用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 唔讀太子明慧09K1就無得參加畢業典禮
go

唔讀太子明慧09K1就無得參加畢業典禮 [複製鏈接]

各位讀緊明慧N班小朋友的家長:

7月16日學校有畢業典禮,聽聞學校只是安排比來年升讀09 K1的N班學生及家長參加,K1唔向度讀就無份去...你地點睇學校呢個做法呢????

我都知佢地好現實..但無唸過連一個小小畢業典禮都甘現實....小朋友完成了N班點解唔可以一起參加呢????? 因為你繼續讀才可以參加實在不公平......

問過學校, 校方沒有主動告訴我有畢業禮,我見到放學比門票打去問才知道有畢業禮,學校告知出台表現和有獎拿的學生才可參加但原來事實是其他沒有出台表現的學生和家長都可以參加,只要你是升讀09K1就有份

就此事本人覺得學校對小朋友不公平,我的小朋友喜愛學校和老師但學校卻這樣待小朋友....我看重的不是畢業典禮以是學校對每一個小朋友的尊重....

你地點睇呢件事呢????
   0    0    0    0

09K1?

北角校都係7月16日; 以我理解, 個畢業典禮係俾 K3的畢業生的~

我地有回條, 係可以要入場票; 不過, 我女冇份表演/攞獎, 所以唔會去~

其實, 我都唔太肯定... 我已經日日接番學放學, 都係咁...

PS# 我女出年唔會直升上 K1; 算啦! 唔好上心~~

真的嗎? 我的女兒都係明慧讀pre-nursery, 3月已通知學校唔係度升k1, 去第二間讀.  但係6月中我都收到學校通告問去唔去畢業典禮喎, 只係我自己填唔出席. 冇聽過你的做法? 你有冇收過通告呀?

回復 2# mykate 的帖子

我都係自己覺得pre-nursery唔使畢業掛, 我諗都係比k3學生, 所以唔去. 同時我又見到手冊的schedule到, 寫住7月18日有結業禮, 我諗我女係出席結業禮多過係畢業禮.  等我今日放學都問吓老師先.

Hi  !  我都有收到回條...不過我沒時間出席...

其實真係好唔捨得...我今個星期開始同仔仔講話返埋下星期一就 bye bye老師 & 所有朋友仔, 佢都有少少唔開心呀(9月仔仔會轉其他學校)

我都想幫阿仔搵番佢d 朋友仔繼續联絡 (IPA 班家長 可以pm 我呀  )

佢講得出朋友仔名字有 (波仔, 詩詠, Anna, Marcus, 僑僑)

你們講緊的"畢業禮"都仲好些, 我個女又係k1轉去第間讀,8月都無得去"結業禮"
仲要佢唔係商業機構, 是ywca咋.......

其實一個結業/畢業禮不是學生完成一個理程的里程碑嗎為何會變成不是我類不準參加:::現實學校

非常唔合理, 我覺得要吵佢咯! 呢間學校只向錢看, 好在我地星期一幫阿囡退佐學, 基本上只要報佐名, 就算唔讀佢地都淨袋5000, 好過去搶啦~~

我個囡都家讀緊另一間私校(翠茵), 基本上我好滿意, 就算我地決定唔升k1, 佢地都俾通告邀請我地參加畢業典禮! 讀佐咁耐, 冇理由唔俾人參加咯, 而且7月收成個月學費返得果幾日, 俾人地參加畢業典禮亦好理所當然呀~

原帖由 teresahsu 於 11-7-14 13:08 發表
非常唔合理, 我覺得要吵佢咯! 呢間學校只向錢看, 好在我地星期一幫阿囡退佐學, 基本上只要報佐名, 就算唔讀佢地都淨袋5000, 好過去搶啦~~

I think the school is ok woh...

although your BB is not going to be in school for 1 full month, the school still need to pay for their rent and teachers... maybe next time u paid school fee you need to consider if your BB can benefit for 1 full month or not.... even in a new school other than this one.

原帖由 smfwong555 於 11-7-14 02:38 發表
Hi  !  我都有收到回條...不過我沒時間出席...

其實真係好唔捨得...我今個星期開始同仔仔講話返埋下星期一就 bye bye老師 & 所有朋友仔, 佢都有少少唔開心呀(9月仔仔會轉其他學校)

我都想幫阿仔搵番佢d 朋友仔繼續 ...

回復:smfwong555
我個女都好唔捨得閒學校啊,果次打風,同佢講唔使返學,佢仲喊...佢讀IPC班,都好高興認識你!

You think the school is ok, but it does not mean all parents need to agree with you.

原帖由 jdad 於 11-7-14 15:25 發表

I think the school is ok woh...

although your BB is not going to be in school for 1 full month, the school still need to pay for their rent and teachers... maybe next time u paid school fee you nee ...

HI JDAD,

我相信我們一班家長不是計較一個月學費是否返足的問題

現在所討論的是因為我們不原校升K1就現實到連參加畢業典禮的機會也沒有,我覺得這是不尊重的表現!!!!

學校有否了解我們WHY不再升K1, 出面公司都有CUSTOMER SERVICE吧!

我不否認明慧有好老師好似IPB & IPC的班主任很照顧學生.....但也不得不否認學校行政混亂的事實

老師教了幾個月離職也沒有通知家長...

副校長/主任開了幾個月學之後唔見左也沒有交代發生什麼事

縱然我每天都踏足這所學校,但仍然令我感到很神秘....

lauragrt : 你有無收到門票呀

deleted.........

回覆 13# applehoney 的文章

我收到信,問是否參加,但係問過老師,原來畢業典禮淨係for K3學生,N1學生無分上臺,所以答左唔參加喇~

回復 14# baby_jkk 的帖子

Hi baby_jkk
想問結業禮係每級學生都會參與嗎?你個女讀北角分校定太子分校?我都想知學校有咩可以俾學生留作紀念。

其實我女係北角分校.  手冊上的school calendar 有寫18/7 係結業禮. 我都唔知學校結業禮會做咩, 都唔知會唔會比啲咩做紀念.  我覺得都冇咩所謂.  我諗會有啲嘢比小朋友玩.

親子童讀樂

hi, 我都係太子明慧n班ipa家長, 我冇收過任何通告關於星期六的畢業禮. 其實我都好唔開心, 因為身邊d朋友讀n班都有畢業相影, 但仔就冇得影, 一個紀念都冇
原帖由 applehoney 於 11-7-14 02:11 發表
各位讀緊明慧N班小朋友的家長:

7月16日學校有畢業典禮,聽聞學校只是安排比來年升讀09 K1的N班學生及家長參加,K1唔向度讀就無份去...你地點睇學校呢個做法呢????

我都知佢地好現實..但無唸過連一個小小畢業典禮都 ...

Hi smfwong555 & applehoney,
我囡囡都係北角明慧IPC, 本人都同意班主任很有愛心, 都會定期打比我update我阿囡在校情況.  阿囡都很喜愛返學, 回家會對我唱歌, 話返學好開心及好玩.

totally agree!!!

原帖由 applehoney 於 11-7-15 02:17 發表
HI JDAD,

我相信我們一班家長不是計較一個月學費是否返足的問題

現在所討論的是因為我們不原校升K1就現實到連參加畢業典禮的機會也沒有,我覺得這是不尊重的表現!!!!

學校有否了解我們WHY不再升K1, 出面公司都有 ...
‹ 上一主題|下一主題