩獎都有優同功...本來4優..但女兒話3個優會變1功,所以張成績表有1功1優點~反而一年級有個大功..

我見做過班長都會有一優點~

17號咁快,這幾日都好忙去唔到

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:36 發表
去到17號咋.

醒目開學勳章

回覆 2# superyen 的文章

今日唔係好多人, D遊戲都係排一至兩轉就玩到, 係有一兩個排得耐少少, 不過都係 around 15-20 mins, 長城仲正, 平時一轉玩得8分鍾, 今日我地7點鍾玩, 唔限時, 任玩.

如果你想去, 最好呢一兩日去啦, Sat & Sun 超多人呀.

醒目開學勳章

回覆 3# superyen 的文章

嘩! 拿大功真係唔簡單呀

點樣先有大功架.

呀女今年都有個小功

醒目開學勳章

回復 1# TungTungB 的帖子

點解有時回覆可以 quote 番原文, 有時又唔得的

TungTungB,

P.1時佢參加校外繪畫比賽羅過全港第一名...羅了個大功...但u差點e獎杯都要放在學校,自那次起我們在外得獎都不會同學校講了!(女兒話羅佢個獎走佢會死xDD)

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:51 發表
嘩! 拿大功真係唔簡單呀

點樣先有大功架.

呀女今年都有個小功

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 22:54 發表
點解有時回覆可以 quote 番原文, 有時又唔得的

TungTungB,

我都是有時得有時唔得

yiuyiu730,

去BBK記住帶防晒比小朋友xd

醒目開學勳章

回復 2# superyen 的帖子

superyen,

嘩!  全港第一, 真了不起呀!

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 23:35 發表
superyen,

嘩!  全港第一, 真了不起呀!

佢繪畫我覺麻麻地,不過繪畫這方面個女比學業更為努力用心=-=...叫佢坐係度做功課會郁來郁去又會走來走去...又會做一句講兩句老師話佢真是做什麼都好慢,要佢這個暑假好好訓練自己既速度- - ....但繪畫可以讓佢靜上好幾個鐘...所以我在家一想佢靜下.我會出殺手柬羅顏色筆畫簿

醒目開學勳章

回覆 1# superyen 的文章

superyen,

我想8下, 你呀女考第四, 咁第三個果學校點解無叫佢人英文班.

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 23:50 發表
superyen,

我想8下, 你呀女考第四, 咁第三個果學校點解無叫佢人英文班.

其實考全級第1,2,都在我班...咁我班既2,3無選是..二個媽媽都不識英文...所以校長無選擇...老實我覺得學校真是不公平,抹殺了這兩個小孩天份,考第2果個小孩是星期1-5都在留在學校做功課,考第3果個男仔好叻架,評估都日日踢波,都考得咁好...我都有問校長,校長話佢地開過會要選d不出外補習,家人又跟到,最重要是不會選擇過份緊張既家長,驚過份吹谷一入去會讓小孩不開心

你們考的全是英文跟本名次就會不準架,你們比我們吃力好多~所以你地考得頭既小孩真是好值得一讚!

醒目開學勳章

OIC, 咁又真係對呢兩位小朋友唔係咁公平.

原帖由 superyen 於 11-7-13 23:59 發表

其實考全級第1,2,都在我班...咁考我班既2,3無選是..二個媽媽都不識英文...所以校長無選擇...老實我覺得學校真是不公平,抹殺了這兩個小孩天份,考第2果個小孩是星期1-5都在留在學校做功課,考第3果個男仔好叻架,評估 ...

原帖由 superyen 於 11-7-13 23:59 發表

其實考全級第1,2,都在我班...咁我班既2,3無選是..二個媽媽都不識英文...所以校長無選擇...老實我覺得學校真是不公平,抹殺了這兩個小孩天份,考第2果個小孩是星期1-5都在留在學校做功課,考第3果個男仔好叻架,評估都 ...

校長話佢地開過會要選d不出外補習,家人又跟到,最重要是不會選擇過份緊張既家長......
但這兩位學生沒有出外補習, 又唔使媽媽補英文, 靠自己的天份,點解唔比佢地入呢?

你地d小朋友都好叻呀, 想問下嗰d進步奬, 同埋優異奬係咪有頒獎禮架, 定係係班上宣佈?

醒目開學勳章

係呀, 會係禮堂的結業禮上頒獎的.

原帖由 QQ_Monster 於 11-7-14 11:16 發表
你地d小朋友都好叻呀, 想問下嗰d進步奬, 同埋優異奬係咪有頒獎禮架, 定係係班上宣佈?

原帖由 TungTungB 於 11-7-13 08:59 發表
Hi kcpak,

但係哥哥係大仔定係細仔呀, 如果係11 or 12月細仔,我覺得都可以考慮重讀 P2, 但如果係大仔,我就覺得唔籍得喇.

希望你唔好怪我多事.

我係到講就係為左多聽意見,點會怪你多事呢~~放心
我仔9月,但佢好細粒,似小一生,其實依家讀緊個間學校除左淺,我仲有d唔滿意,所以我先會同佢轉,重讀有個好處就係打好個底,我仔本身幾懶下架.....讀緊個間又幾hea.............我都擔心佢唔開心架,不過同佢傾過,佢接受,可能佢仲細唔明咩叫重讀,唔會怕羞.....講到尾,我已經對佢讀緊個間唔滿意,再讀落去唔知好定壞,何不轉換一個新環境同佢從新努力..我講得岩唔岩呀~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

原帖由 superyen 於 11-7-13 09:46 發表

Kcpak

最重要妳覺得大哥間學校比較淺嗎?如果你不認同佢課程淺,我見意妳不要轉,但一方面如果真是淺去聖文德可以拉番高佢英文水平..

我有個例子:有個女同學當時讀緊聖文德P.2,但佢成績不理想,在P.2留班,補番個底子 ...

我就係覺得佢依家間學校程度淺先同佢考插班的~我同囝囝都係咁講,佢本身成績唔錯,只差英文,再讀p.2真係有可能考第一第二名架喎~(不過我仍有強調比佢知要努力)
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人
‹ 上一主題|下一主題