用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田官立中學家長交流區
樓主: ALAL
go

何文田官立中學家長交流區   [複製鏈接]

引用:回復+prettyoni+的帖子 我想幫他,但他又不

原帖由 ALAL 於 12-03-23 發表
回復 prettyoni 的帖子

我想幫他,但他又不太願意,我考試前希望幫他溫下英文,和其他 課的英文生字,看看他肯 ...
我嗰個 every weekends 都要温書,係老公同佢溫,因為我要返工唔溫唔比開電腦,所以佢ok

係老公同佢溫

你就好啦!

點樣溫書法?是不是教過的課目都和他溫習.

引用:回復+prettyoni+的帖子 點樣溫書法?是不是

原帖由 ALAL 於 12-03-30 發表

點樣溫書法?是不是教過的課目都和他溫習.
叫佢讀一次,之後再抽問入面內容,但係中文就冇得溫,我都束手無策!佢d中文又唔係甘好,上次測驗仲唔合格添!數學就抽d題目番做。

唉~~其實真係靠佢自己,我地只不過响旁邊輔助下甘。

回覆:何文田官立中學家長交流區

有時新聞講某d事,我會問佢贊成定反對,問why?有咩supporting佢説法。唔知對佢學習上有冇幫助,但係可以思考下。

你好!
仔仔今年六年級想問貴校有幾多班英文班和多唔多課外活動?謝謝

引用:你好!仔仔今年六年級想問貴校有幾多班英文

原帖由 yy1212 於 12-04-24 發表
你好!
仔仔今年六年級想問貴校有幾多班英文班和多唔多課外活動?謝謝
兩班英文,兩班中文

平時多唔多功課?謝謝!

想問吓何官老師用心教學嗎, 對兩班中文學生緊張或由得他們差?中一學生多數來自組別幾啲學生.

本人有意思在今年統一派位選何官中學, 請問校風如何, 附近啲中學是不是band2c及band 3學校, 何官中學生會否被影響.

引用:回復+prettyoni+的帖子 平時多唔多功課?謝

原帖由 yy1212 於 12-04-25 發表

平時多唔多功課?謝謝!
唔多

引用:想問吓何官老師用心教學嗎,+對兩班中文學生

原帖由 AnsonRa 於 12-04-25 發表
想問吓何官老師用心教學嗎, 對兩班中文學生緊張或由得他們差?中一學生多數來自組別幾啲學生. ...
老師好好,學校好嚴下。其實中文班唔代表小朋友差而被放棄的。有時小朋友中文底唔太好,比佢去左英文班會好辛苦,會好容易冇心機因為聽唔明(上堂全英教學)唔得F2 會跌番去中文班!反而如果佢地跟到的話F2老師會suggest去英文班。

引用:本人有意思在今年統一派位選何官中學,+請問

原帖由 AnsonRa 於 12-04-25 發表
本人有意思在今年統一派位選何官中學, 請問校風如何, 附近啲中學是不是band2c及band 3學校, 何官中學生會否 ...
邊個話比你聽附近甘差??附近係band1 中學多,你有空响放學時間行下嗰幾條街留意下d students!

請問學校有什麼課外活動和制服團隊參加?

請問學生是留校還是出外午膳?

引用:回復+prettyoni+的帖子 請問學校有什麼課

原帖由 yy1212 於 12-04-27 發表

請問學校有什麼課外活動和制服團隊參加?
都有好多下,但我仔冇興趣,淨係學笛子(被迫)同build robot (何官好出名,常出去比賽拿獎),我仔明天去港大參賽

引用:回復+prettyoni+的帖子 請問學生是留校還

F1 & F2 in school

謝謝你的回覆!

引用:回復+prettyoni+的帖子 請問學生是留校還

我仔帶飯,其實可以的話你比你小朋友帶飯,我仔d classmates話學校d lunch好難食!

引用:回復+prettyoni+的帖子 謝謝你的回覆!

謝謝你的回覆!
唔洗客氣,呢間學校有好多學生放第一志願(我之後同其他mummy傾先知)

‹ 上一主題|下一主題