用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德天主教小學 (鳯德)
樓主: QQ_Monster
go

聖文德天主教小學 (鳯德) [複製鏈接]

原帖由 加而晴媽媽 於 11-7-14 22:55 發表
我想問下, 要嚮小學一覽開到"聖文德天主教", 係唔係要開多另外2個TOPIC先得?

.於教育王國(不接受於親子王國的)有關該校之討論連結,詳情如下:
- 標題以該校為唯一主討論題目 (即不接受「某校VS某校」)
- 不少於3個討論 ...

咁我地應該開咩topic好呢?~有冇參考?

原帖由 QQ_Monster 於 11-7-15 00:02 發表

哦..THANKS. 我問我個仔佢個班有冇人攞奬, 佢成日都話唔知..語記得呀, 我問佢今年全級考第幾, 佢都話唔記得, 唉...

QQ_Monster

其實妳這兩日可以打去搵老師問考第幾,佢地未放假架^^

kcpak :

我想問妳大仔原本的學校是基x嗎?唉~~我前兩日收到以前兩個幼稚園家長,分別在那校退學~聽到個媽媽打來喊呀喊,心都實埋,做家長最擔心子女

回復 1# TungTungB 的帖子

TungTungB,

頭先想pm你...嗚嗚...打了一大段無情情error- -激死~~一陣再試xddd

哈哈~~妳地丫d在職媽媽..和我這個c9仔一樣好奇心....好彩我這個8通天地線都收唔少風聲xDDDD~~

妳們check pm...不方便在這裡打x慈學校不好既野...因太多打手..我不方便sd比d唔太熟既家長,免得比人 不好意思...多多體諒^^

yiuyiu730,

今日妳囡囡是否回學校@@?今日我在大堂等時聽到老師問妳囡囡今日是否姐姐來接..我女今日回校學水墨畫

回復 1# yiuyiu730 的帖子

yiuyiu,

是呀~我聽到老師好大聲叫佢個英文名,我估是妳個囡囡xd~~因我女話這小朋友讀2D的,妳囡囡話工人姐姐回了泰國kakaka~~

我個女由暑假起實在太過happy,好盡情玩,同表弟表姐玩、海洋公園游水、冒險樂園、飲茶、吃剌身、吃意大利、飲茶.....佢就開心..我呢就銀包越來越輕 ...

黃大仙區果邊好熱鬧kakakaka~~連我地小孩在聖文德讀既都好像不及外來人知道得清楚自己學校是活動教學定傳統教學 ...都是收埋自己在這和諧氣氛好^^

原帖由 加而晴媽媽 於 11-7-20 23:11 發表
我地而家夠資格嚮小學一覽開專版未? 好緊張~~~~

好開心xddddd

原帖由 TungTungB 於 11-7-20 23:16 發表
我都覺得果班打手好討厭, 永遠一有人問黃大仙區D小學, 實係果班友仔走出黎, 其中有個仲夠膽死開post專登推薦果間學校, 但佢居然唔係校友, 亦唔係該校家長, 佢仲話自已係無小朋友的, 咁都可以極力推介呢間學校, 真係 ...

妳都見呢..無小孩都知道那校好..又知我地聖文德傳統d...好厲害

前兩日回校發現學校飯堂、1,2,3樓都裝修,好大工程~如果飯堂有冷氣d小朋友開心死kakaka

原帖由 TungTungB 於 11-7-20 23:49 發表
果位人兄成日係BK扮專家, 但係D資料又唔arm, 我成日都想回 post, 不過又癈事聊交嗌.

最經典果次係有人問錦泰有幾多人可用聯校位人保一, 佢答話"全級頭20名保證人到", 跟住有人再問下, 佢就話係聽講番黎的, 唔知係 ...

哈哈~~聽番黎kakaka...

