用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考宣小一定要音樂勁?
go

考宣小一定要音樂勁? [複製鏈接]

我們喜歡宣小, 因它升中派位理想, 但據悉宣小學生個個學2種樂器, 小女只學彈琴, 父母無音樂天份, 只靠她乖乖每天自己練習, 亦唔打算要佢多學一樣樂器, 這種底子, 如有幸入到宣小會否好吃虧?
   0    0    0    0

你都話宣小要學2樣樂器,但你又唔打算要個女學多樣,似乎基本要求你都唔打算做,呢個係大問題(你未能應同學校理念)。另外,宣小唔只音樂要求高,學術要求亦高,佢地畢業生考到好學校唔係好彩咁簡單。

我不打算多學一種樂器, 因想小女有更均衡的發展, 不是只側重音樂, 至於是否真的每人學2種樂器, 只是聽說, 校網介紹亦沒有說明, 更跟學校的理念 "培養學生德、智、體、群、 美、靈六育,提供優質之基督教全人教育"無關,  我也沒有說宣小考得好是好彩, 在學業上出眾, 當然要下苦工, 誰不知道呢?

我好同意關校長在新生家長日所講:錢唔係問題,時間先至係問題。
注重音樂並不代表沒有運動,只不過若希望小朋友在體藝上有一些表現就必須有所取捨,當然有少數能夠兩方面兼顧,不能強求。

原帖由 abinayams 於 11-7-20 15:09 發表
我不打算多學一種樂器, 因想小女有更均衡的發展, 不是只側重音樂, 至於是否真的每人學2種樂器, 只是聽說, 校網介紹亦沒有說明, 更跟學校的理念 "培養學生德、智、體、群、 美、靈六育,提供優質之基督教全人教育"無關, ...

我覺得在宣小不學樂器不會有很大的問題,學業成績更為重要。
在宣小,課外活動會先安排學樂器的時間表。也會有很多音樂會的資訊,及著重報告音樂比賽的成績。參加樂團也可在音樂科加分。同學間會多些話題有關樂器。只此而已

嘩.學2種咪好忙囉????

原帖由 ngwong2 於 11-7-20 21:12 發表
嘩.學2種咪好忙囉????

幾時開始要學2種樂器? 我一向識的宣小學生都只學一種, 可能有人學2種, 但應該唔係學校要求, 只係家長一向比小朋友學piano先, 入到小學之後再加多一種樂器, 因為piano唔可能入管弦樂團

回復 1# abinayams 的帖子

音樂要怎樣才會考慮?只有一年時間,想學都學唔切!點算?

回覆 8# hingmami 的文章

你可以放心,考宣道時小朋友的音樂底子並不重要。其實除非你的小朋友有二級鋼琴或樂器,否則一般私校同直資都不會特別計算。如果你鍾意九龍塘區,可以考慮九龍塘小學,中學派位差不多。

囡囡有2位同學仔都從沒有學樂器, 一樣可以考到入宣小.

呀仔已考小提琴2級pass咗,但只是waiting,我諗唔會有分加。主要睇面試表現,或其他因素。

囡囡入宣小前也只學了錭琴,但入咗宣小後學了大提琴。佢反而仲鐘意,來緊四年班,十月考五級。所以說找到小朋友自己的興趣最重要。

‹ 上一主題|下一主題