用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔好意思,我個囝升小一,但我都想問問大家: ...
go

唔好意思,我個囝升小一,但我都想問問大家: [複製鏈接]

私校/直資中學,需要預留學位給升中抽籤嗎?定好似小學全都是學校自己選學生?
有些學校eg ST Mary,它有自己的小學,又跟天神接龍,又有抽籤收的學生,是否因為中學學位多,所以可以這樣.
希望有家長可以幫忙答一答我,謝謝
   0    0    1    0

原帖由 jojo1234 於 11-7-13 12:48 發表
私校/直資中學,需要預留學位給升中抽籤嗎?定好似小學全都是學校自己選學生?
有些學校eg ST Mary,它有自己的小學,又跟天神接龍,又有抽籤收的學生,是否因為中學學位多,所以可以這樣.
希望有家長可以幫忙答一答我,謝謝 ...

宜家呢個政府咁無腰骨, 朝令夕改, 6年後...

直資中學有分非派位直資 e.g. 男拔, 英華書院等
和派位直資 e.g. 中華基金等 (預留學位給升中抽籤)

St. Mary's 不是直資一條龍, 佢自己都唔夠位, 點會位多, 但佢都係津校嘛, 而且夾埋只象徵式放5個位出來抽啫.

多謝解答,
重想問問,咁私校需要拿位給大抽獎嗎?
我見有d topic 話私校都有得抽....
反而津校如st mary 咁,只需象徵式放5個位出來抽..

原帖由 jojo1234 於 11-7-13 15:43 發表
多謝解答,
重想問問,咁私校需要拿位給大抽獎嗎?
我見有d topic 話私校都有得抽....
反而津校如st mary 咁,只需象徵式放5個位出來抽..

你指邊間私立中學, 舉例?

就算保良局蔡繼有學校都唔係抽!

redkoni, 想請教點解mcs/mps只收60%直屬小學學生, 而spss/sfcc就可以收8成以上, 一家都是band 1中學? 是因為band1頭/中的分別嗎?

今年的派位學額,MCS總共有2個甲部全港抽簽位,15個乙部抽簽位,卻有99個保留位給直屬小學抽。保留學額比例遠多於教育局上限所規定的85%。

SPSS

原帖由 qqbabe 於 11-7-15 10:52 發表
redkoni, 想請教點解mcs/mps只收60%直屬小學學生, 而spss/sfcc就可以收8成以上, 一家都是band 1中學? 是因為band1頭/中的分別嗎?

SPSS

Worst case scenario:
假設自行收生沒有收直屬小學學生, 直屬小學學生無論在統一派位甲部抽獎及統一派位乙部抽非保留位都落空.

SPSS 於2011 在灣仔校網的非保留位12個, 直屬保留位99個.
因為直屬小學今年升中全級約148人, 所以SPSS 2011最少收(99/148)*100 = 67%

Normal case scenario:
SPSS 自行收生學位54個, 若果收返20自己人, 即是 (119/148)*100 = 80%

SFCC

SFCC

假設自行收生沒有收直屬小學學生, 直屬小學學生無論在統一派位甲部抽獎及統一派位乙部抽非保留位都落空.

SFCC 於2011 在灣仔校網的非保留位12個, 直屬保留位79個.
因為直屬小學今年升中全級約114人, 所以SFCC 2011最少收(79/114)*100 = 69%

SFCC 自行收生學位43個, 若果收返15自己人, 即是 (94/114)*100 = 82%

MSS

MSS

MSS 於2011 在灣仔校網的非保留位9個, 直屬保留位79個.
因為直屬小學今年升中全級約156人, 所以MSS 2011最少收(79/156)*100 = 51%

MSS 自行收生學位43個, 傳聞不收自己人, 可能幸運在非保留位抽到3席, 即是 (82/156)*100 = 53%

MCS

MCS

MCS 於2011 在九龍城校網的非保留位11個, 直屬保留位99個.
因為直屬小學今年升中全級約199人, 所以MCS 2011最少收(99/199)*100 = 50%

MCS 自行收生學位54個, 若果收返20自己人, 即是 (119/199)*100 = 60%

經過redkoni的詳細分析,或許可以這樣解讀:

中學五班,可以給直屬小學的位子都是99人,
SPSS中學有五班,小學只有四班,所以可以收大部分小學的學生(但MCS中學五班,小學亦是五班,相對收生的比例會較小).

