用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Ying Wa vs La Salle
go

Ying Wa vs La Salle [複製鏈接]

..................

2    0    0    0

Many thanks, Miaooo.

If only 60% success rate for P6 students to go for LS Secondary School, is it too risky?

原帖由 miaooo 於 11-7-17 01:27 發表
LS of course!!

Dear bbanch,

係呀!有幸地,LS已收了小兒P2插班,我們都是面對着同一個問題和疑慮呀!兩間都是很好的學校,LS知名度高,YW亦不斷提升. 論中學,一定是LS好,band 1頭麻!只怕到時一山還有一山高,最終不能順利原校升中!
你的仔仔是插P5,下學期便要程分,不知道兩間小學程度在P4和P5相差有多遠,你的煩惱比我還要大呢!
我們一起努力吧!

原帖由 bbandch 於 11-7-17 10:33 發表
Teddy-Bird,

是否LS巳收了你仔仔? 如是, 我同你都面對緊相同問題, 不過我小朋友是插小五, 你覺得是否仲冒險?

不過如果我係你, 仔仔只升p2, 我都會轉去LS, 因為仲有好多年可以習慣同追點成績. ...

謝謝各位的寶貴意見和分享!

請多多提點和指教!

bbandch,
Please check PM, too. Thanks!

bbanch, please check pm again. Thanks!

bbandch,

Just replied to you. Please check pm. Thanks!

bbandch and apsm,

Just replied you all. Please check pm. Thanks!

Boo1, Congratulation!

你仔仔插幾年班呀? SFA出名係深同好谷, 原來SFA小學高年級仲谷過同深過喇小架? 因為人地話喇小高年級都已經係好谷.仲有 年年都有D插班新血…

考P1時, SFA同YW都收左小兒, 因YW有中學, 所以當時YW是首選呀!

Hi Boo1,

好勁呀你個仔, 一起努力吧!

原帖由 Boo1 於 11-7-18 02:19 發表
Hi Teddy-Bird,

多謝和恭喜您!

我囝囝是插P.3的. 因為之前有家長話如果target皇仁這類中學, 就可選擇留在SFA, 因程度較深又個底打好D,(打好個底我們覺得非常重要). 所以有這個疑問! 加上有同學上年在P.2插進了LS, ...

Hi Chrwan,

請多多指教, 您是資深LS家長呀!

Chrwan,
Please check pm. Thanks a lot!

Hi Moyan,

我諗亞仔算係靠成績插, 佢喜歡運動, 不過冇參加過同攞過任何運動獎呀. Thanks!

原帖由 moyan 於 11-7-18 14:11 發表
如果小朋友係靠成績插, 揀LS!

如靠運动, 留喺YW.

Hi MonMumMum,

YW & LS都是很好的學校呀! 所以真的很難決擇, 魚與熊掌....

原帖由 MonMumMum 於 11-7-18 12:02 發表
LS能收你的小朋友, 我想他的成绩, 課外活動應該不錯. 因你是YW家長, 對學校應有一定的了解. 如果不是有不好的意見, 不要轉了. 况且 "真的是愉快學習(Work Hard Play Hard), 小兒非常喜歡英華小學" 既然小朋友喜歡,  ...

Hi Overview,

100% agreed your point!

原帖由 overview 於 11-7-18 12:12 發表
英華書院跟喇沙書院真係有好大分別, 而且又近屋企, 參加課外活動都可以慳好多時間, 宗教又跟自己一樣, 我都會揀喇小.

bbandch, please check pm. Thanks!

原帖由 bbandch 於 11-7-18 15:21 發表
moyan,

不過我睇過p5 d papers, 好似程度上真係有d距離, 仲有paper既形式. 最怕係reader都要考, 仲有英文常識. 因校長interview時巳講明英文要下苦功追.

到p5會唔會競爭越來越大? 好多家長都會開始谷小朋友? ...

YW插班生喺LS算程度低? 真的嗎? 請指教. 謝謝!

原帖由 overview 於 11-7-18 18:44 發表
而家係講緊" bbandch ", 佢係由其他津校轉過去.

至於from英華既插班生, 可能只會怕程度低呢.

很感謝你的指教, 我亦會錯了意, 我只係擔心如果YW比LS程度低, 甘就要喺暑假好好惡補喇. 但係我想問LS係咪應該都吾淺, 尤其係高年級, 是嗎? 謝謝您!

原帖由 overview 於 11-7-18 20:35 發表
Sorry, 可能confuse左你, 我係話因英華程度高, 所以入到喇小, 你地會嫌喇小程度低.

謝謝各位意見! 參考了喇沙website, 是不是因為P.1 – P.2是活動教學所以可能比較淺, 而P.3 – P.6是傳統教學, 所以又會深番? 甘小學同書院會吾會學業程度銜接上有問題?

活動教學  (小一及小二)
傳統教學  (小三至小六)

eileenyum, please check pm. Thanks!

請問有冇D高年班家長同插左班家長可以比D意見, 謝謝謝謝.....
‹ 上一主題|下一主題