用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖文德天主教小學 聖文德(鳳德)英文班會很難嗎?
go

聖文德(鳳德)英文班會很難嗎? [複製鏈接]

小兒9月會升P1,報了英文班,但系自己心大心細。我無打算去補習,自己跟。但我個仔間幼稚園英文程度普通,我怕搞到個仔沒信心。請各位媽咪比D意見
   0    0    0    0

原帖由 yiuyiu730 於 11-9-3 08:43 發表
有無媽咪知道邊度買校服AR? hehe, 我仲未同阿女買AR, 個次去金倫,佢地原來無做聖文德小學校服幾年wor,阿女依家仲著緊上年個件,唔係好岩,想買校服及運動服ar. ...

yiuyiu,

買運動衫要注意呀,買大d碼,如果用手洗會縮小d..但一用機洗就縮幾多下架...

回覆 1# yiuyiu730 的文章

合眾校服公司
tel: 2387 6628
荔枝角青山道 478 號百欣大廈閣樓全層 (荔枝角地鐵站 B1 出口, 聯邦廣場斜對面, 近明愛醫院)

有無媽咪知道邊度買校服AR? hehe, 我仲未同阿女買AR, 個次去金倫,佢地原來無做聖文德小學校服幾年wor,阿女依家仲著緊上年個件,唔係好岩,想買校服及運動服ar.

我地身為父母,有時佢地小小野我地都會好擔心,寧願痛個個係自己, SUPERYEN,希望你女快D好返,做手術後要好好休息AR!

原帖由 superyen 於 11-9-1 18:20 發表

TungTungB

女兒要造手術,手術後要休養一段日子,她要造的是心臟呢,怕早回校同學仔不小心撞到會好麻煩...

謝謝妳的祝福

是嗎,我唔知有無見過子卉AR, 我好大頭蝦,有時都唔係好記得佢D同學仔,佢好叻AR, 原來係女主角AR,我阿女只係做CAST B D角色,不過我都好期待佢地10表演.

原帖由 superyen 於 11-9-1 18:18 發表

只是第一天惡劣,冇小息^^...子卉都是一路有參加小沙翁和妳女兒都是好朋友來...佢是上次小沙翁金獎女主角..不知妳見過未@@...我和她媽媽是好朋友...妳女兒10號表演,祝表演成功^^! ...

醒目開學勳章

Hi superyen,

噢! 咁你呢段時間一定好擔心, 好心痛喇  你同囡囡都要多D休息呀.

原帖由 superyen 於 11-9-1 18:20 發表

TungTungB

女兒要造手術,手術後要休養一段日子,她要造的是心臟呢,怕早回校同學仔不小心撞到會好麻煩...

謝謝妳的祝福

原帖由 TungTungB 於 11-8-26 13:18 發表
superyen,
OH, 囡囡沒大礙嗎, 祝她快D好番晒, 身體健康.

TungTungB

謝謝妳的祝福

原帖由 yiuyiu730 於 11-8-26 14:21 發表
superyen,
點環境惡劣ar? 小莎翁係禮堂綵排,阿女日日返得好開心, 不過見佢就累d lor, 聲又沙埋,成日係度唱歌,要背歌lor, 佢返得好開心ar, 佢仲忙過我,我依家唔比佢返其他野,只係專心小沙翁,子卉都有玩小沙翁ar?
...

只是第一天惡劣,冇小息^^...子卉都是一路有參加小沙翁和妳女兒都是好朋友來...佢是上次小沙翁金獎女主角..不知妳見過未@@...我和她媽媽是好朋友...妳女兒10號表演,祝表演成功^^!

去左旅遊,一段時間沒上來,好熱鬧喔!多謝分享!

superyen,
點環境惡劣ar? 小莎翁係禮堂綵排,阿女日日返得好開心, 不過見佢就累d lor, 聲又沙埋,成日係度唱歌,要背歌lor, 佢返得好開心ar, 佢仲忙過我,我依家唔比佢返其他野,只係專心小沙翁,子卉都有玩小沙翁ar?
原帖由 superyen 於 11-8-25 21:58 發表

yiuyiu730,
女兒身體出了些問題,將會入院造手術~所以會停課~
妳囡囡是否有參加小沙翁?我見子卉媽媽說女兒第一日回家就說環境惡劣xd...因為都好嚴格和第一天無小息...~ ...

醒目開學勳章

superyen,
OH, 囡囡沒大礙嗎, 祝她快D好番晒, 身體健康.

原帖由 superyen 於 11-8-25 21:58 發表

yiuyiu730,
妳囡囡是否有參加小沙翁?我見子卉媽媽說女兒第一日回家就說環境惡劣xd...因為都好嚴格和第一天無小息...~ ...

原帖由 yiuyiu730 於 11-8-25 21:09 發表
superyen,
仲唸住可以一齊同班添,不過唔緊要LA,照上黎吹水,你阿女仲未要停課2個月AR?

yiuyiu730,
妳囡囡是否有參加小沙翁?我見子卉媽媽說女兒第一日回家就說環境惡劣xd...因為都好嚴格和第一天無小息...~

superyen,
仲唸住可以一齊同班添,不過唔緊要LA,照上黎吹水,你阿女仲未要停課2個月AR?

原帖由 superyen 於 11-8-23 22:21 發表
好耐無上來=0=~~大家好嗎?我女黎緊9月不會入讀英文班,因為佢將會有兩個月向學校停課,怕佢重回學校時追不上...所以都有點可惜...

你們就開學,媽媽們,加油呀~ ...

原帖由 Tina21311 於 11-8-23 21:04 發表
大家好!小女升上中學已經四年, 過往都是就讀聖文德天主教小學.
如今小女表妹都有打算報讀此校, 所以有些問題想請教大家.
學校的中英數等學科程度如何?我記得小女就讀時小六中文是教木蘭詞,背影, 燕詩, 小王子, 莎士 ...

我只知道英文班的英文程度絶不比出面的學校低. 功課就應該少過保良局.

好耐無上來=0=~~大家好嗎?我女黎緊9月不會入讀英文班,因為佢將會有兩個月向學校停課,怕佢重回學校時追不上...所以都有點可惜...

你們就開學,媽媽們,加油呀~

大家好!小女升上中學已經四年, 過往都是就讀聖文德天主教小學.
如今小女表妹都有打算報讀此校, 所以有些問題想請教大家.
學校的中英數等學科程度如何?我記得小女就讀時小六中文是教木蘭詞,背影, 燕詩, 小王子, 莎士比亞 ; 英文是用新加坡的英文作業 ; 數學是用奧林匹克數學 , 不知現在是否一樣? 程度和民生, 優才 , 黃大仙區的保良局小學相比 , 會不會略遜?

原帖由 QQ_Monster 於 11-8-16 12:54 發表
hi 我已經向管理員申請咗討論專區, 希望快d有消息可以搬屋啦.

我地要可以搬屋啦, 唔該曬QQ Monster

我平時多數去三聯/萬邦買ENG MATHS 習作,都有好多,你可以去睇下.
原帖由 2011CPY 於 11-7-30 00:09 發表
1. 記住FAX或寄回已簽署回條.

2. 我灣仔返工, 在天地圖書搵唔倒一本英文數學補充習作, 反而英文常識就有D, 但都冇買,

可借過左書展, 當時見到大把"小一MATHS"習作簿但又唔取買, 明天試下去HOLLYWOOD間三聯找下.

3 ...

hi 我已經向管理員申請咗討論專區, 希望快d有消息可以搬屋啦.

‹ 上一主題|下一主題