中學四班,可以給直屬小學的位子都是79人,
SFCC和MSS中學.小學各是四班,但SFCC的小學人數少於MSS(114<156),所以相對SFCC收的比例會高一點.

唔關banding事.

很詳細解釋, 謝謝!
如果假設sppcs, sfcs, mps既band 1學生都係90人, 咁只有spss會收直屬小學既band 2生, 其餘兩間都只能收band 1生, 這樣理解正確嗎? spss亦因此banding會較其餘兩間後, 但對於直屬小學家長當然較保險.

還要視乎自行階段收了多少直屬小學的學生。比如說,自行收了20個(如無意外,此階段收的應該都是Band1生),那麼直屬小學還有70個Band1生,又假設全部都報了直屬中學,那麼所有Band1生都會升上直屬中學,而剩餘的保留學位就可給直屬小學的Band2生抽了。

原帖由 qqbabe 於 11-7-16 19:19 發表
很詳細解釋, 謝謝!
如果假設sppcs, sfcs, mps既band 1學生都係90人, 咁只有spss會收直屬小學既band 2生, 其餘兩間都只能收band 1生, 這樣理解正確嗎? spss亦因此banding會較其餘兩間後, 但對於直屬小學家長當然較保 ...

一體總有兩面,spss對直屬小學家長較有保障,但成績自然不及mcs.然排名卻仍高於sfcc的(可參考頁頂khmama所製的排名表).
其實這些所謂校內的band2生,去到外面一點都不弱的.

直屬位只計中學,條數係咁計嘅:
e.g. sppcs 升 spss:
spss 5班共 180人,30%自行共 54人,留班位共 10人。
180 - 54 - 10 = 116 x 85% = 99人(直屬位) 冇花冇假。
小學有幾多/少人都冇關係,只要符合中學要求(band 1、band2 生)有足夠位就入到去。

有直屬中學嘅小學好似好吸引,但其實一 d 都唔容易讀,競爭大,如果入唔返間直屬中學 = 小朋友多數唔係 band1,揀學校時難度極高,分分鐘辛苦 6年,都係換嚟間 band2 甚至 band3 中學,家長揀選學校之前,請睇清楚 d 遊戲規則,無謂事後抱怨。
咪一味淨係睇到個金漆招牌,諗吓間中學點樣可以保住個水平呢?

原帖由 Rattie 於 11-7-16 21:15 發表
有直屬中學嘅小學好似好吸引,但其實一 d 都唔容易讀,競爭大,如果入唔返間直屬中學 = 小朋友多數唔係 band1,揀學校時難度極高,分分鐘辛苦 6年,都係換嚟間 band2 甚至 band3 中學,家長揀選學校之前,請睇清楚 d 遊戲規則,無謂事後抱怨。
咪一味淨係睇到個金漆招牌,諗吓間中學點樣可以保住個水平呢?

"忠言逆耳利於行, 毒藥苦口利於病"
有些家長可能仍會抱着"我唔試過又點知唔得"的心態, 人各有志, SPSS及SFCC也是很好的學校.

"我唔試過又點知唔得" 啱嘅、啱嘅。我自己都係咁諗。
唔感恩都冇問題 ~ 自行時絕對可以唔揀直屬。我自己都有咁做。
只要好好面對後果,唔好受完人哋 6年教育之後,反轉豬肚。淨係睇到人哋嘅種種不是。。。。

原帖由 redkoni 於 11-7-16 22:03 發表

"忠言逆耳利於行, 毒藥苦口利於病"
有些家長可能仍會抱着"我唔試過又點知唔得"的心態, 人各有志, SPSS及SFCC也是很好的學校.

Rattie, 多謝你!!

由於今日阿囡要打波前要吃麫包充飢, 同你講到一半,突然才想起未買麫包就走趕住入麪包店,真對不起,你說打聽楼上的姐姐一事,其實我應該多謝你,我竞然忘記.希望你體諒.

客氣、客氣,我 last night call 左個媽咪,匆匆講左幾句,佢女 F1 情況同你女一樣,喺 F2 + F3 都時讀得唔錯,揀科應該冇乜問題,等佢 call 時我就可以問得詳細 d。

原帖由 IvyMun 於 11-7-16 23:12 發表
由於今日阿囡要打波前要吃麫包充飢, 同你講到一半,突然才想起未買麫包就走趕住入麪包店,真對不起,你說打聽楼上的姐姐一事,其實我應該多謝你,我竞然忘記.希望你體諒. ...
‹ 上一主題|下一主題