用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問視藝方面獎項可否當特殊天份,對考學校有冇幫助? ...
go

請問視藝方面獎項可否當特殊天份,對考學校有冇幫助? [複製鏈接]

如題,全國,全港性視藝獎項可否如音樂/運動方面當特異功能,對考學校有幫助?
   0    0    0    0

of course have helpful la...

請問視藝方面獎項可否當特殊天份,對考學校有冇幫助?

全國/全港性視藝獎項 當然對升中有很大幫助!

小女在畫畫/書法拿了好多全國(星星河....之類)猪肉獎..我女學校都毫無反應  
後來在本港嬴了一個畫畫冠軍, 考入了一間band 1頭中學,  這張cert 可能有點帮助.   但當然小女小學年年攞成績優異獎.   

主菜合格+side dish點缀就=滿分入學証一張

如我囝有這些獎,我會試體藝,如果入到,佢地會有好多資源給小朋友,小朋友到時一定會有歸屬感,又有成就感....。

我得個想字,亞囝既 VA次次都是B / C
****未經本人許可, 不得轉載****

回復 1# carchu12 的帖子

多謝各位樓主意見,但體藝主要是演藝和體育,而非視藝.

回覆 7# nicolewong58 的文章

no, 體藝主要是視藝和體育, 而非演藝

原帖由 nicolewong58 於 11-7-20 17:01 發表
如題,全國,全港性視藝獎項可否如音樂/運動方面當特異功能,對考學校有幫助?
如果用係叩門係一定有幫助…但一定要攞獎

請問"體藝"是brand幾?

請問"體藝"是brand幾? ---> I think "2"

考體藝,要考素描架,體=體育;藝=視覺藝術,唔係演藝黎架。
你去睇下佢地既website先啦﹗
http://www.tic.edu.hk/newweb/
體藝係英中,好似係band 1架。
http://www.chsc.hk/secondary/tc/print/school_1423.pdf
最重要係佢在這方面有足夠資源給學生,學生可以在此產生成就感,這亦是很重要的考慮因素哦﹗

原帖由 nicolewong58 於 11-7-21 09:22 發表
多謝各位樓主意見,但體藝主要是演藝和體育,而非視藝.

****未經本人許可, 不得轉載****

原來弄錯了,和創意書院混淆了,

原帖由 carchu12 於 11-7-21 13:52 發表
考體藝,要考素描架,體=體育;藝=視覺藝術,唔係演藝黎架。
你去睇下佢地既website先啦﹗
http://www.tic.edu.hk/newweb/
體藝係英中,好似係band 1架。
http://www.chsc.hk/secondary/tc/print/school_1423.pdf
最重要係佢在這 ...

原來弄錯了,和創意書院混淆了,那麼它的語文水準如何?理科可以嗎?(因小兒喜歡理科)入大學率高嗎?謝謝樓主指點.

版主

其實我都覺得你只少都去吓學校既網頁了解吓間學校,亦都可以趁學校開放日去參觀,因估你真係完全唔知呢間係咩學校
仲有依家既新學制,基本上都冇分咩文科/理科.我想問你話你個仔喜歡理科,即係咩科?

... ... ... ... ...

‹ 上一主題|下一主題