用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校 - 事不延遲
樓主: corliss_yu
go

轉校 - 事不延遲 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

明!
我成日都同人講, 無完美既學校, 每間都有不同, 多左一D, 就會少左另一D, 只有家長自己明白點去取捨同配合, 最緊要知道自己要咩, 唔好人地話好就信, 人地覺得好, 自己未必岩
我相信有人會o係呢間學校讀得開心, 但我唔擔保我朋友個仔係學校想要既尖子, 咁情況下, 為左小朋友長遠發展著想, 真係要再3考慮了

原帖由 corliss_yu 於 11-7-26 02:26 PM 發表
Charlotte_mom:

謝謝你的祝福。
其實我寫這篇留言,就是希望各小朋友入讀適合的學校。

多謝樓主, 睇完你嘅CASE就更加無悔上年放棄咗佢俾囝囝嘅OFFER, 其實我只想囝囝係愉快嘅環境下學習,唔想咁谷,雖然呢間學校係標榜資優,但係都强調愉快學習,所以都曾經考慮俾囝囝讀,不過當知道佢哋將課程教快半年或一年來分析,我就覺得有啲唔配合佢愉快學習嘅理念,所以就打消咗讀佢嘅念頭。囝囝嚟緊將會入讀一間出名老師有愛心,成績又唔谷嘅學校讀,所以真係好好材啊!

Hahe,

可以問下你仔仔讀的是那間學校嗎?我也很有興趣!

原帖由 hahe 於 11-7-26 15:47 發表
多謝樓主, 睇完你嘅CASE就更加無悔上年放棄咗佢俾囝囝嘅OFFER, 其實我只想囝囝係愉快嘅環境下學習,唔想咁谷,雖然呢間學校係標榜資優,但係都强調愉快學習,所以都曾經考慮俾囝囝讀,不過當知道佢哋將課程教快半年或一年來分 ...

corliss_yu

可以知道你的囡囡讀哪一間小學嗎?謝謝!

回復 78# corliss_yu 的帖子

仔仔最終去咗讀私校定津校啊?
請問妳囡囡讀邊間直資?
因為我住tko而我女2012年將讀小學
thank you!

hahe - 可否分享一下你囝囝的學校?因為我都想揾這類的學校比我囡囡.
原帖由 hahe 於 11-7-26 15:47 發表
多謝樓主, 睇完你嘅CASE就更加無悔上年放棄咗佢俾囝囝嘅OFFER, 其實我只想囝囝係愉快嘅環境下學習,唔想咁谷,雖然呢間學校係標榜資優,但係都强調愉快學習,所以都曾經考慮俾囝囝讀,不過當知道佢哋將課程教快半年或一年來分 ...

努力向前,終有明天。
過去發生的,就是鼓勵自己發奮。

我們伴着孩子成長,
一起快樂、一起面對。

在一、二低年級,可以愉快(活動)學習,三年級後,就要傳統學習,掌握基礎知識,加以發揮。

所以不要相信新辦的直資,標榜甚麼和那樣,信就瓜直、朴直,不要拿自己小朋友較飛。

除非是由傳統轉直資,如聖保羅男女、男拔…但最後都是大朋友和小朋友一起付出和努力。

我們是領航員,帶領小朋友走路,培養他們的興趣,朝着目標進發。

我看了這專題兩個星期,很想說說我感受。

小兒其實都在此讀書,我看到的卻是不同。囝囝其實成績都不好,但一直得到各老師悉心教導,甚至比我還肉緊,班主任與各科老師都與我保持緊密聯絡,令我知道孩子在校的表現,不只成績還有品行。這一年的班主任更是出名嚴謹,由開學時的害怕,到學期尾的依依不捨,囝囝更說過去三年的班主任都沒有如此思念。

至於補底班,其實是有,但基於不想損害孩子自尊,故名"努力小組",需每個小息去找老師另行補課。當囝囝回來跟我說誰進了努力小組,我便知道老師又要進行額外工作,但學校很低調,孩子又不知前因後果,故不會發生譏笑同學的事情。

成績不好又沒有為學校攞獎的學生也有不少,但我所見沒有如此決絶,如學校有位,都會向家長建議留班以打好基礎。另外,校長亦多次重申校風好重要,說明升中操行需要 B+ 或以上,成績與操行都會同時考慮,成績好但操行不符合,寧願放棄,因不希望學生會出現藏毒或援交的情況。

數學敎快半年,我可以接受;英文科突然通知要敎快一年,我都感突兀。但很多學校都如此,我亦知有其他小學四年級的英文書是中一課本,唯有加快囝囝的進度,但亦有向學校求助,於是英文老師又密切監察囝囝的情況。我對老師是心存感激。

轉校問題,囝囝這一級情況可接受,這一年由開學到結束,我知道只有三個,一個插入名校,一個因為居住離校太遠,另一個我不知原因。但我又發現名校都出現每級有插班位,這我又覺得不是問題,反正各父母都是選擇最適合的給自己子女。

我理解讀書是會有壓力,這不是某學校的問題,而是大環境的趨勢。我唯有正面樂觀勉勵兒子,努力學習及適應。雖然這沉重的讀書壓力只得香港及星加坡才有,只要能跨過,將來工作上亦可面對不同的壓力,成就自己。
維尼媽

Thanks for your info!

原帖由 維尼媽 於 11-7-27 11:47 發表
我看了這專題兩個星期,很想說說我感受。

小兒其實都在此讀書,我看到的卻是不同。囝囝其實成績都不好,但一直得到各老師悉心教導,甚至比我還肉緊,班主任與各科老師都與我保持緊密聯絡,令我知道孩子在校的表現,不只成績還有品 ...

其實我只覺得適合我囝囝, 並唔代表適合其他人或所有人都鐘意, 係一間著重宗教和音樂的私校, 信相你哋都會估到。我囝囝並不適合死谷的讀書形式, 逼佢佢反而會反抗而且唔會記得。另外老師都提議佢適合小班教學,因為人多佢會變得好被動。綜合晒所有朋友, 其他人嘅意見大致都係嗰度啲老師真的非常有愛心,小朋友嘅品格都好好,所以就決定呢間啦。我個人並唔覺得一定要谷才成功,反而各方面平均發展我就認為最重要,就算成績一般我都覺得無問題。反而讀傳統學校,每間學校都一定會谷,因為佢都想你派位派得好啲,咁佢哋嘅BANDING就可以越來越好,呢個係現實嘅問題。個人亦不認為一定要讀谷嘅學校或考得好嘅小朋友第時出嚟做嘢先會成功,其實自己以前讀書好叻嘅朋友反而發展麻麻,另外亦都見到好多例子就係佢哋不斷讀書,讀完一個又一個DEGREE, 或者再上,但係就唔正正經經揾份工,呢啲我就真係唔識欣賞。

Hahe,

Thx!

原帖由 hahe 於 11-7-27 12:29 發表
其實我只覺得適合我囝囝, 並唔代表適合其他人或所有人都鐘意, 係一間著重宗教和音樂的私校, 信相你哋都會估到。我囝囝並不適合死谷的讀書形式, 逼佢佢反而會反抗而且唔會記得。另外老師都提議佢適合小班教學,因為人多 ...

‹ 上一主題|下一主題