今日回幼稚園探老師時.老師說a學校有100人,b學校有50人...咁中學派位時a學校話有90%入到第一自願...而b學校就只得85%第1自願....咁a學校當然%靚仔啦....小人地50人 有時真是要睇埋那校有幾多人和報咩學校(band幾),才可以準確。

原帖由 QQ_Monster 於 11-7-21 11:42 發表
我去咗黃大仙區版睇咗啦, 個位gxxx的家長很堅, 夠膽開個咁既post,

佢係咪聖文德既家長?

superyen, 你兩個女讀邊間幼稚園架, 係咪區內的幼稚園? ...

我兩個女讀安強幼兒學校@@其實回想果時我要返工,2歲就比佢地入學,真是可憐kakaa~

回復 5# QQ_Monster 的帖子

gxxx好有正義,其實果邊幾個topic都好多人被ban...最大快人心是無小孩又勁讚基x既一位會員都被ban...我相信佢地應該check 過ip先ban會員~

回復 1# QQ_Monster 的帖子

有呀~不過果時個ac唔記得左個pw~ kakakaa~妳都改了ac嗎?

原帖由 TungTungB 於 11-8-4 00:08 發表
其實我都唔係好清楚, 不過據我了解, 學校以往一路都沒有精英班制, 一向編班都是平均分配, 而英文班就係近呢三年先有, 即黎緊9月會係P1- P4 都會有一班英文班, 其實學校不是標榜英文班=叻班, 只是呢一班的主科教學語 ...

精英班=壓力班...我讀左一年這班得出結果是比其他班有壓力...老實在這班真是相對要出力好多...佢地人數已經是最多..成32人..上堂很嘈..我試過在門口看佢地上堂..老師有老師教.同學有同學傾計...回來什麼都不識...個老師教不好.但要考得好...考不好不高興...中文科曾要求半班同學取滿分...校長有時會親自坐在這班課室看上堂...英文班和這班最大壓力我想是英文卷...卷會寫上每次名次....這點好多小孩回家對家長說好大壓力...我女都有反映不開心..

以前都是英文科會分組上堂...即是英文時會走來走去上堂...只是今年改了..英文科不用走來走去...但音樂..普通話..體育分組

原帖由 TungTungB 於 11-8-4 00:51 發表
呢樣野我覺得係睇小朋友的, 我個女從不會因為低分而唔開心的.  有時我都唔知咁樣係好定唔好, 好係佢成日都可以咁開心,唔好係佢好似一D好勝心都沒有, 對自已好似冇乜要求咁.

...

我個女好在意老師說話,一向派卷是由最高分派起,有位同學次次都在頭3名..有次全班考得好好最低分那位都81.5分..派卷時這位小孩是最後派..後來小孩喊了..大家都在安慰她..原因不是佢考得低分喊...佢份卷都有94分...最後派時老師說:你今次考得唔好wo...咁我覺得一次失手.有需要這樣對這位同學嗎?...點解要最後派?..點解要對這孩子說這話呢??..我個女今次最後評估數學老師同樣說我女考得不好.....份卷60分滿分...我女羅了55分...我問佢咩事..佢話老師話佢跌左..我只好安慰她說妳這幾天發燒死都要回校考試盡了力就夠....我心真是有點不舒服...我可能真是要求低..我覺得佢合格又比我覺得盡左力就夠..老師們比我既感覺就是你平時越考得前既幾名都特別嚴厲...跌小小都會覺有問題...不過不是個個老師都這樣既xd

我想問個分班試,英文班都好像有考是嗎?

今天去海洋公園玩水 螢火蟲我上年都有帶個女去過,都是導賞團來,都好靚.,不過點都有蚊咬了幾啖我個女...

或許我是在外地讀書,我這兩年真是感到前所未有既壓力,要keep住佢六年,我就要keep好自己eq 我個女踢一踢先郁...佢都是每次低分就會說呀邊個邊個仲低分過我 有時叫佢溫下書,佢個衰豬就話識啦唔駛溫....激死我=-=

不過我好欣賞佢地把差小小既學校好盡力教,不放棄,我見c班同學都有進步..

‹ 上一主題|下一主題