用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你地去邊個泳會學游水?
樓主: coco209
go

你地去邊個泳會學游水? [複製鏈接]

原帖由 newseekers 於 11-11-30 11:40 發表

甘小學有冇學界水運會架 ?
有就好玩喇 !

你囡囡甘好成績, 其實佢係 "使丹福" 教出黎定係私人教練架 ? 有冇考慮入"女拔" ?

"海天" 都好多家長話好 ! ...

佢學校有學界呀...上年攞了一個亞一個季和個人總亞軍。
之前有諗過讀"女拔"但後來覺得都"商業"唔岩我。
"海天"&"泳天"都好...因佢地入港隊會容易啲,不過我囡係為興趣而游水...再講,入了去又未必有教練會睇你。你有你游佢有佢教咁就冇謂啦!況且我會教我女做人要飲水思源^^

原帖由 newseekers 於 11-11-30 17:26 發表

你囡囡好叻 wo ! 我知中學有分 divison, 小學就吾知 !

係牙, 有 d 泳會教練, 得個普通教練證書, 冇乜料 !

有 d 就好 hea, 有料都吾過比你, 淨係谷你博命游, 晒你 d 時間 !

真係 名師出高徒 ! ...

小學就分甲、乙組(新界區另加丙組),我地教練有"呢1"證書。不過有時都好靠小朋友自己本身的吸收和家長都要從旁一起睇和聽解,返到屋企都會話返比佢聽佢今日游成點,如你無留心聽,佢就覺得自己游成點你都唔識!

原帖由 newseekers 於 11-12-1 12:31 發表

甘甲乙組係用年齡分, 定係用學校成績分架 ?
因為以我所知中學係用學校成績分 disivion !

甘你 d 教練除左 L1 證書, 重有冇其他里曆, 例如港隊隊員 / 國家隊之類 ! 因為我覺得會好 d 囉 !

(如有講錯, 請不要介意) ...

1. 小學係分年份,中學先係計全校的成績分disivion。
2. 你小朋友幾大?小學定中學?想學游水定已經比緊賽?
3. 因為我覺得會好d囉!----->係什麼意思??係你覺得一個教練應該要有的資歷?定你想要一個教練係有呢d資歷呢?
4. 我個人認為一個好教練唔只要識游水,還要識教水。好多國家級教練自己係攞好多獎,但係一啲都唔識教其他人游水。我在泳會親眼見了幾年和幾個國家級教練點教水。

原帖由 larissayu6 於 11-9-21 15:38 發表

咁就唔會一學識去比賽就攞獎...係你都唔信啦^^
6歲(5個)
7歲(8個)
8歲(29個)
9歲(30個)

再補充多一項...就係呀女攞埋今年度屈臣氏小學運動員獎呀

larissayu6 發表於 11-12-6 11:11
再補充多一項...就係呀女攞埋今年度屈臣氏小學運動員獎呀

我都覺得學游泳最重要係睇教練。另外, 我覺得短時間學曬4式唔等如好勁, 打好根基先重要。如果學壤姿勢就煩啦!阿仔學了一年半, 已懂自由及背泳, 蛙泳只學了少少。

我地之前係史丹福學,因天氣凍決定停一期,打算三月學返。
其實剛學自由式,應該去泳會學好?還是去找一對一私教?點先知個教練好唔好?

小小經驗
之前個女係泳天學左半年
因為之前已經識哂四式 只係想博入佢個泳隊
所以諗住報兩期泳班應該有得升
最後當然係入唔到
但開始上堂先feel到唔對路
泳班真係差好遠
個教練都唔係教既
叫學生游幾個來回之後走去傾計
有時仲一個人教兩班
跟住學生仲要池邊等教練傾完先得
但係成個池鬧得最大聲就係佢
同埋望去泳池咁多泳會 真係數一數二地差
其他泳會果D教真係望到實一實
岩岩今個月牙女轉左第間:;pppp:
真係想報泳班既家長最好六,日用一兩個鐘去泳池睇下
咩時段咩泳會自己mark低先去報
好過上網睇
教練真係好重要
個會幾西利教練唔得就係唔得

Y_Ken 發表於 12-1-8 17:25
小小經驗
之前個女係泳天學左半年
因為之前已經識哂四式 只係想博入佢個泳隊
我都見泳天果d教練根本唔駛落水,在池邊齋up,只係見d小朋友博命游

囝囝快4歲, 很怕羞, 但想比佢學游泳, 我知佢開頭佢一定唔比肯落水同唔比我放手, 我想問教練係未有方法令到d小朋友唔怕羞同唔怕水架?

mandymok219 發表於 12-1-8 21:55
囝囝快4歲, 很怕羞, 但想比佢學游泳, 我知佢開頭佢一定唔比肯落水同唔比我放手, 我想問教練係未有方法令到d ...
之前我個小朋友都係勁怕水
洗頭D水流過都喊哂咁
係因為咁先動個念頭比佢去游水
講返正題
通常咁細又怕水 D教練真係同佢係池邊玩水
兩三堂咁等佢冇咁驚先再比佢落水

^曾小姐^ 發表於 12-1-8 21:41
我都見泳天果d教練根本唔駛落水,在池邊齋up,只係見d小朋友博命游
係呀 D初學既小朋友仲慘
見到D姿勢錯哂 由佢係到自己亂游  
個教練完全顧唔到 因為仲有D仲細既 媽咪係池邊望實
一個教練教5-6個初學既
見到有D家長都睇唔過眼  同一時段應該走左3個到(包括埋我果個)

多謝Y_Ken嘅分享,我諗應該揾私教會好d,因為我見學一個鐘但實則教練教我仔唔夠十五分鐘。有冇人知道咩渠道可以揾到教練?

KimB 發表於 12-1-6 12:42
我都覺得學游泳最重要係睇教練。另外, 我覺得短時間學曬4式唔等如好勁, 打好根基先重要。 ...

係呀其實學曬4式正常一星期一堂,都要學一年半至兩年,如果快學哂4式動作都唔方準確,所以唔使心急。但要留意有啲泳會教練係會拖你時間,因為越學得耐佢地會就越收得多錢,尤其係一早比佢知你只學懂4式就走果d。

回復 coco209 的帖子

南華好似有私人教練
去佢個網睇睇

大力學了半年

泳天泳會.:D

我個仔4歲係置富史丹福學左1年已經識4式喇....
初時係辛苦d,不過慢慢就習慣了
跟健sir ga, !!!!!!
‹ 上一主題|下一主題