用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍李兆基書院交流區
樓主: vincher
go

天水圍李兆基書院交流區   [複製鏈接]

回復 two2c 的帖子

今天看後頁,原來不用續年續

回復 two2c 的帖子

Have asked the staff of nearby station,he said ,"no need to renew the MTR Student Travel Scheme! U can check the octopus card••••••"

回復 antia 的帖子

28/9…我也差點儿弄錯,幸好LLmum 提醒我!

一早已發通告叫家長簽,eclass家長戶口電郵有的

28號因事只可出席8一一9pm,我想問答問部分,有什麼好的問題?

回復 42669369 的帖子

網上已沒有中一分班分組名單看,我猜1至4係!SDLSelf-DIrected Learning

drama club...但很多人報名,难入!

其實無須參加面試班!你見過我以前的帖子嗎?我說了自己如何訓練兒子面試的經驗•••

antia  好, 我隆來看看, thx!  發表於 12-10-15 12:55

或到升中派位一一剛看到浮到第4頁,遲D便浮到第5......

有locker,自備鎖頭!F1toF6,都留校吃

留校做功課不等於補課,有老師看守,但視乎學生會否主免費穿梭車問題,你問LLMummy or two2c. 較好,因兒子並非元朗或屯門區
若孩子band1頭或中,我也贊成你先參加大抽獎,不幸派得不好才叩門!
當然成數在乎你子女成績+有否突出表現+面試表現

antia  如果參加第一次的報名而有幸被選中, 但又沒有註冊! 等大抽獎時才叩門, 唔知到時會唔會不接受或機會更微!  發表於 12-10-22 23:39

學校揀了你,你唔要,七月又番頭嫁(叩門)!俾你係新郎,你肯要新娘子嗎?若我是你,真的想大抽獎,別猶豫不決了!乾脆冒險,不行才叩門!最多唔掂,疊埋心水讀獲派學校!考好D才中二轉校

antia  咁唯有咁話啦.......再唔係看看佢既 banding 而決定好`了........唔該晒!  發表於 12-10-23 00:06

Hongkeikei提供一些個案,你可看看!但看了,你又可能頭痛!自行決定吧!
不過兩三年前例子合用否?但感謝佢個案提供!

回復 amychoi 的帖子

咁近,佔地利!不好之处,願聞其詳

但我兒今年中二,也頗多功課!當然如果子女叻,quiz n dict.不用改幾次,也省下不少時間!我絕不認同功課多是好亊,寧可多些時間備課、即日溫習所學的!
考深卷問題,我猜學校唔想過淺,學生以為好掂,結果公開試成績唔掂!會否特意考深,留住學生,存疑!不過,如果叻的學生始終掂,可以去插班名校!
至於公開試表現,我也覺得透明度不夠,只知少許!但第一年考公開試,有如此表現,我也滿意,尤其是英文!經驗需累積的,給hlc時間吧!
我常勸人:若你係band1頭、中,選元朗、屯門的band1中學;
但論英文語境,hlc 會勝一籌

回復 steplui 的帖子

歡迎你加入我們這個大家庭

覌課完,告之感受!

回復 LLMUMMY 的帖子

LLMUMMY,有妈咪问上年s 6有多少人?最近忙??不見你踪蹤影?

回復 steplui 的帖子

.我認为厚薄不重要!大家定D,我儿的,少過20頁收了!

回復 LLMUMMY 的帖子

oic....thx
‹ 上一主題|下一主題