用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 How to clean the flute?
go

How to clean the flute? [複製鏈接]

How to clean the flute especially the mouth piece? 
   0    0    0    0

有抹笛紗布+木棒清理笛的內部, mouth piece我用Tempo紙巾+木棒, 因吸水d

原帖由 A9109494 於 11-7-20 10:13 發表
How to clean the flute especially the mouth piece?  

回覆 2# BallBallMaMa 的文章

but just use the cloth or tissue to clean enough? Cant use any disinfectant to clean? i worry the flute (especially the mouth piece) will be contaminated by the germs...

我都想知,我覺得用完好dirty,問其他人話用布抹,但我次次都用水冲乾淨,唔知得唔得??

回復 1# 呀夢 的帖子

我仲有用酒精紙抹同口部有接觸的地方
其實成支笛都可用火酒抹

原帖由 BallBallMaMa 於 11-7-20 16:51 發表
我仲有用酒精紙抹同口部有接觸的地方
其實成支笛都可用火酒抹

吓 ???????
咁樣支flute好快玩完喎 !

回覆 6# 小豆媽 的文章

點解酒精唔好呢?
我只知道唔好有水氣, 驚生锈咋.
同埋表面係鍍銀, 所以抹下佢等佢光亮些.

回復 1# lillymarie 的帖子

tom lee 修理笛個師傅都係用火酒抹

原帖由 BallBallMaMa 於 11-7-21 13:25 發表
tom lee 修理笛個師傅都係用火酒抹

佢幫你攪完支flute, 梗係用酒精幫你抹抹佢, 看上去好衛生, 支flute又會一抹就shine.

不過你問問flute teacher啦, 冇人次次吹完都會"洗" or "酒精消毒"的.  
用水洗, 濕呀, 支flute係金屬, 唔惦, 氣孔亦都不宜水份多,.
用酒精, 係唔係有呢個必要呢 ? 常常用酒精抹, 氣孔果片墊同埋關節位都好易打柴.

每次吹之前抹咀, 吹完用吸水布抹內面, 用吸水紙吸氣孔, 用幼絨布抹笛身手指印, 已經好夠.  
到吹到覺得"塞塞地", 咪大洗一次law, 要make sure即抹干.

如果因為衛生問題, 覺得自己吹完好dirty, 而去用酒精抹, 咁就真係唔好學"woodwind family'(管樂), 比支clarinet你吹咪死, 要自己整濕片reed.

回復 1# 小豆媽 的帖子

咁我又冇用水洗GE, 用酒精紙也只係抹一抹同口部有接觸的地方, 也會立即用紗布抹乾, 氣孔同關節位就更加唔會搞佢, 所以應該唔會咁易打柴

clarinet 我屋企D細路都有學過, 要用自己D口水含濕塊簧片, 咁我都係用塊布抹一抹, 風乾就算

<用水洗, 濕呀, 支flute係金屬, 唔惦, 氣孔亦都不宜水份多,.
用酒精, 係唔係有呢個必要呢 ? 常常用酒精抹, 氣孔果片墊同埋關節位都好易打柴.>

原帖由 ilovethiscow 於 11-7-21 15:24 發表
如果太緊張這些口水的衞生問題...

一開始就不應學管樂~~~

‹ 上一主題|下一主題