用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(日出康城) 有無黎緊讀K1架?
樓主: creamychoy
go

有無黎緊讀K1架? [複製鏈接]

chichibb: 亞女之前比華利架, 真係好差好差, 你諗吓有無邊間學校上堂喺可以開you tube比d小朋友睇架@@"仲有...學期中轉左班主任都無通知, 知道嗰陣係因為手冊上班主任簽名唔同左, 打返學校問先至知班主任屋企突然間有事, 所以唔教啦!!!!!!!

原帖由 chichibb 於 16-9-2011 16:52 發表
an~gel, 你之前讀邊間pn差咁遠

嘩, 開youtube, 咁真係幾離譜喎

ANGEL:

謝謝你的意見! 開咗學個幾月, So far我都滿意學之園, 但係就聽好多家長都係「騎牛搵馬」, 覺得九龍塘區學校先係「正貨」, 所以個心都十五十六。

想請教下, 讀英普班會唔會做成語言混亂? 我怕小朋友以後見到中文字只會讀普通話音, 廣東話就唔識.

其實學校嘅老師唔主張我地係屋企同小朋友講普通話架(除非你嘅母語係普通話啦), 因為佢話我地喺屋企亂同佢地講d發音唔正確, 同埋6歲之前嘅小朋友吸收各種語言都比較快, 仲有嘅係....同出名九龍塘嘅幼稚園比較, 真係無咩幼稚園係教雙語(英普).....起碼唔洗再出出面比錢學, 仲有上到K1, 學校仲會安排學生星期六返去學PHONICS加強個英文個底(小囡都返緊)!!!

原帖由 laupig 於 19-9-2011 13:24 發表
ANGEL:

謝謝你的意見! 開咗學個幾月, So far我都滿意學之園, 但係就聽好多家長都係「騎牛搵馬」, 覺得九龍塘區學校先係「正貨」, 所以個心都十五十六。

想請教下, 讀英普班會唔會做成語言混亂? 我怕小朋友以後見到 ...

Hi all~ my daughter now is attending in K1C~ She was from PNC~~ Any one knows how many student in that class?

Hi, my son is in K1C also.  There should be 28 students in the class.  Do you have the name list for the schedule of "Show & Tell"?  There are more girls than boys in K1C.

原帖由 whalebone 於 11-9-20 00:26 發表
Hi all~ my daughter now is attending in K1C~ She was from PNC~~ Any one knows how many student in that class?

大家好!我個囡讀緊K1B!!

thth,其實"show and tell"係睇返小朋友個學號,如果小朋友學號係雙數,雙週就帶玩具,如果係單數,單週先帶玩具。好似我個囡係4號,上星期就帶咗玩具(因為雙週),咁今個星期就唔洗帶啦!

I just lost the "show and tell" notice, Thanks for reminding me~ I should call Ms.Chan to get one back.

I think our class is different from yours.  I've got a name list of K1C classmates with schedules of "Show & Tell" in Putonghua or English.  Our class is divided into 2 groups with class nos 1-14 in one group and the other with class nos 15-28.

原帖由 dudulun 於 11-9-20 10:40 發表
thth,其實"show and tell"係睇返小朋友個學號,如果小朋友學號係雙數,雙週就帶玩具,如果係單數,單週先帶玩具。好似我個囡係4號,上星期就帶咗玩具(因為雙週),咁今個星期就唔洗帶啦! ...

原帖由 dudulun 於 11-9-20 10:40 發表
thth,其實"show and tell"係睇返小朋友個學號,如果小朋友學號係雙數,雙週就帶玩具,如果係單數,單週先帶玩具。好似我個囡係4號,上星期就帶咗玩具(因為雙週),咁今個星期就唔洗帶啦! ...

你好呀, 我囡都係k1b, 見張相就認得你個女, 阿婆婆都係講普通話架喎, 囡囡實好易適應 原來雙數係雙週就帶玩具架, 我都唔知添, 我想問本普通話書係咪星期二同四要帶架 因為其他分校既英普班唔使帶架

thth,原來每班嘅"show and tell"安排都唔一樣!

chichibb,婆婆唔係講普通話,但係我知你講邊個同學仔!
無錯!逢星期二同四先需要帶普通話書!
你有冇Facebook ar?你可以add我!因為我唔係成日上bk!
[email protected]

原帖由 dudulun 於 11-9-21 05:12 發表
chichibb,婆婆唔係講普通話,但係我知你講邊個同學仔!
無錯!逢星期二同四先需要帶普通話書!
你有冇Facebook ar?你可以add我!因為我唔係成日上bk!
[email protected] ...

原來係你, 我係盈盈媽呀, 你囡囡張相真係幾似嗰個同學仔, 哈哈

請問開學咁耐都冇派過認字咭及故事書回家,為何呢???N班時個個星期都有派,是否遲些才派??

回復 56# chrischeung 的帖子

有一本英文認字卡喎,另開學時已經派左一疊中文認字卡啦,不過都幾細張架,圖書都有呀,已經做左3/4次啦,你仲未有?

K1B & K1D同學仔,呢2個星期係咪有好多功課呀,我見到蘿蔔都驚啦wakaka

我冇做open day嗰d功課呀, 只係做左塊田比學校咋

回復 13# thth 的帖子

hello thth , whalebone

my daughter is in K1C also. Her name is Pelly Ng. Nice to talk with you.
‹ 上一主題|下一主題